Pod skrzydłami Twemi. Rozważania na niedziele i święta

Okładka książki Pod skrzydłami Twemi. Rozważania na niedziele i święta autorstwa Jan Twardowski
Jan Twardowski Wydawnictwo: Bernardinum Cykl: Czego chcesz od nas, Panie (tom 2) religia
religia
Czego chcesz od nas, Panie (tom 2)
2025-01-24
2025-01-24
"Niektórzy, słuchając Ewangelii i naszych komentarzy, mają żal, że właściwie ksiądz powtarza wciąż to samo. Może mówi lepiej, może gorzej, ale z góry wiadomo, co powie. Tymczasem Ewangelia jest genialną książką. Genialnością Ewangelii jest to, że jest ona źródłem nieskończonych wyjaśnień. Nie chodzi o to, żeby wymyślać coś nowego, ale możliwie starać się znaleźć coś takiego, o czym mniej się mówi, a co jest bardzo ważne."
Jan Twardowski

Tom "Pod skrzydłami Twemi" jest drugim w cyklu "Czego chcesz od nas, Panie?" Podobnie jak pierwszy ("Na ziemi, na niebie", 2023),zawiera rozważania do niedzielnych i świątecznych czytań z Ewangelii lat liturgicznych A, B, C. Większość rozważań nie była dotąd publikowana. Łączy je wspólna myśl przewodnia: wola Boża – posłuszeństwo człowieka; świadomość Bożej opieki i przyjęcie z ufnością woli Bożej. Pogłębione komentarze Autora, wynikające z życiowej mądrości i radości wiary, pobudzają wrażliwość na Boga i otaczającą rzeczywistość. Przybliżają ukryte znaczenia Ewangelii. Przynoszą refleksje pełne zadumy nad współczesnym światem. Ksiądz Twardowski, nie po raz pierwszy, staje się tu duchowym przewodnikiem. Przybliża przyświecającą mu życiową zasadę: słuchać – usłyszeć – zaufać – przyjąć – czynić. A wszystko podaje językiem zwięzłym, prostym, z nieodłączną grą słów, dowcipnymi porównaniami, zaskakującym słownictwem oraz uśmiechem.
Ta książka nie została jeszcze oceniona NIE MA JESZCZE DYSKUSJI

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup Pod skrzydłami Twemi. Rozważania na niedziele i święta w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Pod skrzydłami Twemi. Rozważania na niedziele i święta

Opinie i dyskusje o książce Pod skrzydłami Twemi. Rozważania na niedziele i święta

Tagi i tematy do książki Pod skrzydłami Twemi. Rozważania na niedziele i święta

Jan Twardowski
Ksiądz rzymskokatolicki, prałat honorowy Jego Świątobliwości, filolog polski, poeta, przedstawiciel współczesnej liryki religijnej. Liryka księdza Twardowskiego traktuje zarówno o Bogu, jak i o ludziach. Dobrze widoczne są liczne odwołania i metafory dotyczące przyrody (także jako pochwała stworzenia). Wiersze tego autora często, poprzez apostrofy i inne środki stylistyczne, mają charakter modlitewny

Cytaty z książki Pod skrzydłami Twemi. Rozważania na niedziele i święta

Dodaj cytat z książki Pod skrzydłami Twemi. Rozważania na niedziele i święta