Płeć i charakter

- Geschlecht und Charakter
- 1994-01-01
- 1994-01-01
- Ostap Ortwin
Najsłynniejsza praca Weiningera, w której postawił tezę, że w każdym człowieku istnieje zarówno pierwiastek męski jak i żeński, przy czym ten pierwszy utożsamia on z moralnością i logiką, drugi zaś – z próżnością, chucią i brakiem wiedzy. Wspomina też o podobnym podziale pomiędzy religią chrześcijańską a żydowską – chrześcijan porównuje do mężczyzn, Żydów zaś – do kobiet (sam Weininger, choć z pochodzenia Żyd, stał się chrześcijaninem).
Kup Płeć i charakter w ulubionej księgarni
Oceny książki Płeć i charakter
200 użytkowników ma tytuł Płeć i charakter na półkach głównych- Chcę przeczytać 145
- Psychologia 3
- Filozofia 2
- Filologia polska 1
- Niedoczytane. Nie jestem zainteresowana!. 1
- Odkrycia literackie 1
Tagi i tematy do książki Płeć i charakter
Cytaty z książki Płeć i charakter
Ale i inne przymioty człowieka genialnego, nie tylko on sam w ogóle, lecz i materiał, z którego tworzy, i duch, jakim twórczość swą ożywia, ...
RozwińIm większe znaczenie mają dla kogoś wszystkie sprawy, tym on sam jest człowiekiem większego znaczenia.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Płeć i charakter
Kto żył z kobietą ten znajdzie u Weiningera dużo celnych spostrzeżeń. Urzekające jest to, że kiedyś filozof był także poetą. Rozdział porównujący kobietę do żyda można sobie darować. Wbrew kwikowi komentarzy powyżej, moja Pani co ciekawsze podsuwane jej fragmenty komentowała: "no coś w tym jest".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ punktu widzenia intuicji moralnych przeciętnego człowieka współczesnego - ale też w świetle współczesnej antropologii - większość tez przedstawionych w tej książce jest oczywiście nie do przyjęcia. Ale można się z nią zapoznać, ponieważ swego czasu odbiła się szerokim echem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPociągające, interesujące i mroczne, ale nieprawda i mocno szkodliwe. Myślę, że zgadzanie się niektórych mężczyzn, nawet tutaj, z teoriami Weiningera wynika z faktu niemożności wejścia do kobiecego umysłu, i tym samym ujrzenia jak wygląda stan faktyczny. Ja, jako kobieta, więc oglądając swój intelekt i psychikę od wewnątrz, a nie sądzę żebym różniła się w tej materii od innych istot żeńskich, widzę jak bardzo nie zgadza się to co on pisze z rzeczywistością. Pozostawię książkę bez oceny.
Pociągające, interesujące i mroczne, ale nieprawda i mocno szkodliwe. Myślę, że zgadzanie się niektórych mężczyzn, nawet tutaj, z teoriami Weiningera wynika z faktu niemożności wejścia do kobiecego umysłu, i tym samym ujrzenia jak wygląda stan faktyczny. Ja, jako kobieta, więc oglądając swój intelekt i psychikę od wewnątrz, a nie sądzę żebym różniła się w tej materii od...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiemal padłem przy sprowadzaniu psychiki człowieka do ułamków zwykłych i działaniach na nich. Praca wygląda jak pisana w czasie epizodu maniakalnego. Autor zdradza wybujałe ego i uparcie nawiązuje do geniuszu, który zapewne uważa za swoją cechę. Zbyt dużo pustych słów oraz trywializmów. W równie trywilny sposób zdradza także swoje motywacje, płynnie przechodząc od strachu przed kobietami do strachu przed Żydami.
Niemal padłem przy sprowadzaniu psychiki człowieka do ułamków zwykłych i działaniach na nich. Praca wygląda jak pisana w czasie epizodu maniakalnego. Autor zdradza wybujałe ego i uparcie nawiązuje do geniuszu, który zapewne uważa za swoją cechę. Zbyt dużo pustych słów oraz trywializmów. W równie trywilny sposób zdradza także swoje motywacje, płynnie przechodząc od strachu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSELF DEFENSE OR SLAVERY.
Sporo celnych uwag ze strony autora ale również dużo wątków trochę odbijających od tematu stąd ocena poniżej 10/10 Mimo wszystko powinno się zacząć mówić o tematach poruszanych w tej książce, zwłaszcza teraz, bo widzę ostatnio modę na demonizowanie facetów i obwinianie ich o wszystko. Oceny 1/10 to jest tylko potwierdzenie moich słów - już słychać zgrzytanie uzębionych wagin ;-)
SELF DEFENSE OR SLAVERY.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSporo celnych uwag ze strony autora ale również dużo wątków trochę odbijających od tematu stąd ocena poniżej 10/10 Mimo wszystko powinno się zacząć mówić o tematach poruszanych w tej książce, zwłaszcza teraz, bo widzę ostatnio modę na demonizowanie facetów i obwinianie ich o wszystko. Oceny 1/10 to jest tylko potwierdzenie moich słów - już słychać...
Mizoginistyczny i antysemicki bełkot.
Mizoginistyczny i antysemicki bełkot.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPonadczasowe dzieło demaskujące zakłamanie naszego obecnego społeczeństwa.
Ponadczasowe dzieło demaskujące zakłamanie naszego obecnego społeczeństwa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie mam zielonego pojęcia, jak mam to ocenić, więc oceny nie będzie.
Nie mam zielonego pojęcia, jak mam to ocenić, więc oceny nie będzie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to'Płeć i charakter', poza ważnym aspektem mizoginizmu, idealnie pokazuje nastroje przełomu XIX i XX wieku wśród mężczyzn, którzy z niepokojem patrzyli na ruch emancypacyjny kobiet. Mówiąc szczerze, nawet nie mam zamiaru ocenić tej pozycji - niektóre podane przez Ottona Weiningera przykłady dotyczące cech płci pięknej mogą śmieszyć, inne oburzyć (szczególnie, kiedy jest się czytelniczką),ale nie umniejsza to faktu, że 'Płeć i charakter' ma swoje znaczenie w kształtowaniu literatury i poglądów 'belle epoque'.
'Płeć i charakter', poza ważnym aspektem mizoginizmu, idealnie pokazuje nastroje przełomu XIX i XX wieku wśród mężczyzn, którzy z niepokojem patrzyli na ruch emancypacyjny kobiet. Mówiąc szczerze, nawet nie mam zamiaru ocenić tej pozycji - niektóre podane przez Ottona Weiningera przykłady dotyczące cech płci pięknej mogą śmieszyć, inne oburzyć (szczególnie, kiedy jest się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMizoginistyczna do bólu, wpływy nietzscheańskie i idea 'Uebermensch' bardzo wyraźne. Aczkolwiek, nie powiem, ciekawe.