Dekorator

Okładka książki Dekorator autora Boris Akunin, 9788324723317
Okładka książki Dekorator
Boris Akunin Wydawnictwo: Świat Książki Cykl: Przygody Erasta Fandorina (tom 6) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Przygody Erasta Fandorina (tom 6)
Декоратор

Oceny książki Dekorator

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dekorator

Interesujący kryminał.

Interesujący kryminał.

Dużą zaletą tej powieści jest, jak zwykle u Akunina, portret społeczeństwa Rosji końca XIX wieku oraz wartka akcja. Natomiast próba przeniesienia "czarnego kryminału" (seryjne morderstwa prostytutek w Moskwie),a jeszcze z wykorzystaniem mitu Kuby Rozpruwacza - u Akunina winnym okrutnych zabójstw i w Moskwie i, wcześniej, w Londynie, jest Rosjanin, wydaje się mi mniej udaną. A to dlatego, że powieści Akunina charakteryzują się z reguły oryginalnością tematu i sposobu jego ujęcia. Natomiast w "Dekoratorze" wszystko jest do bólu znane z setek i tysięcy podobnych powieści.

Stosunkowo niedługi i przyjemny kryminał retro z Moskwą w tle. W fabule mamy trochę wariacji na tema Kuby Rozpruwacza.

1500 użytkowników ma tytuł Dekorator na półkach głównych
335 użytkowników ma tytuł Dekorator na półkach dodatkowych

Boris Akunin
Boris Akunin
Właściwie Grigorij Czchartiszwili. Pisarz rosyjski pochodzenia gruzińskiego, eseista, tłumacz z języka japońskiego, autor kryminałów rozgrywających się w realiach carskiej Rosji. Cykle powieściowe: Przygody Erasta Fandorina (ros. Приключения Эраста Фандорина) Azazel (Азазель 1998, wyd. polskie Świat Książki 2003) Gambit turecki (Турецкий гамбит 1998, wyd. polskie Świat Książki 2003) Lewiatan (Левиафан 1998, wyd. polskie Świat Książki 2003) Śmierć Achillesa (Смерть Ахиллеса 1998, wyd. polskie Świat Książki 2003) Walet Pikowy (Пиковый валет 1999, wyd. polskie Świat Książki 2003) Dekorator (Декоратор 1999, wyd. polskie Świat Książki 2003) Radca stanu (Статский советник 1999, wyd. polskie Świat Książki 2004) Koronacja (Коронация, или Последний из романов 2000, wyd. polskie Świat Książki 2004) Kochanka Śmierci (Любовница смерти 2001, wyd. polskie Świat Książki 2004) Kochanek Śmierci (Любовник смерти 2001, wyd. polskie Świat Książki 2004) Diamentowa karoca (Алмазная колесница 2003, polskie wydanie podzielone na dwa tomy) tom I Łowca ważek (wyd. polskie Świat Książki 2005) tom II Między wierszami (wyd. polskie Świat Książki 2005) Nefrytowy różaniec (Нефритовые чётки 2007, wyd. polskie Świat Książki 2009) Świat jest teatrem (Весь мир театр 2009, wyd. polskie Świat Książki 2012) Czarne miasto (Чёрный город 2012, wyd. polskie Świat Książki 2014) Planeta Woda (Планета Вода 2015, wyd. polskie Świat Książki 9 listopada 2016) Bez pożegnania (Не прощаюсь 2018, br. wydania polskiego) Seria ta jest zakończona. Prowincjonalny kryminał czyli przygody siostry Pelagii (Приключения Пелагии) Pelagia i biały buldog (Пелагия и белый бульдог 2000, wyd. polskie Oficyna Literacka Noir sur Blanc 2004) Pelagia i czarny mnich (Пелагия и чёрный монах 2001, wyd. polskie Oficyna Literacka Noir sur Blanc 2004) Pelagia i czerwony kogut (Пелагия и красный петух 2003, wyd. polskie Oficyna Literacka Noir sur Blanc 2004) Seria ta jest zakończona. Przygody magistra (Приключения магистра) Skrzynia na złoto (Алтын-толобас 2000, wyd. polskie Świat Książki 2005) Lektura nadobowiązkowa (Внеклассное чтение 2002, wyd. polskie Świat Książki 2005) F.M. (Ф.М. 2006, wyd. polskie Świat Książki 2008) Sokół i Jaskółka (Сокол и Ласточка 2009, wyd. polskie Świat Książki 2013) Gatunki (Жанры) Książka dla dzieci (Детская книга 2005, wyd. polskie Świat Książki 2007) Powieść szpiegowska (Шпионский роман 2005, wyd. polskie Świat Książki 2006) Fantastyka (Фантастика 2005, wyd. polskie Świat Książki 2007) Powieść historyczna (Квест 2008, br. wydania polskiego) Książka dla dziewczynek (Детская книга для девочек 2012 z Glorią Mu, br. wydania polskiego) Seria ta będzie kontynuowana, powstaną jeszcze przynajmniej dwie książki, w tym druga część Powieści szpiegowskiej. Bruderschaft ze śmiercią (Смерть на брудершафт) Młokos i diabeł (Младенец и черт 2007, wyd. polskie Replika 2015) Cierpienie złamanego serca (Мука разбитого сердца 2007, wyd. polskie Replika 2015) Latający słoń (Летающий слон 2008, wyd. polskie Replika 2016) Dzieci Księżyca (Дети Луны 2008, wyd. polskie Replika 2016) Dziwny człowiek (Странный человек 2009, wyd. polskie Replika 2017) Grzmijcie, fanfary zwycięstwa! (Гром победы, раздавайся 2009, wyd. polskie Replika 2017) Maria, Maria… ("Мария", Мария… 2010, wyd. polskie Replika 2017) Żadnych świętości (Ничего святого 2010, wyd. polskie Replika 2017) Operacja „Tranzyt” (Операция "Транзит" 2011, wyd. polskie Replika 2018) Batalion aniołów (Батальон ангелов 2011, wyd. polskie Replika 2018) Seria ta jest zakończona. Inne utwory Bajki dla idiotów (Сказки для идиотов, br. wydania polskiego) Mewa (Чайка, br. wydania polskiego) Komedia/Tragedia (Комедия/Трагедия, br. wydania polskiego) Yin i Yang (Инь и Ян, br. wydania polskiego) Wydane pod własnym nazwiskiem Pisarz i samobójstwo (Писатель и самоубийство, br. wydania polskiego) Historie cmentarne (Кладбищенские истории, wyd. polskie Noir sur Blanc 2006)

