Chór zapomnianych głosów

Okładka książki Chór zapomnianych głosów autora Remigiusz Mróz, 9788379950164
Okładka książki Chór zapomnianych głosów
Remigiusz Mróz Wydawnictwo: Genius Creations Cykl: Chór zapomnianych głosów (tom 1) fantasy, science fiction
Chór zapomnianych głosów (tom 1)
2014-12-10
2014-12-10

Kup Chór zapomnianych głosów w ulubionej księgarnii

Chór zapomnianych głosów

Oceny książki Chór zapomnianych głosów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Chór zapomnianych głosów

Remigiusz Mróz i SF? Zaskakujące.

Remigiusz Mróz i SF? Zaskakujące.

Mróz od zawsze na zawsze idealny na zastoje czytelnicze. Weszła jak masło. Angażująca, równa i lekka.

Moje ostatnie kontakty z literaturą kryminalną Pana Remigiusza były niezbyt udane.
Z zaciekawieniem odnotowałem więc obecność książki science-fiction w twórczości autora.
Chór zapomnianych głosów to niezwykle dynamiczna i krwawa literatura sf przeplatana elementami horroru i kryminału.
Fabuła ostro meandruje,zwroty akcji są częste i należy być bardzo skupionym podczas czytania,aby nie pogubić się w zawiłych pomysłach serwowanych przez autora.
Dzieje się dużo,chyba zbyt dużo.
Mamy podróże w czasie i przestrzeni,kontakty z obcymi cywilizacjami,a nawet emanacje Twórców wszechświata.
Mimo tych wszystkich atrakcji,czytało mi się to dość ciężko i wracałem do lektury z oporami, szczególnie w środkowej zbyt przekombinowanej części.

6720 użytkowników ma tytuł Chór zapomnianych głosów na półkach głównych
914 użytkowników ma tytuł Chór zapomnianych głosów na półkach dodatkowych

Remigiusz Mróz
Remigiusz Mróz
Polski pisarz, autor powieści kryminalnych oraz cyklu publicystycznego „Kurs pisania”. Ukończył z wyróżnieniem Akademię Leona Koźmińskiego w Warszawie, gdzie uzyskał stopień naukowy doktora nauk prawnych. Laureat Nagrody Czytelników Wielkiego Kalibru z 2016 roku za powieść pt. „Kasacja”. W 2017 roku ujawnił się jako Ove Løgmansbø, autor kolejnych trzech powieści. Jego książki były nominowane w Plebiscycie Książka Roku lubimyczytać.pl w kategorii kryminał, sensacja, thriller. Otrzymał dotąd dwie statuetki. Seria z Joanną Chyłką stała się podstawą serialu „Chyłka. Zaginięcie” w reżyserii Łukasza Palkowskiego z Magdaleną Cielecką w roli głównej. Wykupiono także prawa do ekranizacji innych serii autora - z komisarzem Forstem i cyklu „W kręgach władzy”. Zwycięzca plebiscytu „Książka Roku 2024” w kategorii Science fiction za książkę "Operacja Mir".

