Przestrzeń dla rodziny

Okładka książki Przestrzeń dla rodziny autora Jesper Juul, Monica Øien, 9788362445158
Okładka książki Przestrzeń dla rodziny
Jesper JuulMonica Øien Wydawnictwo: MIND nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Rom for familien
2012-01-01
2012-01-01
978-83-62445-15-8
Anna Marciniakówna

Kup Przestrzeń dla rodziny w ulubionej księgarnii

Oceny książki Przestrzeń dla rodziny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przestrzeń dla rodziny

Na półkach: , , , ,

Bardzo rzeczowy poradnik, napisany prostym, jasnym językiem, krótki i nieprzegadany. Dawno nie czytałam takiego poradnika. Myślę, że powinien być w każdej rodzinie, a byłoby na pewno mniej dzieci potrzebujących opieki psychologicznej i psychiatrycznej.

Jesper Juul ze swoją filozofią wpisuje się wg mnie w nurt rodzicielstwa bliskości, który jest mi niezwykle bliski.

Przestrzeń dla rodziny pokazuje jak ważne jest budowanie relacji w rodzinie. Aby wspierać dziecko na każdym etapie jego rozwoju zapomnijmy o "metodach wychowawczych". W relacjach najważniejsze są wspólny czas, zaangażowanie, otwartość, odwaga, ciekawość, szacunek i szczery dialog - język osobisty, który tak pięknie został opisany przez autora.

Refleksje Juula dot. rodziny przedstawione są w formie wywiadu i zaprezentowane w kilku blokach tematycznych:
Sypialnia. Pokój niemowlęcia. Pokój dziecka. Pokój nastolatka. Łazienka. Kuchnia. Pokój dzienny.

Mamy więc możliwość podróżowania z autorem po wszystkich etapach rozwoju dziecka zaprezentowaną w formie przestrzeni domowej. Dzięki temu zrozumiemy indywidualną dla każdego członka rodziny przestrzeń, którą tworzymy wspólnie z innymi domownikami.

W żadnej wypowiedzi Juula nie doszukamy się moralizatorskich wywodów, nie będziemy mieć poczucia, że my jako rodzice lub nasze dzieci nie spełniają jakichś określonych wymagań. Przeciwnie. Fenomen Juula polega na tym, że nie podaje żadnych rozwiązań, raczej normalizuje i uspokaja. To, że popełniamy błędy w relacjach z dziećmi jest czymś naturalnym. Normalna rodzina to ta z konfliktami, gdzie nie ma rozwiązań dobrych dla wszystkich.

"Marzenie by być idealnym rodzicem jest absurdalne, bo każdy z nas jest od czasu do czasu trudny w pożyciu, a najgorsi są ci, którzy próbują nie być trudni".

Wszystko, o czym mówi Juul jest niby proste, ale jednocześnie piękne, bo prawdziwe. Taka zwyczajność w domu, codzienność w relacjach jest chyba najtrudniejsza do uchwycenia i wypracowania. Koniecznie przeczytajcie!

Niezwykle cenię wiedzę Jespera Juula i jego styl dzielenia się nią z innymi. Rzeczowo, spokojnie, z licznymi przykładami. W tej książce, napisanej w formie wywiadu, pojawia się wiele różnorodnych wątków dotyczących życia współczesnej rodziny, co czyni ją wyjątkowo ciekawą.

450 użytkowników ma tytuł Przestrzeń dla rodziny na półkach głównych
55 użytkowników ma tytuł Przestrzeń dla rodziny na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Przestrzeń dla rodziny

Jesper Juul
Jesper Juul
Duński terapeuta rodzinny i pedagog, europejski autorytet w dziedzinie wychowania dzieci. Kieruje siecią poradni wychowawczych Family-Lab International w ponad piętnastu krajach świata. Prowadzi wykłady, seminaria i warsztaty dla rodziców. Studiował historię, filozofię i historię idei na Uniwersytecie w Aarhus. Już w czasie studiów pracował w opiece społecznej. Na jednym z kursów dokształcających poznał amerykańskiego psychiatrę Waltera Keplera, z którym nawiązał bliską współpracę. W 1979 roku założyli Skandynawski Instytut Kemplera, którym kształcili przyszłych pedagogów. Po kilku latach Juul przejął kierowanie Instytutem i sprawował tę funkcję aż do 2004 roku. W 2007 roku Jesper Juul założył Family-Lab International, które ma swoje placówki nie tylko w Europie, ale także w Ameryce Południowej. Jego celem jest niesienie pomocy rodzicom i dzieciom poprzez popularyzowanie idei wychowania opartej na wzajemnym szacunku wszystkich członków rodziny. Bogate doświadczenie terapeutyczne umożliwiło Juulowi sformułowanie nowego paradygmatu w dziedzinie wychowania, który został wyłożony w książce "Twoje kompetentne dziecko". Stoi on w opozycji zarówno do wychowania autorytarnego, jak i tzw. wychowania bezstresowego. Daje szansę na zrozumienie zachowania dzieci we współczesnym świecie i stanowi wskazówkę dla rodziców szukających zdrowych relacji z dziećmi.

Cytaty z książki Przestrzeń dla rodziny