Biała gwardia Michaił Bułhakow
Biała gwardia
Michaił Bułhakow
"Biała gwardia" była mocno związana z przeszłością Michała (Michaiła) Bułhakowa – z jego bardzo prywatnym życiem. Autor w tej powieści ukazał rozgardiasz rewolucyjny w Rosji na podstawie losów najmłodszego pokolenia inteligenckiej rodziny (rodzeństwa o nazwisku: Turbin) w jednym z dużych miast. To miasto nazywał po prostu Miastem, ale jak wynikało z treści chodziło o Kijów (w którym urodził się i wychowywał autor). Powieść zawierała krótki okres czasu – kilkunastu tygodni. Oficjalnie wojna światowa skończyła się, ale w Rosji wojna domowa nadal trwała. Ścierały się dwie główne siły (bo były również mniejsze zorganizowane grupy zbrojne): "biali" (konserwatywna szlachta, zamożni i przeważnie wykształceni ludzie – broniący "status quo" systemu społecznego) i "czerwoni" (robotnicy wraz z walecznymi podjudzaczami). Niemieckie wojska wycofywały się powoli i w sposób zorganizowany, czyli spokojnie (bez popłochu). Potem nastąpił chaos. Pojawił się ukraiński wataszka Semen (taka forma imienia występowała w tekście, ale właściwe to: Symon) Petlura, obwołany hetmanem, który dążył do powstania niepodległej Ukrainy. Pojawiły się wzmianki o Leonie (w języku rosyjskim: Lwie) Trockim działającym w Moskwie. Natomiast powieść narysowała obraz niezdarności młodziutkich żołnierzy, ich nieprzygotowanie do walki. Tak wyglądały plutony "białej" gwardii rozpaczliwie tworzone w trakcie wojny domowej. Autor zastosował motyw – według mnie niezbyt dobrze dobrany – wybijania godzin przez zegar, chcąc wyraźnie zaznaczyć upływ czasu. Jednak taki motyw bardzo dobrze pasował w powieści pod tytułem "Pani Dalloway" autorstwa Wirginii (Virginii) Woolf. "Biała gwardia" i "Pani Dalloway" zostały wydane w tym samym roku – 1925, jednak nie w tym samym kraju, lecz daleko od siebie. Czyżby ktoś się na kimś wzorował? Czy była taka możliwość? Czy oboje pisarze wpadli na ten sam pomysł zupełnie oddzielnie, samodzielnie? W moim mniemaniu u Michała (Michaiła) Bułkahowa ten zabieg pisarski wyszedł trochę sztucznie.
Miłośnik-Książek - awatar Miłośnik-Książek
Anioł ciemności Caleb Carr
Anioł ciemności
Caleb Carr
Ależ ta książka jest przegadana! Rozumiem, że taka konwencja, bo XIX wiek, ale kurczę nawet dla mnie to było over the top. Mnóstwo zbędnych szczegółów i takiego "owijania w bawełnę". Mamy pościg za morderczynią, a autor opisuje... świt w Nowym Jorku. Krajobrazy za oknem. Statki. Żale narratora za jego ukochaną. itp. Doszło do tego, że na 100 stron przed końcem, kiedy napięcie powinno sięgnąć zenitu, byłam już tak tym zmęczona, że kompletnie straciłam zainteresowanie tym, jak to się skończy. Inna sprawa, że ten cały pościg za kobietą doprowadzony jest do absurdu: baba jest jakimś geniuszem zbrodni, Moriarty w spódnicy; co chwilę się okazuje, że kogoś zabiła, a nie potrafią poradzić sobie z nią całe zastępy policjantów, prawników i detektywów. Czekałam, aż zmobilizują przeciwko niej wojsko, i to wojsko też polegnie XD. Albo: trup ściele się gęsto, ale cywilizowani panowie cały czas próbują zrozumieć "dlaczego" - noż w pewnym momencie, to naprawdę staje się mniej istotne, niż unieszkodliwienie szkodnika. Najciekawszą częścią książki była dla mnie ta, w której autor opisuje proces Libby Hatch, z uwagi na zaprezentowanie