Rozmowy z Capote'm

Okładka książki Rozmowy z Capote'm autora Lawrence Grobel, 8371203411
Okładka książki Rozmowy z Capote'm
Lawrence Grobel Wydawnictwo: Rebis Seria: Konstatacje biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik

Kup Rozmowy z Capote'm w ulubionej księgarnii

Rozmowy z Capote'm

Oceny książki Rozmowy z Capote'm

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rozmowy z Capote'm

Czytałam, a raczej słuchałam w formie audiobooka, jak świetnie czytana! Na role, ale niebanalnie.
Gdyby wypowiedzi Capote brać na poważnie to tak, owszem, rozumiem skąd ta niechęć, którą widzę w komentarzach, ale on specjalnie mówi tak żebyśmy nie wiedzieli kiedy żartuje, a kiedy mówi serio. To trochę wygłup, trochę autokreacja, czy jest irytujaca? Bywa. Jest też za to po prostu zabawna.

W połowie książki poczułem się zmęczony i znudzony, suspens Capota wyparował i wyszła na jaw zwykła megalomania.
O homoseksualizmie ani słowa.

O homoseksualizmie ani słowa.

Tym razem Lawrence Grobel rozmawia z ekscentrycznym Trumanem Capote. Panowie spotykali się wielokrotnie na przestrzeni wielu lat. Rozmawiali o dorastaniu Trumana na amerykańskim Południu, o jego pierwszych książkach, o "Z zimną krwią", którą wytyczył nowe drogi w literaturze, wreszcie o innych pisarzach i sławnych tego świata, Truman nie uniknął też rozmowy o jego słabościach i lękach. Truman jest narcystyczny, jest inteligentny, jest złośliwy, jego oceny zawsze są ostre, niejednokrotnie ostre jak brzytwa. Trumana albo uwielbiasz, albo cię drażni. Albo jedno i drugie. Jedno jest pewne - takich jak on, ze świecą szukać.

332 użytkowników ma tytuł Rozmowy z Capote'm na półkach głównych
63 użytkowników ma tytuł Rozmowy z Capote'm na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Rozmowy z Capote'm

Lawrence Grobel
Lawrence Grobel
Wielce uznany w kołach dziennikarskich, obwołany przez Magazyn Playboy "Najlepszym wśród dziennikarzy przeprowadzających wywiady", autor poczytnych biografii Trumana Capote, Marlona Brando, James'a Michenera, rodziny Houston, oraz licznych wywiadów przeprowadzonych na zlecenie dzienników i magazynów m.in. Playboy, New York Times, Newsday, Rolling Stone, Entertainment Weekly, Reader's Digest, Details, TV Guide, Redbook, Cosmopolitan, Penthouse, Diversion, Writer's Digest. Przez trzydzieści lat kariery podejmował trudne tematy, otwierając swoich rozmówców i nakłaniając ich do szczerych zwierzeń. Wielokrotnie nagradzany za swoje osiągnięcia. Mieszka w Los Angeles i wykłada sztukę przeprowadzania wywiadów na UCLA.

