Sekret mojego męża

Okładka książki Sekret mojego męża autorstwa Liane Moriarty
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Sekret mojego męża autorstwa Liane Moriarty
Liane Moriarty Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Seria: Kobiety to czytają! literatura piękna
Kobiety to czytają!
The Husband's Secret
2014-06-17
2014-06-17
Anna Kłosiewicz
Czy na pewno dobrze znasz swojego męża? Bestseller „New York Timesa” w klubie KOBIETY TO CZYTAJĄ!

Najdroższa Cecilio! Jeśli czytasz ten list, to znaczy, że nie żyję. Wyobraź sobie, że twój mąż napisał do ciebie list, który ma zostać otwarty dopiero po jego śmierci. List, który skrywa jego najmroczniejszy sekret – tajemnicę mogącą zniszczyć nie tylko życie, które budowaliście we dwoje, ale też życie innych ludzi. A potem wyobraź sobie, że natykasz się na ten list, kiedy twój mąż wciąż jest cały i zdrowy…
Cecilia Fitzpatrick osiągnęła wszystko, o czym można zamarzyć – jest rzutką bizneswoman, podporą lokalnej społeczności, oddaną żoną i matką. Jej życie jest równie uporządkowane i nieskazitelne jak jej dom. Jednak ten list odmieni wszystko, nie tylko w jej przypadku: Rachel i Tess ledwie ją znają, a jednak również odczują dramatyczne następstwa tajemnicy jej męża.
Na ile jesteśmy w stanie poznać naszych najbliższych? Jak dobrze tak naprawdę znamy siebie samych? Jakie konsekwencje mogą za sobą pociągnąć nasze tajemnice i czy ich dochowywanie jest zawsze słuszne?

Kup Sekret mojego męża w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oficjalne recenzje książki Sekret mojego męża i

Opinia społeczności książki Sekret mojego mężai

Książki 4903 Opinie 1344

Oceny książki Sekret mojego męża

Opinie i dyskusje o książce Sekret mojego męża

Książka bardzo wciągająca, przedstawia wiele ciekawych dylematów moralnych, na które ciężko jest udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Autorka sprawnie przeplata ze sobą kilka historii, które finalnie łączą się ze sobą w nieoczywisty sposób. Pozycja warta przeczytania i na pewno skłaniająca do głębszych przemyśleń.

" Czy jeden uczynek już na zawsze zdefiniuje, to kim jesteśmy? (str.241)

To powieść, która łączy wciągającą fabułę z psychologiczną głębią. Zmusza do zastanowienia się jak dobrze znamy najbliższych i czy jesteśmy gotowi na to by zmierzyć się z prawdą, która może zburzyć nasze uporządkowane życie. I jak wiele jesteśmy w stanie wybaczyć.

Akcja powieści rozgrywa się w ciągu tygodnia w Australii. Rozwinięte zostały trzy wątki rodzinne, które splatają się ze sobą.
Cecilia wiedzie uporządkowane życie. Ma kochającego męża, trzy córki i dobrze prosperującą firmę. Była zorganizowaną i pedantyczną osobą, każdy dzień miała starannie zaplanowany. Pełniła funkcję przewodniczącej komitetu rodzicielskiego, mocno angażując się w życie szkoły. Wszystko się zmieniło, kiedy znalazła list od męża adresowany do niej z informacją, że ma go otworzyć po jego śmierci.

Podjęła decyzję o przeczytaniu listu. Jego treść ją przeraziła. Poznała prawdę o swoim mężu. Jej uporządkowany świat runął. Jej mąż był dobrym człowiekiem. Kochał swoje córki i poświęcał im wiele czasu. Miał jednak przypadłość, że ciągle coś gubił i miewał okresy, że dziwnie się zachowywał.

Rachel była starszą kobietą. Pracowała w szkole jako sekretarka. Żyła w cieniu tragedii sprzed lat śmierci swojej córki Jane, która została zamordowana. Jej życie zostało zdominowane przez ból i żałobę, a także obsesję na punkcie odnalezienia winnego. Jej relacje z wnukiem były dla niej jedynym źródłem radości. Wiadomość o wyjeździe syna z rodziną do Nowego Jorku złamała ją całkowicie.

Małżeństwo Tess i Willi z kuzynka Felicity założyli agencję reklamową, która dobrze prosperowała. Z kuzynką nie rozstawała się od dziecka. Wszystko robiły razem. Tess zmagała się z fobią społeczną. Była bardzo nieśmiała w stosunku do innych ludzi. Było to trudne, gdyż była dyrektorem do spraw kontaktów z klientem. Jej życie legło w gruzach, gdy dowiedziała się, że jej mąż i kuzynka zakochali się w sobie. Zdrada sprawiła, że pod pozorem opieki nad matką uciekła z synem do rodzinnego miasta. Tam ponownie spotkała swoją dawną miłość. Mimo tego co zrobili jej mąż z kuzynką, tęskniła za nimi i za swoim dawnym życiem.

