W kręgu Hitlera

83-05-11688-3

Kup W kręgu Hitlera w ulubionej księgarnii

Oceny książki W kręgu Hitlera

OPINIE i DYSKUSJE o książce W kręgu Hitlera

Książka całkiem ciekawa, ale bardzo dużo traci na wartości przez to, że autor nie potrafił powstrzymać się od stronniczości i legendowania komunizmu i ZSRR przy każdej możliwej okazji. Wobec tego książka momentami przybiera charakter pamfletu.

Ogromną wartością felietonów jest odniesienie do potwierdzonych dokumentów, pozwalających zgłębić wydarzenia związane z początkiem, rozwojem i końcem III Rzeszy. Mocno jednak można wyczuć stronniczość autora, a także niekiedy nachalne oceny i wtrącenia własnych opinii. Nie można jednak odmówić, że książka jest ciekawa.

Czytalam bardzo dawno temu... Jednak do dziś pamiętam! Psychologia zła w dążeniu do władzy, na tle historii...

241 użytkowników ma tytuł W kręgu Hitlera na półkach głównych
96 użytkowników ma tytuł W kręgu Hitlera na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki W kręgu Hitlera

Marian Podkowiński
Marian Podkowiński
polski dziennikarz, reportażysta, publicysta, pisarz. Podczas II wojny światowej był żołnierzem Armii Krajowej, uczestniczył w powstaniu warszawskim, w zgrupowaniu "Baszta". Od 1945 r. pracował w Polskiej Agencji Prasowej, był m.in. jej korespondentem w Norymberdze, gdzie relacjonował proces zbrodniarzy hitlerowskich przed Międzynarodowym Trybunałem Wojskowym. W latach 1947-1948 był korespondentem "Expressu Wieczornego" i "Robotnika" w Berlinie, a następnie - do 1956 r. i ponownie od 1960 do 1968 r. - korespondentem "Trybuny Ludu" w Berlinie i Bonn. W latach 1956-1960 był dziennikarzem tych pism w Waszyngtonie. W 1984 Stefan Kisielewski umieścił go na tak zwanej "liście Kisiela". Leopold Tyrmand w swoim Dzienniku 1954 uznaje go za jednego z tzw. "fabrykantów kłamstw".

Cytaty z książki W kręgu Hitlera

Dodaj cytat z książki W kręgu Hitlera