Leliusz czyli rozmowa o przyjaźni

Okładka książki Leliusz czyli rozmowa o przyjaźni autora Marek Tulliusz Cyceron, 9788392729235
Okładka książki Leliusz czyli rozmowa o przyjaźni
Marek Tulliusz Cyceron Wydawnictwo: Wydawnictwo Literatura klasyka
klasyka
Laelius de Amicitia
2010-01-01
2010-01-01
978-83-927292-3-5
Franciszek Habura

Kup Leliusz czyli rozmowa o przyjaźni w ulubionej księgarnii

Oceny książki Leliusz czyli rozmowa o przyjaźni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Leliusz czyli rozmowa o przyjaźni

90 użytkowników ma tytuł Leliusz czyli rozmowa o przyjaźni na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Leliusz czyli rozmowa o przyjaźni na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Leliusz czyli rozmowa o przyjaźni

Marek Tulliusz Cyceron
Marek Tulliusz Cyceron
Pisarz, mówca, polityk, dowódca wojskowy, filozof, prawnik i kapłan rzymski. Jako polityk i wódz stojący na czele stronnictwa broniącego republiki rzymskiej przeciw Cezarowi, Antoniuszowi i Oktawianowi, poniósł klęskę. Jako mówca i pisarz, podziwiany nawet przez wrogów, już za życia odniósł wielki sukces. Współcześnie uważany za jedną z najważniejszych postaci w dziejach światowej literatury. Podkreślał, że większa jest trwałość dowcipu niż siły, więc chętnie oddałby dwa militarne triumfy za dobrze ułożoną mowę. Zajmując się literackimi i filozoficznymi studiami, miał poczucie, że tworzy dzieła daleko ważniejsze, niż gdy siedział w krześle kurulnym. Już w starożytności sposób, w jaki posługiwał się językiem łacińskim, był uznawany za ideał, do którego powinni dążyć mówcy i pisarze. W średniowieczu na podstawie jego dzieł nauczano retoryki, a autorytet Cycerona w tej dziedzinie był uważany za niepodważalny. Dla humanistów stał się pisarzem wzorcowym, którego styl należało naśladować. Jego mowy, listy oraz teksty na temat retoryki i filozofii, uważane są za normę językową prozy łacińskiej. Cyceroński model używania języka przez wieki wpływał na rozwój kultur, które czerpały wzorce z klasycznej łaciny. Cyceron jest prawdopodobnie bardziej odpowiedzialny, niż jakikolwiek inny człowiek w historii, za obecny kształt języków literackich używanych na całym świecie. Rozwinął prozę rzymską, a dziedzictwo filozofii greckiej przekazał następnym wiekom w łacinie. Jego dzieła inspirowały twórczość europejską przez dwa tysiąclecia – oczarowani nimi byli m.in. Petrarka, Erazm z Rotterdamu, deiści angielscy, Wolter czy Mirabeau. Dzieła te wciąż są żywe, a postać Cycerona nie jest obca współczesnej kulturze masowej – pojawia się w powieściach i filmach. Od starożytności aż do XIX wieku, w kulturze europejskiej jego utwory były podstawą programu szkolnego, a ich znajomość niezbędnym elementem wykształcenia. Przez ponad półtora tysiąca lat, od V do XIX wieku, uczniowie musieli na co dzień obcować z dwiema książkami. Jedną z nich była Biblia, drugą prace Cycerona. Uczono się na pamięć mów Cycerona, aby potem w praktyce stosować jego sposób wysławiania się, argumenty i figury retoryczne. Z jego prac czerpano sposoby umożliwiające przekonanie słuchaczy do własnych racji, które tak mocno zakorzeniły się, że są nadal wykorzystywane – przez duchownych, prawników czy polityków. Dzieła Cycerona były wielką pochwałą ustroju republikańskiego. To jedyna forma państwa, w której – jego zdaniem – warto żyć. Z wielką mocą swojego talentu przeciwstawiał się przez całe życie monarchii i dyktaturze; za swoje przekonania oddał życie. Nazwisko jego stało się symbolem republiki, która wraz z nim zginęła. Cyceronowi kultura i nauka zawdzięczają między innymi takie pojęcia jak „człowieczeństwo” (humanitas) czy „ludzka godność” (dignitas hominis),które po dziś dzień stanowią wspólne dobro cywilizowanej ludzkości. Cyceron, będący „nowym człowiekiem” (homo novus) wspiął się z małomiasteczkowej, peryferyjnej społeczności na szczyty władzy wielkiego rzymskiego imperium. Przez wieki podziwiano upór, z jakim ten chwiejny człowiek, intelektualista obejmujący wszystkie możliwe aspekty każdej sprawy, walczył o swoje ideały, a także jego zdolność przekonywania do własnych poglądów zarówno wykształconych elit, jak i wielkich tłumów. Z jego imieniem na ustach szli mordercy Cezara, chociaż on sam w spisku ani zamachu udziału nie brał. Wokół niego skupili się w ostatnim roku jej istnienia wszyscy obrońcy republiki, mimo że Rzymianinem z urodzenia nie był. Dzięki jego pismom republikańskie, demokratyczne idee zostały przekazane średniowiecznej i nowożytnej Europie, a założyciele współczesnych demokracji często się na Cycerona powoływali.