Powieść pokazuje, jak jedna decyzja i ukryta prawda mogą wpłynąć na życie wielu osób. Jednych bohaterów dręczyło poczucie winy z powodu tego co zrobili, innych dlatego, że tego nie zrobili. Obydwie strony miały wyrzuty sumienia. Emocje bohaterów są świetnie ukazane: poczucie winy, żal, miłość, zdrada i strach. Życie z poczuciem zagrożenia. Obsesja zemsty prowadząca do tragedii. Błędy wychowawcze rodziców.

Bohaterowie skrywali tajemnice, niektóre z nich wyszły na jaw, lecz inne nigdy nie zostały ujawnione. Autorka pokazuje, że prawda może być równie niszcząca jak kłamstwo, a uporządkowane życie rodzinne kryło w sobie dramaty i wybory o ogromnych konsekwencjach. Pojawia się również pytanie, czy zemsta i prawda mogą przynieść ukojenie. Czy można odbudować związek po zdradzie?. Bohaterki musiały zmierzyć się z konsekwencjami decyzji mężczyzn i dokonać własnych wyborów, wybierając mniejsze zło.
Przez całą powieść przewija się motyw muru berlińskiego.

" W życiu każdego z nas kryje się tyle sekretów, których nigdy nie będzie nam dane poznać." (str.495)

" Czy jeden uczynek już na zawsze zdefiniuje, to kim jesteśmy? (str.241)

Akcja powieści rozgrywa się w...

ciekawie opisana fabuła wokół tego listu, zadaje sobie teraz pytanie czy dobrze że został otwarty? czy byłoby lepiej żeby nikt nigdy go nie przeczytał

3749 użytkowników ma tytuł Sekret mojego męża na półkach głównych
387 użytkowników ma tytuł Sekret mojego męża na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Sekret mojego męża

Liane Moriarty
Liane Moriarty
Liane Moriarty – australijska powieściopisarka, autorka m.in. bestsellerowych „Wielkich kłamstewek”, na podstawie których powstał serial HBO. Pracowała w reklamie i marketingu, prowadziła własną firmę, była niezależną copywriterką. Następnie w 2004 r. (mając prawie 38 lat) ukończyła studia magisterskie na Macquarie University w Sydney i wydała swoją pierwszą powieść „Three Wishes” [Trzy życzenia], kórą napisała na studiach. Mieszka w Sydney wraz z mężem i synem. Jej dwie młodsze siostry (Jaclyn Moriarty, Nicola Moriarty) też są pisarkami.

