Najnowsze artykuły
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać2
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać10
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać39
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Autobiografia. Myśli nie tylko o sobie. Tom 2 1959-2006

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2007-01-01
- 2007-01-01
- 978-83-08-03942-7
Jan Twardowski dyktował wspomnienia do ostatnich chwil życia.
Z tych zapisków - wzbogaconych o fragmenty wywiadów, drukowanych w czasopismach i książkach oraz nagrywanych dla radia i filmów dokumentalnych, o korespondencję, wspomnienia osób, które się z nim spotkały, wreszcie o fragmenty twórczości Księdza – powstała Autobiografia.
Atrakcyjnym uzupełnieniem wspomnień Księdza są zdjęcia prywatne i oficjalne, dokumenty (podania i listy, rękopisy wierszy i homilii, legitymacja studencka) oraz reprodukcje jego zbiorów: kartek pocztowych z początku XX wieku, zielnika. Opracowanie tekstu, zestawienie bibliografii i wybór ilustracji Aleksandra Iwanowska.
Kup Autobiografia. Myśli nie tylko o sobie. Tom 2 1959-2006 w ulubionej księgarnii
Oceny książki Autobiografia. Myśli nie tylko o sobie. Tom 2 1959-2006
148 użytkowników ma tytuł Autobiografia. Myśli nie tylko o sobie. Tom 2 1959-2006 na półkach głównych- Przeczytane 93
- Mam 2
- Religia, filozofia 2
- Arcydzieła 1
- Biblioteka zewnętrzna. 1
- Twardowski Jan 1
- Przeczytane 2015 1
Tagi i tematy do książki Autobiografia. Myśli nie tylko o sobie. Tom 2 1959-2006

Jan Twardowski
Ksiądz rzymskokatolicki, prałat honorowy Jego Świątobliwości, filolog polski, poeta, przedstawiciel współczesnej liryki religijnej.
Liryka księdza Twardowskiego traktuje zarówno o Bogu, jak i o ludziach. Dobrze widoczne są liczne odwołania i metafory dotyczące przyrody (także jako pochwała stworzenia). Wiersze tego autora często, poprzez apostrofy i inne środki stylistyczne, mają charakter modlitewny
Zobacz stronę autoraCzytelnicy tej książki przeczytali również
Cytaty z książki Autobiografia. Myśli nie tylko o sobie. Tom 2 1959-2006
Dodaj cytat z książki Autobiografia. Myśli nie tylko o sobie. Tom 2 1959-2006
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Autobiografia. Myśli nie tylko o sobie. Tom 2 1959-2006
Pierwsza część trochę bardziej mnie zainteresowała.
Pierwsza część trochę bardziej mnie zainteresowała.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzerzej pisałam o Autobiografii przy okazji pierwszej części. O drugiej zdanie mam podobne, tyle że czyta się ją jednak nieco ciężej, niż tom I.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDruga część niecodziennej autobiografii księdza poety. Niecodziennej bo pozlepianej z różnych wypowiedzi Twardowskiego: fragmentów kazań, fragmentów wywiadów, fragmentów tekstów... To bardzo ciekawy sposób już nawet nie pisania, a ułożenia czy skomponowania autobiografii. Dlatego ta książka różni się od wielu innych z tego gatunku. Dla mnie to duży plus.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toObszerne,bogate.
Obszerne,bogate.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZawsze mnie fascynował.
Zawsze mnie fascynował.