Rzeczywiste obecności

popularnonaukowa
Idee
1997-01-01
1997-01-01

Kup Rzeczywiste obecności w ulubionej księgarnii

Oceny książki Rzeczywiste obecności

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rzeczywiste obecności

Konfrontacja z myślą Steinera stanowi wyzwanie. Nie tylko dlatego, że jego wybitna erudycja wymaga ogromnego skupienia, by dotrzymywać mu kroku w jego rozważaniach, ale też dlatego, że stanowisko, które zajmuje w dyskusji o roli sztuki, raz po raz prosi się o polemikę. Sam Steiner zaprasza zresztą do dialogu ze swoimi poglądami, z pełną kurtuazji elegancją podkreślając subiektywność swoich tez. Centralną myślą jego eseju jest przeświadczenie, że sztuka musi karmić się pytaniem o istnienie Boga, nawet jeśli odpowiada na to pytanie przecząco lub zawiesza sąd na ten temat. Tylko dzieła konfrontujące się z podstawowymi problemami ludzkiej egzystencji, tylko te, które stają się przyczynkiem do rozmyślań na temat sensu istnienia, zdają się zasługiwać na uwagę Steinera; pod koniec eseju pisze: “Obojętność wobec teologii i metafizyki, wobec pytania, czy granice pragmatyki (...) są czy nie są granicami ludzkiej egzystencji, oznacza radykalny rozbrat z estetyczną twórczością i recepcją”.

Dlatego też surowo ocenia Steiner nowe nurty literaturoznawstwa, które przydają tekstom drugorzędnym rangę, na jaką nie zasługują. Uniwersytet, ku jego zniesmaczeniu, “żadnemu tekstowi, żadnej formie sztuki, żadnej jętce jednodniówce literackiego, muzycznego czy materialnego wytworu nie odmawia a priori prawa do wysłuchania”. W sens badań literackich też zresztą Steiner niespecjalnie wierzy, bo produkowane w nieskończoność wtórne i płytkie prace o literaturze “zużywają się i mumifikują w szacownym kurzu bibliotecznych magazynów”. Dlatego idealny obieg recepcji dzieł sztuki to kanoniczne arcydzieła (tylko te zdają się być dla niego warte uwagi) ubogacane nowymi interpretacjami przez wybitnych artystów późniejszych pokoleń. Można nie zgadzać się z elitaryzmem Steinera, ale też nie sposób nie docenić jego niezłomności w walce o przywrócenie sztuce należnej jej roli w życiu człowieka. Dlatego poza wszelką wątpliwością warto się z jego myślą mierzyć.

***

Więcej recenzji na:

58 użytkowników ma tytuł Rzeczywiste obecności na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Rzeczywiste obecności na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Rzeczywiste obecności

George Steiner
George Steiner
Wpływowy amerykański krytyk literacki, eseista, filozof, nowelista, tłumacz i nauczyciel.

Cytaty z książki Rzeczywiste obecności

Dodaj cytat z książki Rzeczywiste obecności

Ciekawostki historyczne