Historyczne migawki
Historyczne migawki mają jedynie na celu popularyzowanie wiedzy historycznej. Skrótowe ujęcia i nie podawanie wszystkich źródeł powinny pomóc w odbiorze zawartych treści. Książkę tę dedykuję pamięci prof. Tadeusza Sulimirskiego, znakomitego archeologa i historyka, autora wielu wartościowych książek (między innymi: ,,Kultura człowieka przedhistorycznego", ,,Kultura wysocka", ,,Polska przedhistoryczna'' itd.),a przede wszystkim autora epokowego dzieła pt. "Sarmaci". Szkoda tylko, że jego najlepsze książki zostały napisane nie w Polsce, lecz w Anglii, gdzie pracował jako wykładowca na Uniwersytecie Londyńskim. Nie był tam skrępowany żadnymi zakazami, barierami i koniecznością pisania ku pokrzepieniu serc. Dzięki temu mógł się wypowiadać swobodnie, zgodnie ze stanem swojej wiedzy i z prawdą obiektywną, a nie pod dyktando stereotypów myślowych i archaicznych wzorców.
Spis tresci
Polanie
Wulfila - apostoł ludów gockich
W poszukiwaniu korzeni Polan
Geneza Słowiańszczyzny
Polanie w armii Saracenów
Przyłączenie Podlasia do Polski
Odoaker syn Edekona
Jan Długosz
Potyczka Wikingów z Indianami
Asasini
Uwaga: ze strony www autora można za darmo pobrać poszczególne rozdziały, jak i całą książkę.
Kup Historyczne migawki w ulubionej księgarni
Oceny książki Historyczne migawki
5 użytkowników ma tytuł Historyczne migawki na półkach głównych- Przeczytane 3