Dotyczy sprawy Bobby'ego T.

Okładka książki Dotyczy sprawy Bobby'ego T. autora Joyce Carol Oates, 8385081321
Okładka książki Dotyczy sprawy Bobby'ego T.
Joyce Carol Oates Wydawnictwo: Przedświt Seria: Biblioteka Amerykańska literatura piękna
Biblioteka Amerykańska
The goddess and otherwomen
1992-01-01
1992-01-01
Hanna Pawlikowska

Kup Dotyczy sprawy Bobby'ego T. w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dotyczy sprawy Bobby'ego T.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dotyczy sprawy Bobby'ego T.

To pierwsza książka tej amerykańskiej autorki, po którą sięgnęłam. Jest to zbiór dwunastu opowiadań. Pierwsze z nich - „Dziewczyna” – nie zachwyciło, wręcz zirytowało sposobem narracji, szybkim, chaotycznym. Pomyślałam wówczas, że wbrew pozorom (opowiadania) nie będzie to lektura lekka i przyjemna. Wszystko wyjaśniło się przy kolejnych opowiadaniach. Autorka niejako dostosowuje sposób narracji do narratora, którym niekiedy jest obiektywny obserwator, innym razem bohater opowiadania.
Autorka ukazuje wycinki z życia swoich bohaterów, najczęściej zaczyna prozaicznie „od środka”, nagle znajdujemy się w podróży z bohaterami, (podróż jest częstym motywem w omawianym zbiorze opowiadań),obserwujemy ich w krótkim, acz ważnym momencie życia. J.C. Oates pokazuje jak drobne - wydawałoby się - decyzje, wybory potrafią zaważyć na dalszym losie człowieka. Autorka przedstawia okrutną ludzką naturę, bez koloryzowania, taką jaka jest. Bohaterowie rzadko odczuwają wyrzuty sumienia, kierują się instynktem, żądzą, nie zważają na dobro drugiego człowieka. Opowiadania oceniam jako przygnębiające, ale dające do myślenia. Po ich lekturze nie sposób bezrefleksyjnie odłożyć książkę na półkę. Szczególnie polecam tytułowe opowiadanie ukazujące pozycję czarnoskórych obywateli Stanów Zjednoczonych w latach 50-tych.

Zbiór ciekawych i głęboko poruszających opowiadań. Ludzka natura pokazana z psychologiczną wnikliwością. Zero upiększeń. Brak nadziei wpisany w ludzkie losy. Kawał niezłej literatury.

69 użytkowników ma tytuł Dotyczy sprawy Bobby'ego T. na półkach głównych
17 użytkowników ma tytuł Dotyczy sprawy Bobby'ego T. na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dotyczy sprawy Bobby'ego T.

Joyce Carol Oates
Joyce Carol Oates
Amerykańska pisarka, eseistka, poetka, autorka horrorów, thillerów i książek dla dzieci. Od 1978 roku profesor na Wydziale Nauk Humanistycznych Uniwersytetu Princeton, gdzie zajmuje się nauką kreatywnego pisania. Redaguje wraz z mężem literackie pismo „Ontario Review”. W swoich powieściach przedstawia szeroką panoramę amerykańskiego społeczeństwa i przemian kultury w ostatnich dziesięcioleciach. Szczególnie interesuje ją temat przemocy i kondycja kobiet. W Stanach Zjednoczonych najbardziej znana jest jako autorka opowiadań. Kilka razy była nominowana do Nagrody Pulitzera (m.in. za powieść „Blondynka” o Marilyn Monroe) i National Book Award (którą dostała w 1970 roku za powieść „Oni”). Jest członkiem Mensy.

Cytaty z książki Dotyczy sprawy Bobby'ego T.

Dodaj cytat z książki Dotyczy sprawy Bobby'ego T.