Święta i obyczaje żydowskie

- powieść historyczna
- 1997-01-01
- 1997-01-01
Autorka omawia rodowód i znaczenie żydowskich świąt oraz związane z nimi obrzędy i rytuały, skupiając się głównie na obyczajach rozpowszechnionych wśród Żydów polskich z czasów przed Zagładą.
Kup Święta i obyczaje żydowskie w ulubionej księgarni
Oceny książki Święta i obyczaje żydowskie
92 użytkowników ma tytuł Święta i obyczaje żydowskie na półkach głównych- Przeczytane 47
- Judaica 4
- Żydowskie 3
- Literatura non-fiction 1
- 2016 1
- Polska 1
- Holocaust, literatura izraelska,żydowska,żydowsko - polska,etc 1
- Kultura ludowa i etnografia 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Święta i obyczaje żydowskie
Książka Ninel Kameraz - Kos przybliża czytelnikowi podstawowe zagadnienia związane z kulturą i religią Żydów. Autorka w kilku słowach przedstawiła historię Izraelitów, wyjaśniła czym jest Tora i Talmud, oraz scharakteryzowała niektóre święta takie jak Chanuka, Szabat, Pesach czy Jom Kipur. Oprócz tego z książki dowiemy się co nieco o tradycjach żydowskich, od narodzin aż po śmierć i pochówek. Ciekawa pozycja dla czytelników zainteresowanych kulturą żydowską, szkoda tylko, że temat nie był szerzej rozwinięty, książka jest zdecydowanie za krótka.