Mozaika

Okładka książki Mozaika autora Orson Scott Card, 8372450781
Okładka książki Mozaika
Orson Scott Card Wydawnictwo: Amber Seria: Mistrzowie SF i Fantasy fantasy, science fiction
Mistrzowie SF i Fantasy
Maps in a mirror
1999-01-01
1999-01-01
Cezary Frąc, Małgorzata Fiałkowska

Kup Mozaika w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mozaika

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mozaika

Opowiadania z początków kariery Carda. Bardzo podobało mi się posłowie, pokazujące proces twórczy pisarza w latach 70-tych i 80-tych. Część pomysłów została później wpleciona w większe narracje ("Pieśń z głębin grobu" i "Zaginieni chłopcy"),część widziałam w lepszym wykonaniu ("Farma dla grubasów", "Ostatnie tchnienie"),część to słabe niedoróbki ("Erynie..." i "Wspomnienia mojej głowy") i wreszcie perełki, które zasługują na rozwinięcie ("Wieko czasu" i "Gry autostradowe").

Tłumaczenie jest niestety niechlujne, mimo - a może dlatego, że pracę wykonała dwójka tłumaczy. Wszystkie teksty mają jakby zadyszkę i przypominają nieszczęsne wyniki z automatycznych translatorów. Być może wtedy tak pisał Card i jest to wierne tłumaczenie, jednak jak bardzo niepiękne.

Korekta też nie robi szału, np. Handel zamiast Haendl jako kompozytor "Mesjasza" (º _º l|l). Albo niekonsekwentne tłumaczenie imion - w ostatnim, skądinąd niezłym opowiadaniu dziewczynka raz nazywa się Emilka by potem zmienić się w Emily, jej bracia mają imiona w oryginalnej formie, natomiast ich matka jest tylko i wyłącznie Krystyną...

Całość jest bardziej ciekawostką dla fanów Carda i krzepiącą lekturą dla początkujących autorów niż absolutną koniecznością, w przeciwieństwie do "Gry Endera" czy "Oczarowania".

Średnia to 5,67:

CZŁOWIEK, KTÓRY ULEGŁ PRZEMIANIE I KRÓL SŁÓW - 5
WSPOMNIENIA MOJEJ GŁOWY - 2
ZAGINIENI CHŁOPCY - 8
POSŁOWIE - 8

Zbiór opowiadań, z którego dwa, trzy opowiadania zwracają uwagę. Reszta jest bardzo przeciętna.

Taka sobie ta książka. Nic ambitnego, lecz lektura dość bezbolesna.

Taka sobie ta książka. Nic ambitnego, lecz lektura dość bezbolesna.

203 użytkowników ma tytuł Mozaika na półkach głównych
52 użytkowników ma tytuł Mozaika na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Mozaika

Orson Scott Card
Orson Scott Card
Jeden z najbardziej popularnych autorów gatunku science fiction. Debiutował w wieku 26 lat opowiadaniem "Gra Endera", które zostało później rozbudowane do rozmiarów powieści. Zarówno "Gra Endera", jak i drugi tom cyklu, "Mówca Umarłych", zdobyły obie najważniejsze nagrody SF – Hugo i Nebulę. Także kolejne tomy ("Ksenocyd" i "Dzieci Umysłu") cieszą się ogromną popularnością. Oprócz cyklu o Enderze Card napisał wiele powieści i opowiadań. Do jego najsłynniejszych utworów należą: cykl o Alvinie Stwórcy, "Glizdawce", "Wołanie Ziemi" oraz "Badacze czasu – odkupienie Krzysztofa Kolumba". W twórczości Carda ogromną rolę odgrywa wyznawana przez niego religia mesjanistyczna.