O poprawie Rzeczypospolitej Andrzej Frycz Modrzewski
O poprawie Rzeczypospolitej
Andrzej Frycz Modrzewski
Modrzewski pisze przystępnie, co jest zbawienne dla studenta przyzwyczajonego do archaicznej staropolszczyzny. Tak rozsądnie rozwiązuje problemy Rzeczypospolitej, że miło się to czyta, wyobrażając sobie, że tak mogłaby Polska wyglądać, łudząc się, że nie jest to obraz utopijny. Modrzewski umie też słowa niemalże przeobrazić w ich desygnaty poprzez używanie wyliczeń, pytań retorycznych oraz analogicznych historii, przypowieści i cytatów filozofów i pisarzy, co pokazuje jego wiedzę i obeznanie. A do tego jest krytykiem, jakich mało i niejednokrotnie nie szczędzi obelg ośmieszających. Spisałam moje trzy ulubione: "Tyle mieści w sobie niedorzeczności ta nierówność karania, że dziwić się trzeba, jak mogła ona przyjść komu do głowy; obrazą ona dla rozumu ludzkiego" "Ważne więc dla Rzeczypospolitej, aby takich, którzy złośliwym i niebezpiecznym objaśnianiem prawa wiele klęsk przynoszą dobrym obyczajom, wysłać na jakieś wyspy na końcu świata" "W większości uczono tam takich rzeczy, które chyba jakiemuś nieznanemu światu mogłyby do czegoś służyć, ale nie nam". Esencją tekstu pełnego różnych wątków jest podważanie znamienitości wielkich tytułów, błędne rozumowanie pojęć, lekceważenie Rzeczypospolitej i niezwyciężona siła stoickiego rozumu. Bardzo mądra literatura wyróżniająca się na tle innych tworów renesansowych.
infula_papieska - awatar infula_papieska
oceniła na91 rok temu
Wybór pism Biernat z Lublina
Wybór pism
Biernat z Lublina
Biernat z Lublina? Kto to jest Biernat z Lublina... - zapyta wielu. Ano księżulo i skryba, pionier postępowej myśli w Polsce doby renesansu, bo z całą pewnością można tak o autorze "Żywota Ezopa Fryga" powiedzieć. Biernat jako pierwszy napisał i wydał w języku polskim bajki - w dodatku czerpiące motywy z tradycji antycznej, porządnie i wedle reguł, bo z morałem, a do tego obnażające grzeszki duchowieństwa - to niewątpliwie odważne posunięcie w tamtych przedreformacyjnych czasach (za co zresztą zebrał swoją dozę połajanek). Światłym człekiem był Biernat, co aż tak nie dziwi, wziąwszy pod uwagę, że współpracował z Kallimachem. Tym godniejszy chwalby jego czyn, że po wiekach dominacji łaciny w piśmie potrzeba było wielce się natrudzić, by język narodowy mógł objąć płodne łono literatury, zwłaszcza że dopiero sposobił się do sprawnego wyrażania myśli człeka, który po tym łez padole zbłąkany, najczęściej niepiśmienny, a rozumić chce. Takoż to Biernat mający za sobą tradycję piśmiennictwa prawie wyłącznie religijnego i w łacinie (sam władał łaciną z kunsztem i artyzmem) dla swych bajek podjął się trudu znalezienia odpowiednich polskich słów, często sięgając do języka potocznego, co oczywiście jest bardzo ekscytującym faktem dla badaczy historii języka czy dialektologów. Wiele by pisać, toteż wiele i na temat Biernata z Lublina napisano. Tutaj dość powiedzieć - "Bajki" Biernata z Lublina warto przeczytać. Tak dla siebie, jak i swej wiedzy o dawnych wiosnach.
Mohiko - awatar Mohiko
Gargantua i Pantagruel. tom I i II. François Rabelais