Czytelnicy Sekret mojego męża przeczytali również

Od nowa Jean Hanff Korelitz
Od nowa
Jean Hanff Korelitz
Muszę przyznać, że zainteresował mnie ten, inteligentny thriller psychologiczny, który z bezlitosną precyzją dekonstruuje mit życia idealnego. Autorka, zamiast stawiać na krwawe opisy, wybiera drogę powolnego rozpadu psychicznego bohaterki, co czyni tę lekturę niezwykle angażującą. Moja ocena to solidne 7/10 – to książka, która zachwyca analitycznym podejściem do ludzkiej natury, choć jej niespieszne tempo może wystawić cierpliwość niektórych czytelników na próbę. Główną bohaterką jest Grace Sachs, odnosząca sukcesy terapeutka z Manhattanu, która całe swoje życie zawodowe poświęciła nauczaniu kobiet, jak rozpoznawać sygnały ostrzegawcze u mężczyzn. Jej światopogląd opiera się na tytule jej nadchodzącej książki: „Powinnaś była wiedzieć”. Grace wierzy, że ma intuicję, która pozwala jej widzieć to, czego inne nie dostrzegają. Ironia losu uderza w nią z ogromną siłą, gdy w jej otoczeniu dochodzi do brutalnego morderstwa, a jej idealny mąż, kochany ojciec i ceniony onkolog dziecięcy, znika bez śladu. Wraz z rozwojem śledztwa Grace odkrywa, że człowiek, z którym dzieliła życie przez lata, był jedynie misternie skonstruowaną maską. Autorka po mistrzowsku pokazuje proces „odzierania ze złudzeń” – bohaterka musi zmierzyć się z faktem, że sama padła ofiarą mechanizmów, przed którymi ostrzegała swoje pacjentki. To bolesna lekcja pokory i bolesna podróż do prawdy, która ukryta była na widoku. Zamiast gwałtownych pościgów, Korelitz serwuje nam thriller wewnętrzny. Napięcie w powieści wynika z narastającego poczucia izolacji Grace. Autorka świetnie kreśli tło elitarnego Nowego Jorku, gdzie status, szkoła dziecka i pozory są ważniejsze niż moralność. Styl pisarki jest gęsty, pełen dygresji i wnikliwych obserwacji psychologicznych, co nadaje książce ciężaru gatunkowego godnego literatury pięknej. Najważniejsze wnioski i rady płynące z tej lektury to: Intuicja bywa uśpiona przez miłość: Grace uczy nas, że najbardziej zaślepia nas to, co chcemy widzieć, a nie to, co jest rzeczywiste. Wizerunek to nie tożsamość: Najważniejszą lekcją jest świadomość, że publiczne sukcesy partnera mogą być parawanem dla mrocznych skłonności. Zawsze można zacząć „od nowa”: Mimo całkowitego zniszczenia dotychczasowego świata, powieść niesie przesłanie o możliwości odbudowy siebie na prawdziwych fundamentach. Książka otrzymuje wysoką notę za mistrzowskie sportretowanie mechanizmu wyparcia oraz za świetny język. To thriller dla wymagających, który zostaje w głowie na długo jako przestroga. Brakujące trzy punkty wynikają z pewnego przegadania – początkowe rozdziały, choć ważne dla tła, mogą wydawać się zbyt rozwlekłe, a sam finał, choć logiczny, traci nieco z impetu wypracowanego w środkowej części książki. „Od nowa” to fascynująca wiwisekcja kłamstwa. Jean Hanff Korelitz stworzyła powieść, która udowadnia, że najtrudniej jest dostrzec to, co mamy tuż pod nosem, zwłaszcza gdy patrzymy przez różowe okulary idealnego małżeństwa.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na71 miesiąc temu
Gdzie kończy się cisza? C.L. Taylor
Gdzie kończy się cisza?
C.L. Taylor
„Gdzie kończy się cisza?” to historia Susan, której nastoletnia córka zapada w śpiączkę po tajemniczym wypadku. Zdania są podzielone – próba samobójcza czy nieudane zabójstwo? Susan nie ustaje w próbach odkrycia prawdy, a jednocześnie uświadamia sobie, jak niewiele wie o własnym dziecku. Zmuszona jest też zmierzyć się z demonami przeszłości, które zaczynają wracać. Muszę przyznać, że ta historia wciągnęła mnie już od pierwszych stron. Autorka umiejętnie buduje napięcie, stopniowo wprowadzając nowe tropy i pytania bez odpowiedzi. Nie mogłam odłożyć książki – tak bardzo chciałam dowiedzieć się, co naprawdę spotkało 15-letnią Charlotte. Styl jest lekki i przystępny, dzięki czemu powieść czyta się bardzo szybko. Próbowałam sama łączyć fakty, ale nie jest to łatwe – pojawiające się informacje często podważają wcześniejsze wnioski i sprawiają, że czytelnik zaczyna wątpić w to, co jest prawdą, a co tylko iluzją. Nie ma tu zbędnych elementów, które mogłyby nużyć, za to pojawiają się momenty pełne emocji – takie, przy których serce bije szybciej, a po plecach przechodzą dreszcze. To najlepszy dowód na to, że thriller spełnia swoje zadanie. Finał dobrze spina wszystkie wątki. To opowieść o braku komunikacji między rodzicem a dzieckiem, o konsekwencjach wyborów i o tym, jak przeszłość wpływa na teraźniejszość. Mimo że pod koniec można się domyślić rozwiązania, spędziłam z tą książką bardzo dobry czas i zdecydowanie ją polecam.
COOL-turowo - awatar COOL-turowo

Cytaty z książki Sekret mojego męża

Można próbować ze wszystkich sił wyobrazić sobie czyjąś tragedię - utonięcie w lodowatej wodzie, życie w mieście podzielonym murem - ale to tak naprawdę nie bolało, dopóki nie dotyczyło ciebie.

Rozwiń
Liane Moriarty Sekret mojego męża Zobacz więcej

Nikt z nas nigdy nie pozna wszystkich możliwych dróg, którymi mogłoby i pewnie nawet powinno potoczyć się nasze życie. Ale może to i lepiej.

Liane Moriarty Sekret mojego męża Zobacz więcej

To nic trudnego zakochać się.Każdemu może się to przytrafić. Dopiero trwanie w miłości było prawdziwym wyzwaniem.