Średniowieczni najemnicy

- powieść historyczna
- 2008-01-01
- 2008-01-01
W burzliwych czasach średniowiecza losy państw i narodów rozstrzygały się najczęściej na polach bitew, a czynnikiem decydującym o zachowaniu i utrzymaniu władzy była siła oręża. Rycerstwo oraz złożone z ludzi niższego stanu lokalne oddziały pomocnicze przeważnie jednak nie zapewniały wystarczającej liczby wyćwiczonych w wojennym rzemiośle, sprawnych fizycznie i nielękających się walki żołnierzy. W takiej sytuacji korzystano z usług najemników. Popularna monografia znanego amerykańskiego historyka poświęcona jest dawnym psom wojny, walczącym wyłącznie dla sutego żołdu i łupów. Skład osobowy tej kasty był bardzo zróżnicowany: najemnikami bywali zamożni arystokraci, chłopi, mieszczanie, a nawet duchowni. Byli nadzwyczaj skuteczni, nieustraszeni, wytrwali,cenili nowe zdobycze techniki wojennej.
Kup Średniowieczni najemnicy w ulubionej księgarni
Oceny książki Średniowieczni najemnicy
54 użytkowników ma tytuł Średniowieczni najemnicy na półkach głównych- Chcę przeczytać 29
- Historia 2
- Własne 1
- Militaria 1
- 03 Historia: Średniowiecze 1
- Wojskowość powszechna 1
- 7) Historia: 2) Średniowiecze 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Średniowieczni najemnicy
Autorem książki jest profesor historii jednego z koledżów w Illinois, ale daleko tu od naukowości. To lekko napisana opowieść o różnych epizodach średniowiecznej Europy, w których brali udział najemnicy. Ot rozmaite obrazki zebrane do kupy w jedno, nieco chaotyczne czytadło. Zaczynamy od Gwardii Wareskiej i Haralda Hardrady, a kończymy na walkach landsknechtów w Danii i Inflantach na przełomie XV i XVI wieku. Książka przypomina gawędę i pochłania się ją łatwo, ale nie brakuje rozmaitych błędów, uproszczeń i nieścisłości. Sporo tu nie zawsze sensownych odwołań do literatury pięknej, nie tylko tej z epoki. To, że autor śledzi wzmianki o najemnikach u Szekspira można jeszcze zrozumieć, ale przywoływanie powieści Marka Twaina i Arthura Conan Doyle'a przy omawianiu wojny stuletniej nieco dziwi. Z drugiej strony książka ma spore walory popularyzatorskie. Zawiera też trochę mało znanych ciekawostek, jak np. opis bitwy pod Hemmingstadt z 1500 roku. Po lekturze mam mieszane uczucia, ale mimo wszystko nie był to czas stracony.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeden z największych moich zawodów jeżeli chodzi o książki historyczne.
Thank You captain Obvious, średnio rozgarnięty człek zainteresowany historią wiedział już o tym udziale. Daj mi coś więcej autorze! - Niestety krzyk ten pozostanie bez odpowiedzi.
Mały plusik za zmieszczenie w książce historii walki o Dietmarschen.
Jeden z największych moich zawodów jeżeli chodzi o książki historyczne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZamiast charakterystyki najemników, opisów najsłynniejszych jednostek czy sposobu rekrutacji dostajemy zbitek chaotycznie opisywanych średniowiecznych konfliktów z udziałem najemników.
skopane tłumaczenie
skopane tłumaczenie