Pamiętnik Księżniczki 1 i 2

- literatura młodzieżowa
- Pamiętnik księżniczki (tom 1)
- 2009-01-01
- 2009-01-01
- Ekranizacje:
- Pamiętnik księżniczki (2001)
Dwie pierwsze powieści najsłynniejszej seriidla nastolatek w jednym tomie i w nowym formacie A5 Piętnastoletnia Mia, mieszkanka z Nowego Jorku, dowiaduje się, że jej ojciec jest księciem. To znaczy, że ona jest księżniczką i następczynią tronu. Więc musi zacząć myśleć i zachowywać się jak księżniczka. Ale jak tu być księżniczką w Nowym Jorkua!
Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00
Kup Pamiętnik Księżniczki 1 i 2 w ulubionej księgarni
Oceny książki Pamiętnik Księżniczki 1 i 2
13273 użytkowników ma tytuł Pamiętnik Księżniczki 1 i 2 na półkach głównych- Przeczytane 12 474
- Posiadam 1 035
- Dzieciństwo 125
- Z biblioteki 96
- Młodzieżowe 72
- 2024 62
- Z dzieciństwa 47

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pamiętnik Księżniczki 1 i 2
Świetna książka dla osób w wieku 12+ historia mii jest przyjemna do czytania i czasami się trzeba zastanawiać po co ona to zrobiła
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiężniczka Mia Thermopolis, życie niezwykłej nastolatki
Kiedy wyobrażamy sobie księżniczki to od razu przychodzą na myśl słodkie, delikatne damy w uroczych karocach, tak właśnie przedstawiają te postacie w baśniach i bajkach dla dzieci. Nie tym razem. Księżniczka Amelia „Mia” Mignonette Grimaldi Thermopolis Renaldo, zwana inaczej jako Mia Thermopolis jest zwykłą dziewczyną mieszkającą w środku ogromnego Nowego Jorku. Oprócz za dużych stóp ma problemy w relacjach z rówieśnikami, szaloną najlepszą przyjaciółkę, szkołę, której nienawidzi, chłopaka, o którym skrycie marzy, kreatywną mamę i ojca z arystokratycznej królewskiej rodziny. To wyjątkowo dobre połączenie pod względem kreacji świata książki przeznaczonej dla nastolatek. Mia jest przesympatyczną postacią stworzoną na potrzeby świata wykreowanego książki pt. „Pamiętnik Księżniczki”, autorstwa Meg Cabot. Świata, który istnieje obok przeciętności życia, jakie wiodą jej koleżanki ze szkoły. A tym dodatkowym światem jest Królestwo Genovii – wymyślone europejskie minipaństwo władane przez Księcia Filipa Renaldo, postępowego i oddanego władcę.
Mia jest prawdziwą dziewczyną z sąsiedztwa, nikt nigdy nie mógłby przypuszczać, że to właśnie ona jest prawdziwą księżniczką. Nie wie o tym nawet sama Mia, dopóki nie zostaje uświadomiona przez swoją babcię (Grandmère) od strony taty, czyli właściwie Clarissę Marię Grimaldi Renaldo. Czternastoletnia Mia zdecydowanie nie ma łatwo; musi chodzić na lekcję tzw. Wychowania do bycia księżniczką i objęcia w przyszłości tronu, które udziela jej nieco apodyktyczna babcia. Generuje to samo w sobie mnóstwo zabawnych i bezzasadnych w żadnych innych okolicznościach wydarzeń. Jednakże poza stawaniem się prawdziwą księżniczką Mia ma także problemy takie, jak zwykła dziewczyna w jej wieku; udziela wywiadów do programu „Lilly mówi prosto z mostu” swojej najlepszej przyjaciółki Lilly Moscovitz, problemy z algebrą oraz podoba jej się brat Lilly który jest starszy od Mii. „Spójrzmy prawdzie w oczy: metr siedemdziesiąt pięć wzrostu, płaska jak deska i chodzę do pierwszej klasy liceum. Czy można być większym dziwadłem?”
Zabawnego charakteru dodają wtrącenia o kocie Mii, Grubym Louie, który czasami niespodziewanie wciąga jej skarpetki, jakby były makaronem spaghetti. Nie mogę zapomnieć także piosenki napisanej przez chłopaka Mii, Michaela Moscovitza; „Wysoka jak szklanka wody, gdy pijesz ją dla ochłody.”
Czytając wszystkie części serii zawsze byłam tak samo zachwycona i po skończeniu każdej z lektur nie mogłam się doczekać sięgnięcia na półkę biblioteczną po kolejną część. Jest to zdecydowanie jedna z moich ulubionych książek z dzieciństwa i jako dorosła kobieta bardzo chętnie do niej sięgnęłam. Rewelacyjnie się bawiąc także dzisiaj. Już sam fakt, że została ona dość wysoko oceniana przez wielu użytkowników oraz, że w USA stała się bestsellerem jest wystarczająco dobrym dowodem na to, że nastolatki na całym świecie pokochały Księżniczkę Mię i darzą ją ogromną sympatią. Kiedy zastanawiam się, jakie słowo najlepiej oddałoby moje uczucia do tych uroczych książek to przychodzi mi do głowy jeden zwrot – comfort book. Jest to idealne określenie, które na podobieństwo zwrotu – comfort food oddaje to uczucie zatapiania się w wyobraźni podczas lektury i zapominania o całym bożym świecie.
