Basia i słodycze

Okładka książki Basia i słodycze autora Marianna Oklejak, Zofia Stanecka, 9788327661265
Okładka książki Basia i słodycze
Zofia StaneckaMarianna Oklejak Wydawnictwo: HarperCollins Polska Cykl: Basia (tom 17) Seria: Basia literatura dziecięca
24 str. 24 min.
literatura dziecięca
Basia (tom 17)
Basia
2020-10-03
2020-10-03
24 min.

Kup Basia i słodycze w ulubionej księgarnii

Oceny książki Basia i słodycze

OPINIE i DYSKUSJE o książce Basia i słodycze

Co za dużo, to... nawet, a moze przede wszystkim, jak jest słodkie!

Co za dużo, to... nawet, a moze przede wszystkim, jak jest słodkie!

Na półkach: , , , , ,

Chyba nie ma większych miłośników słodyczy od dzieci, a największym z nich jest sama Basia. Jednak niestety słodycze są niezdrowe, a szczególnie w nadmiarze.

"Basia i słodycze" to kolejna odsłona popularnej serii książek dla dzieci autorstwa Zofii Staneckiej z ilustracjami Marianny Oklejak. Tym razem mała Basia zmaga się z pokusą słodyczy, co jest tematem bliskim każdemu dziecku. Książka w zabawny i przystępny sposób porusza kwestię umiaru w jedzeniu słodyczy i konsekwencji ich nadmiernego spożywania.

196 użytkowników ma tytuł Basia i słodycze na półkach głównych

Okładka książki Basia. Wielka księga podróży Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Basia. Wielka księga podróży Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Okładka książki Basia i wakacje Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Basia i wakacje Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Okładka książki Basia i zagadki wszechświata. Planety Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Basia i zagadki wszechświata. Planety Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Okładka książki Basia i kino Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Basia i kino Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Zofia Stanecka
Zofia Stanecka
Polska pisarka, autorka świetnych książek dla dzieci. Wielka znawczyni Narnii, pasjonatka Tolkiena, miłośniczka kina bollywoodzkiego. Jej proza to współczesna, bardzo dobra polszczyzna przesiąknięta humorem i mądrością. „Lubię pisać o stworzeniach trochę dziwnych, innych. Na przykład o trollach. I zadaję sobie pytanie: co by się stało, gdyby polubić trolla? Może wtedy przestałby być okrutny? A nawet jeśli nie... To też jest jakaś przygoda!”

