Labirynt dezinformacji w drugiej wojnie światowej

Okładka książki Labirynt dezinformacji w drugiej wojnie światowej autora Tadeusz Konecki, 9788305135061
Okładka książki Labirynt dezinformacji w drugiej wojnie światowej
Tadeusz Konecki Wydawnictwo: Książka i Wiedza powieść historyczna
powieść historyczna
2007-01-01
2007-01-01

Kup Labirynt dezinformacji w drugiej wojnie światowej w ulubionej księgarnii

Oceny książki Labirynt dezinformacji w drugiej wojnie światowej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Labirynt dezinformacji w drugiej wojnie światowej

Książkę zakupiłem w taniej księgarni, niewiele sobie po jej treści obiecywałem. Zostałem miło zaskoczony.
Lekturę mogę porównać do książek niejakiego Toma Clancego. Z malutką różnicą, że w jego książkach rzeczywistość to "policzna fikcja", u Koneckiego większość wydarzeń miała miejsce w czasie.
Autor "Labiryntu..." korzysta z wielu najnowszych źródeł. Dzięki temu widać powiew wiatru historii, zdmuchującego kurz mitów i propagandy. Większość sytuacji jest fabularyzowana- przez co czytelnik ma wrażenie, że stoi gdzieś z boku. W przypadku "wujka Stalina" trzeba być bardzo uważnym, bo przebywanie w jego obecności zdrowe nie było. Bohaterowie stają się złoczyńcami a złoczyńcy bohaterami.
Bardzo ciekawe tezy podparte autentycznymi dokumentami, listami i planami wywracają nasze myślenie o tamtym okresie.
Książka skupia się na problemie ataku wyprzedzającego Hitlera na ZSRR. Zaczynamy rajd w 1939, by go skończyć w 1941. Dwa lata szybko mijają wypełnione po brzegi historią. Nie mamy czasu na nudę. Tekst wciąga i nie pozwala na przerwy. Tak powinno pisać się książki historyczne...
Małą łyżką gorzkiej strawy są drobne błędy w niektórych sformułowaniach.
1. "Tymczasem w trzeciej salwie Bismarcka wszystkie osiem pocisków trafiło w Hooda"
Zobaczmy co piszą w oficjalnych dokumentach - "Druga salwa [B] spadła niedaleko za rufą Hooda, trzecia, CHOĆ ŻADEN Z POCISKÓW NIE TRAFIŁ W OKRĘT, ciasno obramowała płynący krążownik. Cóż jest drobna różnica.
2. "Paliwo wyciekało z rozbitych cystern". Okręt ma zbiorniki nie cysterny. Niby drobiazg a boli.
Więcej nie wypisuje, bo jest to tylko opinia a nie recenzja.
Te sformułowania i drobne przekłamania nie mają wpływu na omawiany temat. Po prostu autor chyba gorzej czuje się w morskich klimatach. Wydanie w twardej oprawie, szyty blok białego papieru. Czcionka zróżnicowana w niektórych momentach trzeba się namęczyć. W środku wklejki ze zdjęciami na kredowym papierze.
Polecam książkę każdemu - naprawdę warto.

Autor "Labiryntu..." korzysta z wielu najnowszych źródeł. Dzięki temu widać...

15 użytkowników ma tytuł Labirynt dezinformacji w drugiej wojnie światowej na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Labirynt dezinformacji w drugiej wojnie światowej na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Labirynt dezinformacji w drugiej wojnie światowej

Dodaj cytat z książki Labirynt dezinformacji w drugiej wojnie światowej