Seria jest odpowiednia dla dzieci w wieku od 10 do 18 lat (choć wielu dorosłym doskonale się ją czyta). Ta urocza książka porusza ważne wątki: przyjaźni, samoakceptacji, miłości, asertywności, wykluczenia, odnajdywania swojej roli w społeczeństwie oraz dorastania. Starsi czytelnicy odnajdują w jej lekturze powrót do czasów lat dziewięćdziesiątych, co jest bardzo sentymentalne i powoduje uczucie nostalgii za latami czasów dzieciństwa i dorastania. Takie książki właśnie chciałabym czytać w przyszłości mojej córce, jeśli będę ją miała.
Księżniczka Mia Thermopolis, życie niezwykłej nastolatki
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy wyobrażamy sobie księżniczki to od razu przychodzą na myśl słodkie, delikatne damy w uroczych karocach, tak właśnie przedstawiają te postacie w baśniach i bajkach dla dzieci. Nie tym razem. Księżniczka Amelia „Mia” Mignonette Grimaldi Thermopolis Renaldo, zwana inaczej jako Mia Thermopolis jest zwykłą...
Czytałam 3 części I z perspektywy czasu wydaje mi się że ten tom był najlepszy. Nie szaleję za tą serią, jest dość zwariowana i czasem aż nie wiem co się dzieje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna Książka🎀
Fajna Książka🎀
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZwariowana.
Zwariowana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Pamiętnik księżniczki” autorstwa Meg Cabot to lekka, zabawna i niezwykle wciągająca powieść młodzieżowa, która od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Autorka w przystępny sposób łączy codzienne problemy nastolatków z baśniowym motywem nagłej przemiany w księżniczkę, tworząc historię pełną humoru, ciepła i dystansu do rzeczywistości.
Główną bohaterką książki jest piętnastoletnia Mia Thermopolis, zwyczajna, nieco nieśmiała dziewczyna mieszkająca w Nowym Jorku. Jej życie wypełniają szkolne troski, brak popularności oraz trudna relacja z rówieśnikami. Wszystko zmienia się w chwili, gdy dowiaduje się, że jej ojciec był księciem małego europejskiego państwa – Genowii. Oznacza to, że Mia jest prawowitą następczynią tronu i… księżniczką. Ta wiadomość wywraca jej świat do góry nogami, a jeszcze gorsze okazuje się to, że musi nauczyć się zachowywać jak członek rodziny królewskiej.
Jednym z największych atutów książki jest forma pamiętnika, dzięki której czytelnik ma bezpośredni wgląd w myśli, emocje i obawy Mii. Jej zapiski są szczere, często ironiczne i bardzo autentyczne. Dzięki temu łatwo się z nią utożsamić, nawet jeśli perspektywa zostania księżniczką wydaje się zupełnie nierealna. Meg Cabot świetnie oddaje głos nastolatki – pełen chaosu, przesady i humoru, ale też niepewności i potrzeby akceptacji.
Autorka porusza w książce wiele ważnych tematów, takich jak dojrzewanie, poczucie własnej wartości, presja otoczenia czy relacje rodzinne. Szczególnie interesująca jest relacja Mii z jej babcią, która z ogromnym zaangażowaniem próbuje nauczyć wnuczkę królewskich manier. Kontrast między sztywnym dworskim savoir-vivre’em a nowojorską codziennością stanowi źródło wielu zabawnych sytuacji.
„Pamiętnik księżniczki” to książka lekka, ale nie banalna. Choć fabuła opiera się na marzeniu wielu nastolatek o wyjątkowym życiu, historia Mii pokazuje, że bycie księżniczką nie oznacza samych przywilejów. To także odpowiedzialność, trudne decyzje i konieczność pozostania sobą mimo oczekiwań innych.
Podsumowując, powieść Meg Cabot to idealna propozycja dla młodych czytelników, szczególnie tych, którzy lubią historie obyczajowe z humorem i nutą bajki. To książka, która bawi, wzrusza i przypomina, że najważniejsze jest zaakceptowanie samego siebie – niezależnie od tego, czy nosi się dżinsy, czy królewską koronę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówną bohaterką książki jest...
Przeczytałem cały cykl. Wszystkie książki bym określił są "bardziej niegrzeczne" (nieco delikatnej erotyki) niż film pod tym samym tytułem. Jednak film - poza paroma fragmentami - nie ma nic wspólnego z książką! Zupełnie inna treść, inna akcja, inna osobowość postaci, inne problemy, inne sytuacje, inne przyjaźnie, inne miłości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to𐙚recenzja𐙚
⭐⭐⭐⭐/⭐⭐⭐⭐⭐
Ta książka jest śmieszna, głupia i wciągająca. Przeczytałam w jeden wieczór, jeśli szukasz czegoś lekkiego ale i przygłupiego w dobrym znaczeniu ta książka jest idealna. Polecam też przeczytać inne tomy 𐙚
𐙚recenzja𐙚
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to⭐⭐⭐⭐/⭐⭐⭐⭐⭐
Pozostawiam bez opinii, bo wróciłam do tej książki z czystego sentymentu.
Pozostawiam bez opinii, bo wróciłam do tej książki z czystego sentymentu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak chcesz sięgnąć po coś mega lekkiego, głupiego i zabawnego, to polecam, do przeczytania w 1-2 dni