Gajos Elżbieta Baniewicz
Gajos
Elżbieta Baniewicz
Konstantin Stanisławski mówił o takich ludziach, że należą do aktorów, którzy lubią sztukę w sobie, a nie siebie w sztuce. Tacy byli i pewnie będą – najwięksi. Taki jest Janusz Gajos. Aktor, który nie eksponuje nachalnie swoich warsztatowych możliwości, raczej stosuje je powściągliwie, w myśl zasady: lepiej nie dograć, niż przegrać. Nie eksponuje też siebie w roli, nie nagina postaci do swojej osobowości, tylko absolutnie podporządkowuje jej charakterowi swoje zachowania.  Nie raz udowodnił, że jest w stanie zagrać wszystko: „prymitywa i zagubionego inteligenta, prostaka i subtelnego intelektualistę, wspaniałego króla i kanalię, bandytę i szlachetnego zwykłego człowieka, schizofrenika i świętego, księdza i pederastę – wszystko, każdą postać”. Gajos wierzy w sztukę metamorfozy, a jego naczelnym dążeniem od lat pozostaje uwiarygodnienie przedstawianego przez niego człowieka. Głośno mówi o tym, że nie traktuje aktorstwa jako specjalnej misji, jako posłannictwa społecznego. Uważa je raczej za zestaw rzemieślniczych umiejętności, które czasem stają się sztuką i znaczą więcej niż tylko sprawnie wykonane zadanie.  O nim samym, o „Gajosie prywatnym” trudno zaś powiedzieć cokolwiek, poza tym, że wydaje się być skromny, pracowity i przyzwoity. I wystarczy, w dzisiejszym świecie to i tak aż nadto. P. S. „Niedzielnych czytelników” niech nie zmyli mnogość obrazków w tej publikacji. ;) To nie jest książka dla wielbicieli komeraży i wątpliwej klasy smaczków towarzyskich. Plotkarze, sensaci i poszukiwacze zakulisowych ciekawostek mogą tę pozycję omijać szerokim łukiem. Miłośnicy rozbudowanych analiz warsztatowych, teatralnych recenzji oraz szeroko pojętych intelektualnych dyskusji będą zaś w pełni usatysfakcjonowani.
Mignatka - awatar Mignatka
oceniła na77 miesięcy temu
Bóg mordu Yasmina Reza
Bóg mordu
Yasmina Reza
🎭 „Bóg mordu” – czyli jak z salonu zrobić ring (ale niekoniecznie z nokautem) 🎭 📍 Spotyka się dwóch chłopców, jeden drugiemu wybija zęby. Potem spotykają się ich rodzice – i zaczyna się przedstawienie. Yasmina Reza zbudowała tekst jak inżynier społecznych zderzeń: ograniczona przestrzeń, cztery postacie, jedna kula emocjonalnego śniegu, która ma się stoczyć i wywołać lawinę. Problem w tym, że nie każdy lubi takie wiwisekcje – i nie każdemu ta lawina robi wrażenie. 🎧 Forma słuchowiska? Profesjonalna – obsada mocna, głosy wyraziste. 🎙 Wiktor Zborowski jako narrator? 8/10 – ton elegancki, z dystansem, trzyma w ryzach tempo i atmosferę. 🎭 Obsada aktorska? Kulesza, Więckiewicz, Ostaszewska, Stuhr – niby liga mistrzów, ale... każdy jakby grał własny mecz. Profesjonalnie, ale bez tej chemii, która robi różnicę między dobrym spektaklem a niezapomnianym. 🥃 Dramaturgia? Z początku intryguje – bo przecież chodzi o „cywilizowany dialog”. Ale szybko staje się to przewidywalne: wiemy, że uprzejmości pękną, wiemy, że kultura się rozleje, wiemy, że „bóg mordu” czai się za rogiem. Pytanie: czy wciąż nas to bawi lub porusza? 🧠 Refleksyjna warstwa? Jest, ale nie odkrywcza – każdy z nas wie, że pod warstwą elegancji kryje się pierwotny chaos. Reza go tylko ładnie opakowuje i rozdrapuje w białych rękawiczkach. Nie każdemu to wystarcza. I dobrze. 📉 Dla mnie: 6/10. To sztuka, która chce być lustrem – ale odbija raczej szklany sufit teatralnych konwencji niż nas samych. Trochę jak kolacja, na którą przyszli goście z nazwiskami, ale nikt nie przyniósł ognia.
Endryou Poczopko - awatar Endryou Poczopko
Do czytania pod prysznicem: znalezione w osobistej szufladzie Zygmunt Kałużyński
Do czytania pod prysznicem: znalezione w osobistej szufladzie
Zygmunt Kałużyński
Świetna książka fascynującego człowieka. Sięgnąłem po nią, z ciekawości, widząc na okładce nazwisko, które nieodwołalnie kojarzyło mi się z niczym innym jak tylko z... filmem!!! Na początku zastanawiałem się, czy to nie strata czasu, ale w miarę czytania przypominały mi się programy z udziałem Pana Kałużyńskiego. Pamiętam, że wiedza tego człowieka wykraczała poza ramy mojego postrzegania. Słuchałem jego barwnych opowieści o różnych osobach z wielką uwagą. I ciekaw byłemm czy tu będzie podobnie. Gdy przeczytałem kilka pierwszych linijek, zostałem zassany w wir opowieści i już wiedziałem, że nie będzie w tym straty. Książka składa się z różnych felietonów i nie wymusza czytania od pierwszej do ostatniej strony i tak też zrobiłem. W spisie treści skreślałem przeczytane historie i w miarę kończenia się pozycji nieprzeczytanych zwalniałem tempo by książka się nie skończyła, ale jak to w życiu bywa niejednokrotnie co dobre to i musi się skończyć. I tak też się stało. Po przeczytaniu ostatniego elementu, przypomniało mi się, że przecież można sięgnąć po inną i zobowiązuję się, że to zrobię. Polecam każdemu, który potrafi docenić sztukę filmową. Nie mówię o tym chłamie, który teraz jest nagrywany, ale o klasyce, której Pan Zygmunt był niewątpliwie jednym z większych koneserów.
JamesBald DJ - awatar JamesBald DJ
Elka Iza Komendołowicz
Elka
Iza Komendołowicz
Według mnie jest to książka dla pokolenia, które już odchodzi, dla których Elżbieta Czyżewska była taką ówczesną prekursorką dzisiejszej celebrytki, która rozjaśniała swoim blaskiem ponurą gomułkowską rzeczywistość. Wtedy nie było salonów, błyszczała więc na scenach teatralnych, kabaretowych, na ekranie telewizyjnym, a przede wszystkim na dużym ekranie kinowym. A pod koniec lat sześćdziesiątych w szczycie swoich aktorskich i towarzyskich sukcesów zrobiła - zdawało się tak wtedy wszystkim - bajeczną na tamte czasy karierę. Wyszła za mąż za sławnego dziennikarza i wyjechała do Stanów Zjednoczonych. Wydawało się, że hollywoodzką sławę ma w kieszeni. A tu klops. W Stanach kariery nie robi się po znajomości i nawet sławny mąż nie mógł jej w tym pomóc. Nie umiała angielskiego, miała zły akcent, a według mnie też okropny tembr głosu. Z pewną taką dozą nieufności przystąpiłam do czytania tych wspomnień znajomych o Elżbiecie Czyżewskiej. Wszak obowiązuje u nas zasada, że o zmarłych mówi się dobrze, albo nie mówi się wcale. No i większość rozmówców mówiła same dobre rzeczy o aktorce, że była piękna, zdolna, inteligentna, błyskotliwa, oczytana, życzliwa, ale też i niekiedy złośliwa. No i że piła. To był powszechnie znany fakt. Czy dlatego nie zrobiła w Stanach kariery na miarę jej talentu? Nikt z rozmówców tego wprost nie powiedział. Wyczułam za to, w niektórych rozmowach, taki rodzaj złośliwej satysfakcji z tego, że jej się tam nie udało. Paru jej znajomych pozwoliło sobie na stonowany krytycyzm jej osoby, a paru wręcz odmówiło wypowiedzi. Książka wciąga, pochłania się ją błyskawicznie. Podejrzewam jednak, że wśród młodych nie wzbudza większego zainteresowania.
Elżbieta - awatar Elżbieta
oceniła na76 lat temu