Gargantua i Pantagruel. tom I i II.
François Rabelais
Kolejny raz sięgam do skarbnicy dzieł światowej literatury klasycznej. Kolejny zaś raz - dzięki książkom audio - do dzieł, których przeczytać ze względu na rozmiar nie sposób. Długo schodzi mi już na słuchaniu, co tym razem ma i zalety, i wady. Sama postać autora jest niezwykła, bo o ile prowincjonalni księża z racji ubóstwa musieli parać się różnymi zawodami dodatkowymi, to te Rabelais wybrał sobie niecodzienne stając się i lekarzem, i pisarzem o wyobraźni wręcz niepohamowanej. Z jednej strony Europa dopiero zrzuca z siebie jarzmo i kaganiec średniowiecza, a już we Francji staje olbrzym prawdziwie renesansowy! Jest powieść Rabelaisa przede wszystkim pochwałą życia i użycia we wszelkich dostępnych człowiekowi formach. Jest opisem prawdziwym do fizjologicznego szczegółu owej korony stworzenia, jaką się mieni. Jest też wielce zjadliwą satyrą na autorowi współczesnych: paryżan, uczonych, zakonników. Pod płaszczem rubasznej opowieści przemyca nam Rabelais prawdę i tylko prawdę, w której jej współcześni przeglądali się niechętnie, jak i my dziś w postaciach “Świata według Kiepskich”. Wszystko jest w tym świecie olbrzymów niezrównane i mocarne; miary - gigantyczne, ilości - gargantuiczne, wydarzenia - fantastyczne. Jak demiurg - to Merlin, jak możny opiekun - to Król Artur. A do tego dogłębna znajomość dzieł starożytnych (greckich w szczególności) w konstrukcji świata, postaci, ich dialogów. Nasi bowiem “pantagrueliści”, to nie jedynie opoje i osiłki, ale i już ludzie właśnie Renesansu, z przyjemnością rozprawiający o poglądach filozofów. Trochę to taka nieustająca “Uczta” Platona, ukazana nam poprzez filtr epoki. O ile jednak początkowo jestem zachwycony lekturą powieści, to w miarę przechodzenia do kolejnych jej ksiąg czuję chyba nieco przesytu. Coraz mniej potrafię się skupić na treści i coraz mniej ona atrakcyjna. Może gdyby każdą z ksiąg powieści traktować - tak jak powstawały - jako osobne dzieło i czytać w jakimś oddaleniu czasowym?.. A może początkowe jowialne i beztroskie (acz waleczne) życie Gargantui i Pantagruela zdaje mi się bardziej pociągające (i przypominają mi jako żywo późniejsze rojenia Don Quichote’a, tyle że w wersji ciągłej),niż późniejsza podróż po niezwykłych wyspach z księgi V, która przypomina mi bardziej opowieść o podróży Guliwera niż dalsze losy postaci z pierwszych ksiąg powieści. Zresztą ostatniej księgi autorstwo Rabelaise’a jest dość kontrowersyjne, a już na pewno jego wpływ na ostateczny jej kształt, skoro wydana została na dziewięć lat po jego śmierci. Zdecydowanie polskiemu wydaniu życia dodaje kongenialne tłumaczenie z francuskiego autorstwa Boya-Żeleńskiego, a nieźle też wersji audio przysługuje się lektura Zapasiewicza (choć słychać, że nagranie ma czterdzieści lat i dziś pewnie zostałoby zrealizowane nieco inaczej).
MarWinc - awatar MarWinc

Cytaty z książki Leliusz czyli rozmowa o przyjaźni

Marek Tulliusz Cyceron Leliusz czyli rozmowa o przyjaźni Zobacz więcej
Marek Tulliusz Cyceron Leliusz czyli rozmowa o przyjaźni Zobacz więcej