Ordoliberalizm. Historia niemieckiego cudu gospodarczego

Okładka książki Ordoliberalizm. Historia niemieckiego cudu gospodarczego autora Tymoteusz Juszczak, 9788361344148
Okładka książki Ordoliberalizm. Historia niemieckiego cudu gospodarczego
Tymoteusz Juszczak Wydawnictwo: Prohibita historia
historia
2010-01-01
2010-01-01

Kup Ordoliberalizm. Historia niemieckiego cudu gospodarczego w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ordoliberalizm. Historia niemieckiego cudu gospodarczego

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ordoliberalizm. Historia niemieckiego cudu gospodarczego

Dowiedziawszy się, że książka jest wydaną pracą magisterską, postarałem się traktować ją nieco pobłażliwie, aczkolwiek z pewnymi, dość sporymi nadziejami. Pragnąłem, znając sukcesy gospodarcze Niemiec po II WŚ, aby ta praca została napisana na wzór "Estońskiego cudu" Marta Laara, byłego premiera Estonii, który przedstawił cały proces zdecydowanie opierając się na fundamencie normatywnym i jego wpływie na estońską gospodarkę. W tym przypadku mamy do czynienia z ukazaniem spuścizny intelektualnej piewców "społecznej gospodarki rynkowej", co może okazać się mylące dla potencjalnego czytelnika.

Obszerny opis filozofii stojącej za ordoliberalizmem, ale brak informacji o praktycznych efektach tej polityki. Nie ma nic o podatkach, budżetach, inwestycjach itp.

Prosta i lekka praca magisterska (!),wydana w wyniku zajęcia wysokiego miejsca w konkursie Magister PAFERE. Jej głównym celem jest przedstawienie korzeni i programowych podstaw ordoliberalizmu, którego twórcami m.in. byli Muller-Armack, Ropke czy Eucken. Stali oni w opozycji do klasycznego liberalizmu, socjalizmu, keynesizmu i innych doktryn, tworząc swoją drogę budowaną na niemieckich tradycjach i dążeniu do zjednoczenia kraju, czyli: silne państwo i tzw. społeczna gospodarka rynkowa.

Książka napisana jest nie do końca profesjonalnie (co jest całkowicie akceptowalne jak na standard pracy magisterskiej),daje się w znaki prosty język i powtarzalność myśli. Natomiast w treści autor zwraca uwagę na, wydaje mi się najistotniejsze elementy tej doktryny, pomijając aspekt historyczny przemian w powojennych Niemczech. Chodzi o stosunek względem innych "ustrojów" gospodarczych. Krytyce poddano, głównie opierając się na pracach Euckena i Ropke, leseferyzm (powstawanie monopoli, odrobinę płytka analiza wynikająca z obserwacji niżeli dedukcji, co już samo może implikować błąd poznawczy),socjalizm (problem cen, kalkulacji, wielkości przedsiębiorstw państwowych, błędy inwestycyjne, niesprawiedliwy podział dochodów etc.),keynesizm (polityka pełnego zatrudnienia, korporacjonizm) a także ideę państwa opiekuńczego (ubezwłasnowalnianie społeczeństwa i tworzenie z nich poddanych państwu). Co ciekawe ordoliberałowie, tak jak austriacy, twierdzili, że to interwencjonizm państwowy przyczynił się do kryzysu z roku 1929. Choć wątek ten nie został pociągnięty dalej przez autora, przypuszczam, że sposób i ocena zakresu interwencji w obu "szkołach" była odmienna.

Tak czy inaczej praca warta przeczytania. Pozwala zapoznać się z ciekawym eksperymentem społeczno-gospodarczym zza miedzy.

57 użytkowników ma tytuł Ordoliberalizm. Historia niemieckiego cudu gospodarczego na półkach głównych
23 użytkowników ma tytuł Ordoliberalizm. Historia niemieckiego cudu gospodarczego na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ordoliberalizm. Historia niemieckiego cudu gospodarczego

Cytaty z książki Ordoliberalizm. Historia niemieckiego cudu gospodarczego

Dodaj cytat z książki Ordoliberalizm. Historia niemieckiego cudu gospodarczego