What I Talk about When I Talk about Running. A Memoir

- 2009-01-01
- 2009-01-01
- 978-0-099-52615-5
- Philip Gabriel
Equal parts travelogue, training log, and reminiscence, this revealing memoir covers his four-mouth preparation for the 2005 New York City Marathon and settings ranging from Tokyo’s Jingu Gaien gardens, where he once shared the course with an Olympian, to the Charles River in Boston. Funny and sobering, playful and philosophical, “What I Talk About When I Talk About Running” is a must-read for fans of this masterful yet private writer as well as for the exploding population of athletes who find similar satisfaction in distance running.
Kup What I Talk about When I Talk about Running. A Memoir w ulubionej księgarni
Oceny książki What I Talk about When I Talk about Running. A Memoir
6691 użytkowników ma tytuł What I Talk about When I Talk about Running. A Memoir na półkach głównych- Przeczytane 4 121
- Chcę przeczytać 2 467
- 2014 37
- 2013 34
- Literatura japońska 31
- Japonia 30

OPINIE i DYSKUSJE o książce What I Talk about When I Talk about Running. A Memoir
Niby nic ciekawego, ale i tak przyjemnie się czyta. Nie jest to na pewno poradnik biegania. Pozycja raczej dla fanów autora.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwiat Murakamiego od około 1982 roku to pisarstwo i biegi. Całe swoje dorosłe życie podporządkował tym pasjom. One się wzajemnie uzupełniają i dają duchowego i fizycznego kopa. Dzięki nim Murakami wytworzył w sobie dyscyplinę psychiczną i fizyczną tak potrzebną, chyba każdemu z nas w życiu prywatnym jak i zawodowym.
To piękna opowieść o nim samym. O jego walce sportowej, bo trzeba codziennie wstać mimo niepogody by trochę "potruchtać". To też piękna opowieść o jego początkach pisarstwa.
Ale najważniejsza uwaga. To nie jest poradnik jak biegać czy jak pisać. To jego osobiste przemyślenia na przestrzeni lat zebrane w kilku esejach.
Bardzo piękna, nostalgiczna spokojna opowieść o nim samym.
Polecam nie tylko fanom Murakamiego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo piękna opowieść o nim samym. O jego walce sportowej,...
Niedawno zaczęłam biegać, chcąc zredukować poziom stresu w życiu i bardzo mi się spodobało, choć nie jest to łatwa droga. Lubię książki Murakamiego więc ta pozycja była naturalnym wyborem. Jest spontaniczna, żywiołowa i ma w sobie ludzką prawdę.
Czuję się zmotywowana i zachęcona do dalszego rozwoju kariery biegaczki.
Moje ulubione fragmenty:
„Zawsze robiłem w życiu to, na co miałem ochotę. Ludzie mogą mnie zatrzymywać, przekonywać że popełniam błąd, ale ja się nie zmienię.”
„Naprawdę liczy się to, co czuje się w sercu a nie to co widać. Chcąc doświadczyć czegoś wartościowego, trzeba czasem zrobić coś bardzo nieudolnie.”
„Z wiekiem uczymy się cieszyć tym co mamy. To jedna z niewielu dobrych rzeczy związanych ze starzeniem się.”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzuję się zmotywowana i zachęcona do dalszego rozwoju kariery biegaczki.
Moje ulubione fragmenty:
„Zawsze robiłem w życiu to,...
Murakami nie pisze przecież o sporcie. On pisze o byciu w drodze. O tym szczególnym stanie, kiedy ciało idzie swoim rytmem, a głowa wreszcie przestaje się szarpać ze światem. Start i meta są tylko ramą. Prawdziwe rzeczy dzieją się pomiędzy. Długi, samotny bieg to trochę jak rozmowa z samym sobą bez możliwości zmiany tematu. Najpierw pojawia się chaos, potem negocjacje, potem bunt ciała… a później cisza. I ta cisza bywa uzależniająca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa szczęście nie jest to poradnik ani próba zachęcenia do sportu. Książka to zbiór luźnych przemyśleń o bieganiu i jego wpływie na życie autora.
Jako osoba biegająca nie dowiaduję się niczego o tym sporcie, za to sporo o sympatycznym Japończyku, i tak powinniśmy traktować tę książkę - jako fragment biografii autora, osoby kochającej bieganie.
Dobry i klarowny podział na rozdziały, kilka ciekawych zdjęć (to mnie zaskoczyło). Oszczędna okładka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest tam kilka ciekawych obserwacji i ładnie zapisanych zdań, a Murakami skupia się na własnych odczuciach i doświadczeniach z codziennym(!!!!) bieganiem.
Jako osoba biegająca nie dowiaduję się niczego o tym sporcie, za to sporo...
Spokojna, refleksyjna i bardzo osobista. To bardziej książka o życiu i dyscyplinie niż o samym sporcie. Idealna dla tych, którzy lubią biegać i myśleć
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper książka. Dla kogoś, kto biega, magiczna.
Super książka. Dla kogoś, kto biega, magiczna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoim zdaniem jest to świetna książka, nie tylko dla biegaczy (ja zdecydowanie do nich się nie zaliczam) czy dla fanów Murakamiego. Widać, że autor bardzo lubi biegać i robi to przede wszystkim dla siebie. Książka może być świetnym motywatorem do robienia czegokolwiek wyłącznie dla siebie, a nie do ślepego podążania za tłumem. Poza bieganiem znaleźć możemy w niej różne interesujące rozważania nad życiem. Fajnie się czyta historię kogoś kto biega od przeszło dwudziestu lat (przynajmniej raz w roku jeden maraton),nadal widzi w tym 'sens' i czerpie z tego radość.
Bardzo pozytywna książka, którą czyta się szybko, łatwo i przyjemnie.
Moim zdaniem jest to świetna książka, nie tylko dla biegaczy (ja zdecydowanie do nich się nie zaliczam) czy dla fanów Murakamiego. Widać, że autor bardzo lubi biegać i robi to przede wszystkim dla siebie. Książka może być świetnym motywatorem do robienia czegokolwiek wyłącznie dla siebie, a nie do ślepego podążania za tłumem. Poza bieganiem znaleźć możemy w niej różne...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakomita. Polecam!
Znakomita. Polecam!