Podręcznik manipulacji
Wyczerpujący poradnik, uczący tego, jak wpływać na innych, by zapewnić sobie realizację własnych celów. Praca oparta jest na wiedzy i doświadczeniu Hartleya, oficera armii amerykańskiej zawodowo zajmującego się przesłuchiwaniem jeńców i mającego za sobą m.in. służbę podczas wojny w Zatoce Perskiej.
Autorzy przedstawiają całą gamę środków skutecznego oddziaływania na inne osoby. Pierwsza część książki zawiera opis funkcjonowania człowieka w grupie; potem ukazane zostają interakcyjne mechanizmy wewnątrzgrupowe w odniesieniu do zbiorowości. Druga, najobszerniejsza część książki, jest prezentacją środków pozwalających oddziaływać na innych.
Kup Podręcznik manipulacji w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Podręcznik manipulacji
Do pewnego stopnia ciekawa, strawna, interesująca, jak mówi sam tytuł - podręcznikowa. Jako weteran szkoleń z zarządzania i w zarządzaniu, uczestniczący po obu stronach katedry powiem, że nie wnosi nic szczególnie nowego. Jak zawsze dramatyczny opis eksperymentu prof. Zimbardo robi wrażenie, bo to kliniczny przykład totalnej manipulacji. W 2/3 książki przestałem czytać, co jeszcze chyba nigdy mi się nie zdarzyło, może kiedyś do niej wrócę, może kiedyś...
Oceny książki Podręcznik manipulacji
686 użytkowników ma tytuł Podręcznik manipulacji na półkach głównych- Przeczytane 344
- Psychologia 9
- Poradniki 5
- Rozwojowe 2
- 2018 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Podręcznik manipulacji
Książka podręcznikiem nie jest a przynajmniej nie w pełnym znaczeniu tego słowa. Sama grubość książki wskazuje na brak możliwości bycia w pełni podręcznikiem do manipulacji ze względu na jej ograniczenie się do wiedzy przez śledczego i wojskowego. Zamiast podręcznika lepsze w mojej opinii było by określenie poradnik ale też jest ono na wyrost.
Książka jest raczej skierowana do osób niezaznajomionych z tematem. Na co wskazuje umieszczenie w niej słowniczka który jest też dodatkowym atutem. Dla osoby która zna się na temacie książka będzie raczej przypomnieniem niż zdobyciem jakiś nowej wiedzy.
Na plus dla książki jest jej cena która wynosi okładkowo 35 złotych co przy promocjach może nam dać cenę nawet 15.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest raczej...
To nie jest podręcznik, to wstęp do manipulowania ludźmi. Zawiera za malo przykladów, żeby to jakoś odnieść do codziennego życia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie polecam.
Nie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKompletnie nie polecam. Książka pisana na bazie doświadczeń i wiedzy wojskowego zajmującego się przesłuchiwaniami. Książka może warta uwagi dla osób z policji lub innego wojskowego. Jeśli myślisz że poznasz sposoby manipulacji w zwykłym świecie nie sięgaj po nią.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku myślałem, że tytuł został źle przetłumaczony i wprowadza w błąd, 'podręcznik' to brzmi dumnie pomyślałem, po czym sprawdziłem definicję i to po prostu 'książka zawierająca zbiór podstawowych wiadomości z jakiejś dziedziny', i w tej definicji dokładnie się mieści. Zawiera zarys wiedzy, którą można zgłębiać gdzie indziej, jeśli temat nas zainteresuje. Mnie zainteresował, czytało się lekko i przyjemnie, ale sądząc po poprzednich komentarzach, nie każdemu. Nie przeszkadzało mi, że autor ma silne skrzywienie zawodowe, i przykłady pochodzą raczej z przesłuchań, niż z życia codziennego. Może taki był zamysł, by nie motywować do wykorzystywania tej wiedzy do manipulowania innymi, lecz wykorzystać ją do poznania siebie. Myślę, że jako pierwsza z wielu, i by liznąć tematu, można polecić.
Na początku myślałem, że tytuł został źle przetłumaczony i wprowadza w błąd, 'podręcznik' to brzmi dumnie pomyślałem, po czym sprawdziłem definicję i to po prostu 'książka zawierająca zbiór podstawowych wiadomości z jakiejś dziedziny', i w tej definicji dokładnie się mieści. Zawiera zarys wiedzy, którą można zgłębiać gdzie indziej, jeśli temat nas zainteresuje. Mnie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytać w wolnej chwili, potem albo jeszcze później.
