Ucho na świat

Okładka książki Ucho na świat autora Katarzyna Świdrak, Krzysztof Świdrak, 9788377050347
Okładka książki Ucho na świat
Katarzyna ŚwidrakKrzysztof Świdrak Wydawnictwo: Carta Blanca Seria: Bieguny publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje
Bieguny
2010-09-22
2010-09-22

Kup Ucho na świat w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ucho na świat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ucho na świat

Lekka, sympatyczna pozycja, skłaniająca bysmy dbali o czujność zmysłów podczas podróżowania - zwłaszcza słuchu! :)

Bardzo nierówna i niespójna książka, w której wywiady z dziennikarzami bądź artystami ułożone są przypadkowo. Czytamy dźwiękowe wrażenia z wypraw wysokogórskich Martyny Wojciechowskiej, Jasia Meli , po kilkudziesięciu stronach wracając do Leszka Cichego.Tyle, że sprawozdania są bardzo podobne. To samo wrażenie odniosłam przy wypowiedzi Wojciecha Manna i Miki Urbaniak. Odgłosy Ameryki rozbite po książce.

Tematyka pozostałych wywiadów równie pomieszana. Z życia w dużych miastach, przeskakujemy do polskich wiosek i znów w egzotyczne rejony. Logika osobowości również nie została zachowana.

Co więcej wywiady nie zostały w ciekawy sposób rozplanowane. W każdej rozmowie zadawane są niemal te same pytania. " Czy cisza jest dla Ciebie ważna?", "Czy lubisz ciszę", "Czym są dla Ciebie dźwięki miasta/Afryki etc.?". Mimo różnorodności osobowości, trudno o zupełnie inne odpowiedzi. Dlatego prawie z każdego wywiadu dowiadujemy się, że cisza jest ważna a na świecie mamy " orkiestrę dźwięków". Nuży to...do tego aż chciałoby się pociągnąć o wiele ciekawsze wątki, poruszane przez odpowiadających. W wypowiedziach pojawiają się tzw. refleksyjne prywaty, które są momentalnie ucinane by powrócić do stałej listy pytań. Bardzo chętnie posłuchałabym jak zmieniło się podejście Martyny W. do domowych dźwięków po urodzeniu córeczki. Co czeka Elżbietę Z. w domku za miastem?..

Kolejny minus to przypisy o dźwiękach (totalnie nieadekwatne do tekstu). Czytamy o Kopenhadze, natomiast przypis antropologa badź naukowca, mówi o bębnach w Afryce.

Nie polecam!

Przyjemna książka o podróżach z ciekawymi wywiadami.

Przyjemna książka o podróżach z ciekawymi wywiadami.

149 użytkowników ma tytuł Ucho na świat na półkach głównych
45 użytkowników ma tytuł Ucho na świat na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ucho na świat

Okładka książki 13 wspomnień ze stanu wojennego Katarzyna Świdrak, Krzysztof Świdrak
13 wspomnień ze stanu wojennego Katarzyna Świdrak, Krzysztof Świdrak

Okładka książki Świnki na patyku. Najlepsze opowiadania podróżnicze Lonely Planet Karen Lee Boren, Tim Cahill, Joshua Clark, Nicolas Crane, Jason Elliot, Bill Fink, Simon Gandolfi, Karl Taro Greenfeld, James D. Houston, Pico Iyer, Sarah Levin, Jan Morris, Rolf Potts, Laura Resau, Miles Roddis, Alana Semuels, Cesar G. Soriano, Stanley Stewart, Greg Tuleja, Danny Wallace, Tony Wheeler, Simon Winchester

Cytaty z książki Ucho na świat

Dodaj cytat z książki Ucho na świat