Sama. Listy z piwnicy

Okładka książki Sama. Listy z piwnicy autora Grzegorz Kasdepke, 9788377586976
Okładka książki Sama. Listy z piwnicy
Grzegorz Kasdepke Wydawnictwo: Muza Seria: Poczytajki pomagajki literatura dziecięca
32 str. 32 min.
32 min.

Kup Sama. Listy z piwnicy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Sama. Listy z piwnicy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sama. Listy z piwnicy

Niedługa, pięknie ilustrowana pozycja o samotności i rozstaniu oczami dziecka. Daje dobry pretekst do rozmowy na trudne tematy z najmłodszymi. Dzieciaki słuchają tej pozycji w skupieniu i rozumieją naprawdę dużo.

I jeszcze jedna książeczka z serii Poczytajki/Pomagajki.

Tym razem jakoś trudno nam się czytało, bo też forma - listy do zabawek i zachowanie i opis mamy były nowe dla nas. Dziecko, tak zawsze zainteresowane lekturą, nie chciało już czytania tejże a nawet przestraszyło się.
Temat trudny, bo Kasdepke zajął się rozstaniem rodziców, ich emocjami po rozpadzie związku i sytuacją w domu. Trudna dla wszystkich, nowa, tak inna codzienność przytłacza małą dziewczynkę, rodzi strachy i ucieczkę w świat zabawek. Mama sama nie może jeszcze odnaleźć spokoju po rozwodzie, więc działa chaotycznie i niezrozumiale zwłaszcza dla małej dziewczynki.
Dziewczynka bardzo się boi, a swoje strachy przelewa na listy do swoich starych zabawek, wyrzuconych przez mamę do piwnicy. Tęskni za nimi, bo przypominają jej o rodzinie, która się rozpadła. Tęskni za tatą....

Dobrze, że mama wreszcie dochodzi do siebie na tyle, że dostrzega co dzieje się z jej córeczką, powracają zabawki z piwnicy, tata ma zadzwonić wieczorem a nawet wkrótce przyjechać do niej. Mama znowu staje się bliska i kochana. Dziewczynka ma nadzieję, że stare zachowanie mamy już nie wróci...

Ważny temat, ale chyba forma dla młodego czytelnika zbyt skomplikowana?

I jeszcze jedna książeczka z serii Poczytajki/Pomagajki.

Moim zdaniem ta książka jest najsłabsza z całej serii. Temat bardzo trudny. Trudno go wytłumaczyć, objaśnić. Rozstanie rodziców, tęsknota za nieobecnym ojcem. Autor lekko przekombinował. Na pewno powinni przeczytać tą książeczkę rodzice, aby lepiej zrozumieć emocje dziecka, który musi uporać się z nieobecnością jednego z nich.
Ale mimo wszystko polecam.

Ale mimo wszystko polecam.

54 użytkowników ma tytuł Sama. Listy z piwnicy na półkach głównych
16 użytkowników ma tytuł Sama. Listy z piwnicy na półkach dodatkowych

Okładka książki Wszystkie przygody Bodzia i Pulpeta (na razie!) Grzegorz Kasdepke, Daniel de Latour
Okładka książki Romans palce lizać Grzegorz Kasdepke, Joanna Rusinek
Romans palce lizać Grzegorz Kasdepke, Joanna Rusinek
Okładka książki Opowieści biblijne Anna Gensler, Grzegorz Gortat, Grzegorz Kasdepke, Maria Ewa Letki, Jarosław Mikołajewski, Joanna Papuzińska, Eliza Piotrowska, Wojciech Widłak, Marcin Wroński
Okładka książki Wielka księga uczuć Paulina Daniluk, Grzegorz Kasdepke
Wielka księga uczuć Paulina Daniluk, Grzegorz Kasdepke
Okładka książki Bajki mają moc. Wspierające opowiadania dla dzieci i rodziców Sylwia Chutnik, Marta Iwanowska-Polkowska, Joanna Jagiełło, Grzegorz Kasdepke, Barbara Kosmowska, Aneta Krasińska, Urszula Młodnicka, Ewa Nowak, Joanna Olech, Ewa Świerżewska, Joanna Szulc, Jarosław Żyliński

Cytaty z książki Sama. Listy z piwnicy

Dodaj cytat z książki Sama. Listy z piwnicy