Bajkoterapia, czyli bajki pomagajki dla małych i dużych Cezary Harasimowicz
Bajkoterapia, czyli bajki pomagajki dla małych i dużych
Cezary Harasimowicz Dorota Suwalska Agnieszka Tyszka Beata Ostrowicka Grażyna Bąkiewicz Roksana Jędrzejewska-Wróbel Grażyna Wolszczak Janusz Leon Wiśniewski Małgorzata Strękowska-Zaremba Artur Barciś Katarzyna Dowbor Rafał Królikowski Zofia Stanecka Marcin Piwowarski
12/2025 Do przeczytania tej książki w całości, w życiu naszego dziecka trzeba znaleźć odpowiedni moment. Na pewno nie jest to książka, którą można ot tak czytać przed snem. Jak sam tytuł wskazuje, są to bajki terapeutyczne, które nie są na wskroś lukrowe, tęczowe i słodkie. Często są smutne, ukazują problemy z jakimi mogą spotykać się dzieci, zagrożenia na jakie są narażone w świecie realnym i wirtualnym. Te bajki mają uczyć, być przykładem tego jak nie postępować w danej sytuacji, albo właśnie jak postępować aby wykaraskać się z problemów. Ta książka to pomoc dla rodziców i dla dzieci. Każdy rozdział mówi o innym problemie. Każdy jest zaopatrzony w krótki wstęp, sugerujący kiedy można przeczytać dziecku daną opowieść, są pomocnicze pytania jakie można zadać dziecku, aby lepiej zrozumiało sens powieści, a na koniec jest też komentarz terapeutyczny, który moim zdaniem jest dobrym przypomnieniem dla dorosłych, jak działa psychika małego dziecka, (i że na pewno działa inaczej niż osób dorosłych),w odniesieniu do konkretnej sytuacji przedstawionej w konkretnym rozdziale. U nas głównym założeniem lektury tej książki był rozdział o braku wiary w siebie u dziecka, ale córce tak się spodobało, że przeczytaliśmy całą książkę. Niektóre tematy były ciężkie, nowe dla mojego dziecka, ale wykorzystałam to jako okazję do pokazania jej z jakimi problemami mogą mierzyć się inne dzieci. Myślę, że ta książka to naprawdę dobra sprawa, ale moim zdaniem - jeżeli dziecko umie już samo czytać -to jednak powinna być czytana w obecności kogoś dorosłego, kto będzie mógł obserwować reakcję dziecka i na bieżąco tłumaczyć różne zawiłości.
CzytamBoLubię - awatar CzytamBoLubię
Misia i jej mali pacjenci. Niespodziewani goście Aniela Cholewińska-Szkolik
Misia i jej mali pacjenci. Niespodziewani goście
Aniela Cholewińska-Szkolik Agnieszka Filipowska
"Misia i jej mali pacjenci" to seria książek, której bohaterka, Misia uwielbia zwierzęta. Ale to nie wszystko. Dziewczynka pomaga im na wszelkie sposoby i specjalnie dla nich prowadzi Lipową Klinikę. Misia posiada też niezwykły dar - potrafi porozumiewać się ze zwierzętami, co ułatwia jej niesienie im pomocy. W każdej historii to inny zwierzak trafia pod jej opiekuńcze skrzydła. A tam, gdzie Misia nie jest w stanie sobie poradzić samodzielnie, wspiera ją dziadek - weterynarz. W części "Niespodziewani goście" Misia ratuje z opresji małą sówkę, źrebaka Zefirka, a także pomaga Chrupkowi (szczeniakowi). 💫𝗗𝗹𝗮𝗰𝘇𝗲𝗴𝗼 𝘄𝗮𝗿𝘁𝗼? 🔹rozwija empatię i miłość do zwierząt oraz natury 🔸promuje pozytywne wzorce i postawy 🔹uczy, że każdy bez względu na wiek, może nieść pomoc innym 📌𝗗𝗹𝗮 𝗸𝗼𝗴𝗼? Seria będzie idealna dla dzieci od 4. roku życia. 📔𝗣𝗼𝗱𝘀𝘂𝗺𝗼𝘄𝗮𝗻𝗶𝗲 Misia od pierwszego czytania wkradła się w nasze serca. Dlaczego? Bo to opowieść realistyczna, przemawiająca do wyobraźni dzieci, a przy tym niezwykle ciepła, mądra, pouczająca. Nas urzekła też od strony grafiki - ilustracje są niepowtarzalne🎨💖 Akcja toczy się spokojnie, Misi zawsze towarzyszy nieodłączny Popik, a także grono bliskich, którzy wspierają jej działania. Misia uczy, że nie można przejść obojetnie obok cudzej krzywdy, że każdy, nawet mały człowiek, może nieść pomoc i postępować właściwie. Na naszej półce jest kilka części serii, resztę sukcesywnie wypożyczamy z biblioteki i możemy Wam z czystym sumieniem polecić 💖
codzisczytamy - awatar codzisczytamy
Dziadek na huśtawce Renata Piątkowska
Dziadek na huśtawce
Renata Piątkowska
Mówi się, że rodzice są od wychowania, a dziadkowie od rozpieszczania. Zgodzicie się z tym stwierdzeniem? A co jeśli ktoś dziadka nie ma? Przecież życiu zdarzają się różne sytuacje. Poznajcie z nami książkę autorstwa Renaty Piątkowskiej pt. „Dziadek na huśtawce” z ilustracjami Artura Nowickiego. Pewnego dnia podczas zabawy Marcin zauważył, że w pokoju jego przyjaciela Witka nadal stoi pudełko wykonane własnoręcznie, które miał wręczyć dziadkowi jako prezent. Witek wyznaje, że nie miał pudełka komu podarować. Marcin wpada na genialny pomysł! Pozna Witka ze swoim sąsiadem, troszkę zwariowanym staruszkiem – Panem Teofilem. Jak pomyślał, tak też zrobił! Pan Teofil został obdarowany pudełkiem, chłopcy chętnie spędzali czas wraz z sąsiadem. Witek był uradowany! Zyskał dziadka (choć przyszywanego) oraz psa, o którym marzył. Bo Pan Teofil miał psa. I to nie o byle jakim imieniu. Warczysław Łobuzkiewicz– to brzmi dumnie! Pan Teofil uczył też chłopców odczytywania godzin na zegarku, robił im najlepsze „melaśniki”, był opoką w trudnych sytuacjach, oglądali razem chmury leżąc na trawie. Skonstruował i zawiesił dla chłopców na jabłonce huśtawkę, ale zanim dopuścił do niej dzieci sam huśtał się przez pół dnia. Grunt to bezpieczeństwo i sam musiał ją sprawdzić! Starszy Pan podzielił się z Witkiem historią swojego życia, wspólnie oglądali album ze zdjęciami i chłopiec przeżył niejedno zaskoczenie! Kolejnym szokiem było zobaczenie prawdziwej karety! I to w dziadkowej szopie. I tak oto między dzieckiem bez dziadka, i starszym mężczyzną bez wnuka zawiązała się niepowtarzalna nić. Samotność poszła w odstawkę. Nie chcemy Wam już więcej zdradzać. Sięgnijcie po tę niezwykle ciepłą, radosną opowieść.
Marta - awatar Marta
oceniła na102 miesiące temu

Cytaty z książki Basia i słodycze

Dodaj cytat z książki Basia i słodycze