Zwycięstwo albo śmierć Robert J. Szmidt
Zwycięstwo albo śmierć
Robert J. Szmidt
Ciężko napisać cokolwiek bez spoilerów. Jak najbardziej książka wzbudza emocję ale nie tylko pozytywne. Troszkę autor chciał być jak George Martin, uśmiercając osoby, których śmierci najmniej się spodziewaliśmy. Z tym, że tutaj te śmuerci wyszły na prawdę blado. Mamy uwierzyć, że Święcki, który tak kyrczowo trzymał się życia, zarówno swojego jak i innych, których ratował tysiącami nagle w momencie śmierci na twarzy ma wymalowaną ulgę ? Spędziliśmy z nim 4 tomy i nagle dostajemy coś w stylu "nara, ja spadam". Tak samo Święcki jako osoba, która widziała więcej od wszystkich, myślała nieszablonowo nigdy nie poddał wątpliwość intencji hakera, który dostarczał mu brudy na radę. Można było się spodziewać, że za wszystkim stoi sekretarz obrony, mówił we wcześniejszym tomie, że jego ambicje sięgają wiele wyżej i można było odnieść wrażenie, że pionki na szachownicy to raczej on rozstawia. Zaskoczeniem była sama końcówka i zniszczenie Ziemi. Trzeba przyznać, że jak najbardziej zaintrygowało to i wywołało totalny "mindfuck". Miałem nadzieję, że dostaniemy więcej interakcji z lub informacji o Malan. Natomiast ich rola z każdym tomem była co raz bardziej spłycana. Do tego stopnia iż potrafili się bronić przed natarciem tysięcy statków ale nie potrafili się obronić na własnej ziemi przed Suchurami. Autor chyba chciał domknąć ten wątek. Szkoda, bo miałem nadzieję na rozbudowanie ich wątku. Podsumowując to powieść czyta się dobrze i zaraz siadam do następnej, jednak nie ma tu samych zachwytów jak wcześniej za to momentami bardzo irytuje.
Robert Karalus - awatar Robert Karalus
Gniazdo Sławomir Nieściur
Gniazdo
Sławomir Nieściur
Od ostatniego Sygnału z cyklu Shadow Raptors Sławomira Nieściur minęło kilka (-naście) tygodni i trochę naszła mnie ochota na małe tête-à-tête z milusimi Skunami. Więc z zaciekawieniem sięgnęłam po trzecią odsłonę cyklu pod tytułem Gniazdo, którą czyta fenomenalny Wojtek Masiak. Upadek Unii i niespodziewani goście. "Unia Zjednoczonych Organizacji układu Epsilon Eridani zaczyna chwiać się w posadach. Związek Orbitalny niespodziewanie ogłasza secesję, Autonomia Sigil rozpoczyna skomplikowaną rozgrywkę polityczną, mającą na cele wzmocnienie swojej pozycji w układzie, nad jedynym zdatnym do życia skrawkiem planety AEgir zawisa widmo przeludnienia – tysiące przebywających w enklawach rehabilitacyjnych rezydentów, pochodzących ze zniszczonych przez skuński okręt habitatów, nie mają dokąd wracać. W przestrzeni międzyplanetarnej sprawy również przedstawiają się nie najlepiej. Osłabiona utarczkami w Układzie Słonecznym, w tym utratą największego krążownika, flota admirała Krawczenki pospiesznie uzupełnia braki w ludziach i sprzęcie. Wysłane na zniszczony w wyniku kolizji Oumuamua ekipy wydobywcze zostają znienacka zaatakowane przez maszyny obcych. Rychło okazuje się, że gdzieś w trzewiach wraku wciąż tli się iskierka obcej świadomości, wrogiej i zdeterminowanej. Ze znajdującego się poza zewnętrznymi rubieżami układu pola asteroid w asyście dziesiątek kamiennych okrętów wojennych wyłania się wezwany przez nią legendarny habitat bojowy, Gniazdo, i wraz ze swoją morderczą eskortą rusza w kierunku ludzkich siedzib." Open the door… Nie wiem, czy to było tylko moje wrażenie, ale ten odcinek wydawał mi się mocno stonowany – przynajmniej w początkowej fazie. Autor skupił się na systematycznym odkrywaniem przed czytelnikami/słuchaczami kolejnych elementów z przedstawionego świata. No i oczywiście bardzo dobitnie podkreślił te największe ludzkie przywary. Podczas konfliktu z wrogiem ludzkość była zjednoczona, a już „za chwilę” każdy chce przeforsować swoje racje, no i oczywiście uszczknąć trochę z tego tortu, jakim stał się wraku Oumuamua. I tu na scenę wkraczają obcy i samoświdoma SI. Bardzo fajnie rozegrany jest ten wątek, który pokazuje, że SI nie są „ograniczone właścicielem”, ale same mogą podejmować decyzje i swoimi decyzjami są w stanie sporo namieszać. Skunowie zaś przeszli metamorfozę i nie są już ociężałymi robalami, ale dodali kilka „sztuczek” do swojego portfolio (nie będę ich mogła dłużej nazywać milusimi ;)). Ludzie oczywiście też nie próżnowali. Dodali kilka biologicznych usprawnień, ale wyraźnie przy tym zatracili siebie. Więcej zdradzać nie będę, bo nie chcę zdradzać innych szczegółów i szczególików. Szczególnie iż jest ciekawie. Bohaterowie są niejednoznaczni, na każdym kroku „potykamy się” o intrygi, zdrady, tajemnice, czy inne podchody polityczne. A to wszystko w oparach technologii, panoszącej się SI czy innych obcych. ;) Polecam. https://unserious.pl/2021/06/gniazdo/
Sylwka - awatar Sylwka
oceniła na74 lata temu

Cytaty z książki Chór zapomnianych głosów