Uprowadzone

Okładka książki Uprowadzone autora Lisa Hoodless, Charlene Lunnon, 9788375757576
Okładka książki Uprowadzone
Lisa HoodlessCharlene Lunnon Wydawnictwo: Hachette Polska Cykl: Historie Prawdziwe (tom 9) Seria: Pisane przez życie reportaż
reportaż
Historie Prawdziwe (tom 9)
Pisane przez życie
Abducted
2010-08-11
2010-08-11

Kup Uprowadzone w ulubionej księgarnii

Oceny książki Uprowadzone

OPINIE i DYSKUSJE o książce Uprowadzone

Wstrząsnęła mną ta historia opowiedziana już przez dorosłe kobiety o przeżyciach z dzieciństwa. Pomimo, że książka do lekkich nie należy uważam, że jak najbardziej powinno się takie pisać aby uświadamiać ile zła jest obok nas nawet często się człowiek nie zastanawia co może dziać się zaledwie po sąsiedzku.

Dobra książka i bardzo dobra historia. Jest prawdziwa (nie tak jak często tego typu historyjki "na faktach").

Gdyby kogoś interesowało co dalej się działo z dziewczynami.
Książka kończy się tym, że Charlene czeka na dziecko i odnawia przyjaźń z Lisą. Niestety dziecko Charlene umiera po kilku miesiącach od narodzin. Po ok. 2 latach umiera ojciec Charlene. Ta wpada w depresję, odtrąca wszystkich, w tym Lisę. Niedługo po śmierci ojca Charlene znów zachodzi w ciążę i tym razem rodzi zdrowe dziecko, po paru latach kolejne.
Wciąż jest z Williamem i wzięli ślub.

O Lisie informacji jest mniej w internecie. Wiem tylko tyle że ok. 4 lata po narodzinach syna, urodziła córkę. W wieku 23 lat miała już dwójkę dzieci, prawdopodobnie z różnymi ojcami. Raczej jest samotną matką (nigdzie nie ma wzmianki o partnerze, jedynie o dzieciach).

Jak widać, Charlene jednak nie wybaczyła Lisie (choć nie miała czego, no ale może faktycznie tak działała jej psychika, że ją obwiniała). Przyjaźń została odnowiona raptem na kilka miesięcy i umarła raczej bezpowrotnie. Najwidoczniej te dwie dziewczyny nie były sobie "pisane", co oczywiście wprawia czytelnika w smutek.

Czytelnika smuci też, że obie tak szybko zaszły w ciążę, bo jako 17-latki, a Lisa rozstała się z ojcem dziecka. Smuci, bo dostały taką szansę na drugie życie, a trochę ją spieprzyły przerywając szkołę i zawodząc rodziców. Ale życie to nie piękny film, gdzie wszystko się układa tak, jak byśmy sobie życzyli.

Książka porusza też inną ważną kwestię. Psychoterapia to naprawdę nie zawsze dobry pomysł. Czytałam nawet kiedyś badania na ten temat, że osoby chodzące na psychoterapię, dłużej pozostają w bagnie wspomnień, dłużej się podnoszą po traumie. Trzeba wiedzieć i szanować, że niektórzy ludzie chcą o czymś zapomnieć i nie rozdrapywać ran. Obecnie jest szalenie popularny trend, by ze wszystkim chodzić do terapeuty. Ktoś się zwierza z problemów, to słyszy "idź do psychologa / terapeuty". A nie zawsze to najlepszy pomysł.

PS. Jeśli komuś podobała się książka i sposób narracji (dziewczyny pisały na zmianę),to polecam "Nadzieja. 10 lat w ciemności".

Gdyby kogoś interesowało co dalej się działo z dziewczynami.

Bardzo trudna książka. Nie polecam osobą wrażliwym.

Bardzo trudna książka. Nie polecam osobą wrażliwym.

1962 użytkowników ma tytuł Uprowadzone na półkach głównych
368 użytkowników ma tytuł Uprowadzone na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Uprowadzone

Okładka książki Uprowadzone Lisa Hoodless, Charlene Lunnon
Uprowadzone Lisa Hoodless, Charlene Lunnon