Kapitan

Okładka książki Kapitan autora Patrick O'Brian, 8371504349
Okładka książki Kapitan
Patrick O'Brian Wydawnictwo: Zysk i S-ka Cykl: Przygody kapitana Jacka Aubreya i Stephena Maturina (tom 2) powieść historyczna
powieść historyczna
Przygody kapitana Jacka Aubreya i Stephena Maturina (tom 2)
Post Captain
1999-01-01
1999-01-01
Bernard Stępień

Kup Kapitan w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kapitan

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kapitan

Drugi tom przygód kapitana Jacka Aubrey i doktora Maturina.
Niestety nie mogę zgodzić się z opisem z okładki, że akcji jest jeszcze więcej niż poprzednio. Faktycznie najlepsze fragmenty książki dzieją się na morzu. Jednak "morskich przygód" jakby mniej niż w pierwszej części. Cała reszta jest okropnie męcząca i nużąca. Ledwo przebrnąłem przez pierwsze 100 stron z kawałkiem. Bo całość dotyczyła "spraw sercowych" kapitana i doktora. Ten przydługi początek prawie sprawił, że przestałem czytać. Niestety te "lądowe" sprawy wracały w książce i były dla mnie niesamowicie nudne. Podobnie niektóre przemyślenia doktora rozwleczone na kilka stron.
Całe szczęście, faktycznie, gdy zaczynała się akcja na morzu, było zdecydowanie lepiej.
Postacie znowu też takie trochę nierówne. Momentami są wręcz genialni, a w innej sytuacji ocierają się o bezmyślność i naiwność.
Na plus, przynajmniej dla mnie, mnóstwo pojęć i szczegółów związanych z żeglugą i walką na morzach na przełomie XVIII i XIX wieku.
Mimo pewnych słabych stron powieści pewnie jeszcze sięgnę po następne tomy.

Drugi tom przygód kapitana Jacka Aubrey i doktora Maturina.

Kolejna kultowa seria marynistyczna !!!
Akcja również toczy się w okresie wojen napoleońskich i skupia się na życiu marynarzy i brytyjskiej flocie wojennej.
20 - to tomowy ( !!! ) cykl przyniósł sławę autorowi, a wiele książek z serii doczekało się adaptacji filmowych, chociażby " Pan i władca: Na krańcu świata " z 2003 r. z Russellem Crowe w roli główne, będący " kolażem " scen z kilku książek autora.

Zgodnie z definicją beletrystyka historyczna ma na celu:
" dostarczenie rozrywki i przyjemności czytelnikowi "
" pozwolić oderwać się od rzeczywistości i zanurzyć w świecie wyobraźni ".
Charakteryzuje się fikcyjną fabułą i postaciami, ale często opisuje również fakty i osoby historyczne.
Wszystkie te czynniki autor wypełnia, aż w nadmiarze.
Jeśli dodamy do tego sprawnie napisany tekst, wartką akcję, interesujący temat... to co więcej potrzeba ?
POLECAM !!!

Kolejna kultowa seria marynistyczna !!!

Po prostu świetna. Ciekawe przygody, wyjątkowi bohaterowie i piękny język.

Po prostu świetna. Ciekawe przygody, wyjątkowi bohaterowie i piękny język.

317 użytkowników ma tytuł Kapitan na półkach głównych
82 użytkowników ma tytuł Kapitan na półkach dodatkowych