Człowiek Plus Frederik Pohl
Człowiek Plus
Frederik Pohl
Podbój kosmosu to jedna z tych gałęzi nauki, ekonomii i pokonywania ludzkich słabości, która interesuje chyba w mniejszym lub większym stopniu każdego. W okresie zimnej wojny kosmiczny wyścig był elementem walki – ideologicznej, technologicznej a także światopoglądowej. Rządy głównie USA i ZSRR prześcigały się w tym co kto zrobi pierwszy – co dość ciekawe, do czasu misji Apollo 11 wyścig ten wygrywał Związek Sowiecki. Pierwszy sztuczny satelita? Sputnik-1. Pierwsza żywa istota w kosmosie? Łajka. Pierwsze udane lądowanie na innym niż Ziemia ciele niebieskim? Łuna 9. Obsesja Amerykanów żeby w końcu przegonić Rosjan była ogromna. Podobnie jest w powieści Frederika Pohla. Chociaż brzmi kusząco, Człowiek Plus to nie nazwa nowego programu społecznego wprowadzanego na terenie Rzeczpospolitej. Człowiek Plus to główny bohater książki Pohla – cyborg, ulepszony człowiek, a w zasadzie maszyna z ludzkimi elementami. Główną osią fabuły Człowieka Plus jest wyścig i założenie kolonii na Marsie. Ziemia, przeludniona, zniszczona, targana konfliktami i wciąż będąca w zimnej wojnie, stoi w punkcie zwrotnym. Albo coś się zmieni, ludzie zaczną podbijać kosmos – albo zniszczą się na swojej rodzimej planecie. Amerykanie wymyślają więc program, który ma na celu założenie stałej kolonii na Czerwonej Planecie. Zbiegiem okoliczności w centrum tego programu staje Roger Torraway – krajowy bohater, który z przerażeniem dowiaduje się, że po śmierci swojego przyjaciela musi zostać poddany fizycznym zmianom, żeby przystosować jego ciało do życia na Marsie… Człowiek Plus to ciekawa historia. To opowieść o poświęceniu, o tym jak wiele jesteśmy w stanie oddać, żeby zrealizować wizję i plany swojego państwa. To opowieść o zdradzie, o tym jak bardzo ludzie, którzy nas otaczają nie doceniają tego poświęcenia, któremu się poddaliśmy, jak bardzo chcą nas wykorzystać i zostawić, kiedy cel został już spełniony. To opowieść o niewierności, o ludzkiej głupocie, o fałszywych przyjaciołach. O samotności. Ale to też opowieść o nadziei. O ratunku. O wielkich czynach. O miłości odkrytej i wielkiej. O Bogu. A także o maszynach, które budują świadomość.
StrongSilentType__ - awatar StrongSilentType__
Rakietowe dzieci. Antologia science fiction. Fritz Leiber
Rakietowe dzieci. Antologia science fiction.
Fritz Leiber Ray Bradbury Poul Anderson Theodore Sturgeon Frederik Pohl Gardner Dozois Mark Clifton Jerome Bixby Wiktor Bukato
"Rakietowe Dzieci" to prawdziwa perełka wśród antologii science fiction, która zachwyca zarówno młodszych, jak i starszych czytelników. Zbiór ten, zredagowany przez Wiktora Bukato, to doskonały przykład literatury, która łączy w sobie elementy fantastyki naukowej z głębokimi, emocjonalnymi historiami. Każde z ośmiu opowiadań zawartych w tej antologii to małe arcydzieło, które przenosi nas w różnorodne światy przyszłości, gdzie dzieci odgrywają kluczowe role. Autorzy tacy jak Ray Bradbury, Poul Anderson, Fritz Leiber, Theodore Sturgeon i Frederik Pohl wprowadzają nas w niezwykłe przygody, które nie tylko bawią, ale i skłaniają do refleksji. Jednym z największych atutów "Rakietowych Dzieci" jest różnorodność tematów i stylów literackich. Każde opowiadanie oferuje coś unikalnego, od wzruszających historii o przyjaźni i rodzinie, po pełne napięcia opowieści o przetrwaniu i odkrywaniu nieznanego. Wszystko to sprawia, że czytelnik nie może oderwać się od lektury. Antologia ta jest również doskonałym przykładem na to, jak literatura science fiction może być nośnikiem ważnych społecznych i moralnych przesłań. Historie zawarte w "Rakietowych Dzieci" poruszają takie tematy jak odpowiedzialność, odwaga, empatia i siła ludzkiego ducha, co czyni je niezwykle aktualnymi i uniwersalnymi.
Lucyferus - awatar Lucyferus
Fantastyczna podróż Isaac Asimov
Fantastyczna podróż
Isaac Asimov
Z reguły to film powstaje na podstawie książki, ale czy znacie przypadki, gdy to książka została stworzona po filmie? Tak jest właśnie w przypadku Fantastycznej podróży, którą Isaac Asimov napisał na podstawie scenariusza filmowego z 1966 roku pod tym samym tytułem, który został nagrodzony dwoma Oscarami (najlepsza scenografia i najlepsze efekty specjalne). I choć historia ta ma już ponad pół wieku, wciąż się nie zestarzała i zaskakuje swoją innowacyjnością i wielką wyobraźnią jej twórcy. Bohaterowie powieści zostają zmniejszeni do mikroskopijnych wymiarów, aby w zminiaturyzowanym pojeździe atomowym dostać się do krwiobiegu umierającego naukowca. Mają za zadanie dotrzeć do zagrażającego mu skrzepu krwi i rozbić go laserem oraz pozyskać wiedzę jaką dysponuje chory doktor. Na szali stoi bowiem nie tylko ludzkie życie, ale i losy całej planety. Opisy świata, do którego trafiają bohaterowie są niezwykłe. Niby wiemy, z czego składa się ludzkie ciało i wydaje nam się to oczywiste, ale gdy patrzymy na nie oczami postaci, które do niego trafiły, urasta do rangi całkowicie nowego i bardzo niebezpiecznego uniwersum. Autor dokładnie opisuje ten niezwykły świat, przez co łatwo można wczuć się w to, co czują ci, którzy przez niego wędrują. Wątki sensacyjne i szpiegowskie przeplatają się z fachowymi wykładami Asimova, co sprawia, że powieść ma wyjątkowy charakter i na długo zostanie z czytelnikiem. Polecam!
MMSuchar - awatar MMSuchar

Cytaty z książki Mozaika