Czterdziestu na afrykańskim szelfie

- literatura podróżnicza
- Naokoło Świata
- 1975-01-01
- 1975-01-01
Obraz codziennego życia polskich marynarzy i rybaków na
dalekich atlantyckich łowiskach.
Kup Czterdziestu na afrykańskim szelfie w ulubionej księgarni
Oceny książki Czterdziestu na afrykańskim szelfie
24 użytkowników ma tytuł Czterdziestu na afrykańskim szelfie na półkach głównych- Chcę przeczytać 17
- Naokoło świata 2
- Naokoło Świata 2
- Podróżnicze 2
- Morze 1
- Biografia, reportaż, felieton 1
- Nie ma docer 1
- Przygodowe i podróżnicze 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czterdziestu na afrykańskim szelfie
Ta książka to reportaż opisujący pracę polskich rybaków u wybrzeży Afryki w latach 70 XX wieku. Takie rejsy są dla polskiego rybołówstwa historią gdyż polscy rybacy już dawno nie pływają tak daleko. W tym reportażu nie brakuje szeregu ciekawych smaczków w czasów PRL np opisów handlu uprawianego przez ludzi pracujących na tych statkach. Wiadomo że handel taki był w czasach PRL rzeczą powszechną wśród Polaków którzy mieli szczęście pracować poza granicami kraju a rybacy bynajmniej nie byli inni. Interesująco zostali też przedstawieni Wietnamczycy z północy pracujący z naszymi bohaterami. Pytanie budzi czy opis jak to ''nasi'' Wietnamczycy oddawali zarobki ''Na walkę z Amerykanami'' to wtręt cenzora czy rzeczywiście takie wydarzenie miało miejsce ? Bo łatwo sobie wyobrazić że wietnamscy komuniści pozyskiwali w ten sposób dolary ale z drugiej strony to mogła być propagandowa wstawka do tego reportażu, którą kazał wkleić nasz rodzimy ''poprawiacz'' Poza tym reportaż sam z siebie jest niezły i propagandy w nim niewiele.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobry, dziennikarski reportaż z wyprawy polskiego trawlera rybackiego na Atlantyk, w której uczestniczył Autor. Sprawny język, ciekawe historie. Z przyjemnością czytam od nowa co kilka lat.