zdumiewającej logiki i ekwilibrystyki słownej w obronie tej pani. Tak merytorycznie rzecz biorąc, to mam jednak spore wątpliwości, wobec narracji, że "kobiety popełniają tak samo brutalne zbrodnie jak mężczyźni", co może być wodą na młyn wszelkich mizoginów (tu warto zwrócić uwagę na fragment mówiący o surowszym karaniu mężczyzn, niż kobiet, za podobne czyny). Co właściwie autor chce udowodnić? A jednocześnie wszystko kręci się wobec ról społecznych tradycyjnie przypisanych kobiecie, czyli byciem dobrą żoną i matką. Np. jest tam takie "fajne" zdanie, że śmierć dzieci jest najgorszym, czego może doświadczyć przedstawicielka jej płci... To co, rozumiem, że uczucia rodzicielskie ma tylko matka i że dla ojca śmierć dziecka to jest lajcik? Miałam już serdecznie dość tych wszystkich seksistowskich dywagacji o "psychologii kobiecej", prawie "naturalnym" i histerii. Wiem, że to odpowiada pożałowania godnemu stanowi psychiatrii na przełomie XIX i XX wieku, ale i tak mnie to wkurzało... Zbrodnia jest zbrodnią, sądzony powinien być człowiek, a nie mężczyzna lub kobieta.
joly_fh - awatar joly_fh
Gra na cudzym boisku Aleksandra Marinina
Gra na cudzym boisku
Aleksandra Marinina
Postanowiłam czytać serię o major Anastazji Kamieńskiej po dwa tomy, co jakiś czas. „Kolacja z zabójcą” była dobrą powieścią kryminalną, więc postanowiłam zapoznać się z dalszymi losami Anastazji. Anastazje udaje się na urlop do sanatorium. Zamierza podreperować swoje zdrowie, a także domowy budżet, bo w wolnym czasie zamierza tłumaczyć zagraniczną powieść kryminalną. Anastazja zatrzymuje się w rosyjskim mieście-widmo, gdzie panują praworządność, spokój i dobrobyt a mafia jest tylko jedna – ta należąca do Eduarda Denisowa. I wydawałoby się, że niedopełnienie obietnicy miejscowej milicji w sprawie zakwaterowania Kamieńskiej to jej jedyny problem. Jej urlop przerywa nocne morderstwo w sanatorium. Ten tom trochę mi się dłużył. Samo morderstwo zostało popełnione około setnej strony. To mocno spowolniło akcję. Czułam się tym lekko znudzona. Bardzo chciałam dostać Kamieńską znowu w akcji. To jak analizuje i dochodzi do wniosków w sprawie morderstwa czy innej zbrodni jest fenomenalne. Dlatego nie mogłam się tego doczekać. Ogólnie od samego początku miałam podejrzenia, co do jednej postaci. Jakoś tak od początku coś mi w niej nie pasowało. Co prawda nie była tym, kim podejrzewałam, że może być, ale dobrze celowałam, że w jakiś sposób jest zamieszana w całą intrygę. W sumie trudno było ją powiązać ze zbrodnią w jakikolwiek sposób. Jednak jej motywy i to, co ją napędzało było smutne. Była to bardzo nieszczęśliwa osoba, która przekonała się, że do osiągnięcia sukcesu w branży muzycznej potrzebna jest uroda, bo bez niej jest się odrzuconym. Smutny przypadek, gdzie nienawiść do świata jest motorem napędowym do zła. Podobało mi się to, że pokazano problemy traktowania kobiet. Anastazja, mimo, że była mądrą milicjantką to jednak w obcym mieście była traktowana z góry. Kobieta nie powinna pracować w policji, jej miejsce jest w domu. Przyjemny kryminał, chociaż ja czuję lekkie rozczarowanie, ponieważ spodziewałam się trochę więcej realiów z życia rosyjskiego obywatela na początku lat 90-tych XX wieku. Może w kolejnych tomach będzie tego więcej.
Adrianna__ - awatar Adrianna__

Cytaty z książki Dekorator