Poważnym problemem tej książki jest profesja autora: oficer wojskowy od przesłuchań. To znacznie zawęża i redukuje możliwości tytułowej manipulacji, chyba że czytelnik decyduje się na karierę wojskową lub policyjną. Założenie książki jest proste: manipulacja została sprowadzona do kilku schematów i opanowanie tych schematów działania ma przynieść sukces w sterowaniu bliźnimi. Niestety prawda jest odmienna: sukces manipulacji zależy od indywidualnego podejścia do manipulowanego a nie od wszelakich 'krzywych'. Dlatego uproszczone porównania informatyczne są cokolwiek problematyczne.
Nie jest prawdą, że w książce mało przykładów, bo tych jest aż nadto: dotyczą głównie więźniów, postaci z seriali oraz nawiązań do amerykańskiego życia społecznego. Sęk w tym, że przytoczone przykłady dotyczą bardzo wąskich dziedzin udanego przesłuchania czy wygrania wyborów a niewiele jest tych, które można zastosować w życiu codziennym. Książka zawiera elementy psychologii, socjologii, behawioryzmu i nie jest napisana przejrzyście, więc męczące może być wyłuskiwanie konkretów.
Bodaj najdziwniejszym rozdziałem jest rozdz. 5: omówienie typów 'osobowości'. W rzeczywistości wymienione typy bradziej zasługuja na określenie postaw lub zachowań. W czym różnica? Wybór omawianych postaw zależy właśnie od typu osobowości oraz doświadczeń życiowych i jest zmienna w czasie oraz sytuacji. Osobowość to zestaw cech osobniczych niezmiennych bądź trudno zmiennych, determinująca postawy i zachowania.
Kilka przydatnych trików ale ogólnie rozczarowująca a dla przeciętnego czytelnika niepraktyczna.
ps.
Dla tych, którzy rzeczywiście chcą (skutecznie) wpływać na innych, przydatna będzie seria książek McGinnisa, których tytuły zaczynają się od 'Sztuka...', psychoterapeuty, mającego styczność z ludźmi 'zwykłymi', więc i jego porady są do zastosowania jako techniki manipulacyjne w szerszej skali niż Hartleya.
Przeczytać w wolnej chwili, potem albo jeszcze później.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoważnym problemem tej książki jest profesja autora: oficer wojskowy od przesłuchań. To znacznie zawęża i redukuje możliwości tytułowej manipulacji, chyba że czytelnik decyduje się na karierę wojskową lub policyjną. Założenie książki jest proste: manipulacja została sprowadzona do kilku schematów i opanowanie tych...
Słaba książka. Przedstawiona niby jako podręcznik manipulacji. Zbyt ogólnie wszystko powiedziane. Mało przykładów codziennych. W większości opisane na przykładach przesłuchań wojskowych. Nie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł tej publikacji jest lekko mylący, gdyż w rzeczywistości jest to raczej zbiór notatek dotyczących komunikacji niewerbalnej oparty na doświadczeniach osoby, która przez wiele lat specjalizowała się w prowadzeniu przesłuchań.
Można tutaj znaleźć wiele ciekawych informacji, które jednak należy zawsze traktować z przymrużeniem oka. Autor wspomina co prawda o błędzie Otella czy ryzyku Brokowa jedynie pobieżnie, niemniej, dla osób zainteresowanych komunikacją niewerbalną może to być całkiem niezłe wprowadzenie w tematykę, chociaż polecam raczej zapoznać się z pracami Paula Ekmana lub coś z własnego podwórka, publikację prof. Jolanty Antas „O kłamstwie i kłamaniu”.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMożna tutaj znaleźć wiele ciekawych informacji, które jednak należy zawsze traktować z przymrużeniem oka. Autor wspomina co prawda o błędzie Otella...
Jak dla mnie słaba . Mogłabym wynieść z książki 2 zdania .
Jak dla mnie słaba . Mogłabym wynieść z książki 2 zdania .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCoś brakuje w tej pozycji, zaczęte, nie rozwinięte ,dosłownie liźnięty tematy i powtarzające się wątki. Dla porównania polecam książkę „Negocjuj jakby od tego zależało twoje życie!” Chriss Voss która w całości opisuje co i jak.
A tej pozycji nie polecałbym 🤮
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA tej pozycji nie polecałbym 🤮