Żywot własny

- The Autobiography of Benjamin Franklin
- 1960-01-01
- 1960-01-01
- Zofia Kierszys, Julian Stawiński
Autobiografia mydlarza, drukarza, rysownika banknotów, księgarza, filozofa, nauczyciela pływania, antykwariusza, handlarz niewolnikami, fizyka, kupca, Doktora Honoris Causa, wynalazcy, dyplomaty, Ojca Założyciela Stanów Zjednoczonych, twórcy amerykańskiego snu o sukcesie. Książka przez prawie dwieście lat figurująca na papieskiej liście ksiąg zakazanych, skreślona dopiero w 1966r. Uznawana przez krytyków za jedną z najlepszych autobiografii w historii literatury. Wydana w Polsce tylko raz przed 50 laty w sygnalnym nakładzie, do dziś poszukiwana i czytana historia człowieka który pomimo przeciwności losu zbudował swoim życiem legendę żywą do dnia dzisiejszego. Legendę, która rozpala i inspiruje do poszukiwania własnej drogi.
Kup Żywot własny w ulubionej księgarni
Oceny książki Żywot własny
729 użytkowników ma tytuł Żywot własny na półkach głównych- Chcę przeczytać 486
- Biografie 4
- 2024 3
- Historia 3
- Biografie 3
Tagi i tematy do książki Żywot własny
Cytaty z książki Żywot własny
Nic nie może być użyteczne, co nie jest uczciwe.
W każdym kraju są kruki kraczące na klęskę.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żywot własny
„Żywot własny”
Autor: Benjamin Franklin
Moja ocena: 10/10
„Żywot własny” autorstwa Benjamina Franklina to fascynująca autobiografia jednego z najbardziej wpływowych myślicieli i działaczy amerykańskiego Oświecenia. Książka nie tylko ukazuje drogę życiową autora – od skromnych początków drukarza po współtwórcę nowoczesnego państwa – ale również stanowi inspirujące świadectwo pracy nad sobą, samodyscypliny i konsekwencji w dążeniu do celów.
Publikacja zachwyca prostotą i klarownością języka. Franklin pisze przystępnie, bez zbędnego patosu, a jednocześnie z dużą dozą autorefleksji i humoru. Szczerość, z jaką opisuje własne sukcesy i porażki, sprawia, że książka nabiera uniwersalnego wymiaru. Można ją odczytywać nie tylko jako klasyczne dzieło autobiograficzne, ale również jako swoisty poradnik rozwoju osobistego, oparty na wartościach takich jak pracowitość, skromność, samodoskonalenie i troska o dobro wspólne.
Zawarte w książce refleksje Franklina nad moralnością, edukacją, społeczeństwem i polityką nie straciły na aktualności mimo upływu ponad dwóch stuleci. Warto również zwrócić uwagę na styl – zwięzły, elegancki, a przy tym pełen inteligentnych obserwacji.
Zdecydowanie polecam tę pozycję nie tylko miłośnikom historii i biografii, ale każdemu, kto poszukuje inspiracji do mądrzejszego i bardziej świadomego życia. To książka, do której warto wracać.
** 20:40 * 20.05.2025 * 47/2025 *
„Żywot własny”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor: Benjamin Franklin
Moja ocena: 10/10
Super, że są książki, które pokazują, że będąc uczciwym można bardzo dużo w życiu osiągnąć <3
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawie napisana książka pisana barwnym językiem. Przyjemna lektura o wartościach jakimi się w życiu kierował oraz drodze jaką przebył aby ukształtować swoją osobowość.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNarracja jest precyzyjna i zwarta, a całość pobudza do ciekawych refleksji na temat idei własnego moralizmu - polecam :)
Może to nie jest to czego się spodziewałem, bo książka opowiada o jego życiu, które kompletnie nie ma nic związanego z jego prezydenturą a jego życiem przed. Można się dowiedzieć jakie mieł dzieciństwo, jak prężnie działał jako drukarz czy wpływał na lokalną społeczność oraz jak sam ją tworzył. Niemniej nie zawiodłem się na tym co przeczytałem. Można się dużo nauczyć, przenieść kilka aspektów do swojego życia. Krótka, przyjemnie i szybko się czyta.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajbardziej wartościowa częścią książki w moim mniemaniu jest rozdział pt. Plan osiągnięcia doskonałości moralnej, lecz w innych rozdziałach można też wiele ciekawych rzeczy przeczytać. Muszę przyznać, że pod koniec książki męczyłem się i troszeczkę przysypiałem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toszkoda, że niedokończona przez autora. ale warta przeczytania. polecam
szkoda, że niedokończona przez autora. ale warta przeczytania. polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiesamowita. Koniecznie przeczytaj.
Niesamowita. Koniecznie przeczytaj.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka, pozwalająca na przejście przez życie Franklina z jego własnej perspektywy. Szczególnie ciekawe dla mnie były osobiste uwagi autora dotyczące współpracy i komunikacji z ludźmi oraz historie podejmowania przez niego decyzji i inicjatyw. Szczerze polecam każdemu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWyśmienita książka wielkiego człowieka, Polecam 10/10
Wyśmienita książka wielkiego człowieka, Polecam 10/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRobiąc notatki podczas czytania zwróciłem uwagę na mądre słowa dot. komunikacji np. poniższy fragment:
"Jeśli bowiem chcecie kogoś poinformować, kategoryczny i dogmatyczny sposób wypowiadania się może wywołać sprzeciw i uniemożliwić życzliwą uwagę. Jeśli zaś chcecie zaczerpnąć informacji i wiedzę własną pogłębić z pomocą wiedzy innych, a jednocześnie będziecie stanowczo obstawać przy swoich obecnych poglądach, ludzie rozumni a skromni, którzy nie lubią sporów, zapewne pozostawią was w spokoju razem z waszymi błędami."
Oprócz tego typy fragmentów, odnotowałem cnoty Benjamina Franklina wraz z szerszym opisem każdej z nich.
Choćby dla tych cnót i ich odniesień do życia bohatera książki - warto sięgnąć po tą pozycję.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Jeśli bowiem chcecie kogoś poinformować, kategoryczny i dogmatyczny sposób wypowiadania się może wywołać sprzeciw i uniemożliwić życzliwą uwagę. Jeśli zaś chcecie zaczerpnąć informacji i wiedzę własną pogłębić z pomocą wiedzy innych, a jednocześnie będziecie stanowczo...