Woje Mirmiła (część 2)

Okładka książki Woje Mirmiła (część 2) autora Janusz Christa, 832379703X
Okładka książki Woje Mirmiła (część 2)
Janusz Christa Wydawnictwo: Egmont Polska Cykl: Kajko i Kokosz (tom 8) Seria: Kajko i Kokosz komiksy
komiksy
Kajko i Kokosz (tom 8)
Kajko i Kokosz
2003-10-01
1987-01-01
832379703X

Kup Woje Mirmiła (część 2) w ulubionej księgarnii

Oceny książki Woje Mirmiła (część 2)

OPINIE i DYSKUSJE o książce Woje Mirmiła (część 2)

Druga część Wojów Mirmiła to prawdziwa uczta dla fanów barwnych postaci, a szczególnie dla tych, którzy cenią nowy duet Dajmiecha i Wojskiego Niesława. Obaj panowie kradną tu niejedną scenę. Jeden z nadmiarem ambicji i skąpstwa, drugi z urzędniczo - wojskową powagą, która aż prosi się o komiczny finał.

Christa jak zwykle znakomicie wykorzystuje kontrast między osobowościami: Dajmiech pcha się do władzy i intryg, jego Niesław próbuje wyeliminować najlepszych wojów księcia Mirmiła - Kajka i Kokosza, którzy z kolei wszelkimi sposobami staraja się temu zaradzić. Efekt? Humor sytuacyjny najwyższej próby i dialogi, które bawią nawet jeśli czytasz je kolejny raz.

To właśnie dzięki takim postaciom seria Kajko i Kokosz nie jest tylko komiksem przygodowym, ale satyrą na ludzkie ambicje, urzędy i „ważne stanowiska”.

👉 Jeśli lubicie, gdy humor wynika z dobrze stworzonych bohaterów, a nie tylko z akcji, ta część to absolutny must-read.

Christa jak zwykle znakomicie wykorzystuje kontrast między...

Całkiem dobrze się czyta. Historia przejęcia grodu całkiem zabawna. Warto sobie odświeżyć.

Uwielbiamy z dzieckiem humor i grafikę tych historii. Ja pamiętam z dzieciństwa, a on dopiero odkrywa, zachęcają go też do samodzielnego czytania. Niektóre żarty trzeba wyjaśniać, bo wynikają ze specyfiki tamtych czasów. Czcionka mogłaby być wyraźniejsza, ale poza tym super.

940 użytkowników ma tytuł Woje Mirmiła (część 2) na półkach głównych
379 użytkowników ma tytuł Woje Mirmiła (część 2) na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Woje Mirmiła (część 2)

Okładka książki Ekspedycja. Ludzie i potwory Alfred Górny, Arnold Mostowicz, Bogusław Polch
Ekspedycja. Ludzie i potwory Alfred Górny, Arnold Mostowicz, Bogusław Polch
Okładka książki Opowieści z Mirmiłowa. Obłęd Hegemona Piotr Bednarczyk, Krzysztof Janicz, Sławomir Kiełbus, Maciej Kur, Norbert Rybarczyk, Tomasz Samojlik
Okładka książki O Piaście Kołodzieju. The Legend of King Piast Grzegorz Rosiński, Barbara Seidler
Okładka książki Kajko i Kokosz: Nowe Przygody. Zaćmienie o zmierzchu Piotr Bednarczyk, Sławomir Kiełbus, Maciej Kur
Okładka książki 120 przygód Koziołka Matołka Kornel Makuszyński, Marian Walentynowicz
120 przygód Koziołka Matołka Kornel Makuszyński, Marian Walentynowicz

Cytaty z książki Woje Mirmiła (część 2)

Janusz Christa Woje Mirmiła (część 2). Rozprawa z Dajmiechem Zobacz więcej
Janusz Christa Woje Mirmiła (część 2). Rozprawa z Dajmiechem Zobacz więcej