Błażeja Siennickiego diariusz z wojny szwedzkiej

- powieść historyczna
- 1984-01-01
- 1984-01-01
- 83-11-07061-x
Powieść historyczna napisana w formie wspomnień. Opowieść towarzysza jazdy pancernej odziału Czarnieckiego o jego przeżyciach z okresu walk w czasie szwedzkiego "potopu".
Kup Błażeja Siennickiego diariusz z wojny szwedzkiej w ulubionej księgarni
Oceny książki Błażeja Siennickiego diariusz z wojny szwedzkiej
46 użytkowników ma tytuł Błażeja Siennickiego diariusz z wojny szwedzkiej na półkach głównych- Chcę przeczytać 27
- Powieść historyczna 3
- Literatura, poezja, eseje i powieści 1
- Wojenko, wojenko 1
- Rzplita 1
- A1.9 Czekają w kolejce - biblioteczka mamy 1
- Historia 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Błażeja Siennickiego diariusz z wojny szwedzkiej
Na książkę trafiłem przez przypadek i ... nie żałuję. Zaskoczenie było dość duże bo powieść napisana jest w formie wspomnień, ale ten język! - Jak dla mnie majstersztyk! Są to przygody towarzysza jazdy pancernej z oddziału później dowodzonego przez Czarnieckiego, które zostały bardzo sprawnie wkomponowane w autentyczne wydarzenia z tamtego okresu. Zaskoczenie językiem i autentycznością, niestety czasem miałem problem zwłaszcza na początku książki z pełnym zrozumieniem. Mimo, że "ciężkie były początki" polecam, zwłaszcza osobom interesującym się tym rozdziałem historii :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKilka osób napisało mi, nie wiem czy w formie zarzutu, że daję ocenianym książką tylko wysokie oceny, a tylko parę jedynek.
To prawda.
Dla mnie wystarczyłaby skala dwustopniowa.
Książka dobra i zła.
Prawdę napisawszy nie rozumiem osób oceniających w przedziale 3-7, co nimi kieruje, że wybierają książki, których nie są pewni ?
Ceną, okładką, może rzucają monetą, kupię tę, albo tamtą ? Co po przeczytaniu robią z tymi książkami ?
Czy to badziewie stoi na półkach?
Jeśli o mnie chodzi to wybieram autorów których znam, tematy które mnie interesują, albo chciałbym się zainteresować.
Do tej pory, to się sprawdza.
Nie ukrywam, że wielokrotnie w wyborze książki korzystałem i korzystam z platformy " Lubimyczytać " za co jestem wdzięczny.
Jeśli daję jakieś plusy to tylko książkom, które znam, albo chciałbym poznać, w ostatnim czasie znalazłem przynajmniej kilkanaście takich książek.
Ad rem.
Książka którą polecam, to wciągająca historia, spisana pięknym sienkiewiczowskim językiem w formie pamiętnika, który jest zapisem wspomnień fikcyjnego towarzysza pancernego z oddziału Czernieckiego biorącego udział w walce ze Szwedami podczas " potopu ".
POLECAM !!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo prawda.
Dla mnie wystarczyłaby skala dwustopniowa.
Książka dobra i zła.
Ceną, okładką, może rzucają monetą, kupię tę,...
Bohdan Królikowski to nie jest Bunsch czy Sienkiewicz, ale całkiem przyjemny klimat mają te opowiastki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążki zdecydowanie nie czyta się ,,jednym tchem" a to przez wystylizowanie pozycji na XVII-wieczny pamiętnik. Słownictwo jest więc nad wyraz archaiczne, momentami wzbogacone łaciną. Taki jednak był zamysł autora.
Fakty historyczne oddane są wiernie, a wojna ukazana jest oczami młodego szlachcica, który tuła się po całej Polsce z chorągwią Czarnieckiego. Wydaje się, że autor chciał także ukazać wszystkie przywary ,,Sarmatów", w tym anachroniczne pospolite ruszenie, jak i rozdarcie części szlachty, która poparła szwedzkiego najeźdźcę. To mu się na pewno udało, bo nie ma nic gorszego niż kreowanie bohaterów na ,,dobrych" przeciwstawiających się złu. Walorem książki jest także opis kilku polskich miast doby baroku, w tym Zamościa.
Niestety momentami w narrację wkrada się chaos, zwłaszcza w momentach opisywania potyczek. To jednak taki drobny przytyk.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFakty historyczne oddane są wiernie, a wojna ukazana jest oczami młodego szlachcica, który tuła się po całej Polsce z chorągwią Czarnieckiego. Wydaje się, że...