LubimyCzytać7

- Depeche Mode
- 2006-12-31
- 2006-12-31
- Michał Petryk
"Depeche Mode" śmiało mógłby nosić podtytuł: "pamiętnik z okresu dojrzewania". Specyficzne to jednak dojrzewanie, tak samo jak specyficzna jest czasoprzestrzeń, w jakiej przebiega: kilkudniowa odyseja, obficie zakrapiana alkoholem, rozgrywająca się w industrialnej scenerii Charkowa Anno Domini 1993. Jedynie słuszna ideologia trzyma się jeszcze całkiem nieźle, dlatego znajdziemy tu Wasię Komunistę, faszyzujące metody perswazji policji państwowej oraz podręcznik rewolucjonisty. Ale już-już czuje się w powietrzu nieśmiały świeży powiew upostaciowany w osobach "reklamowców" Wowy i Wołodii, niuejdżowych kazaniach wielebnego lidera Kościoła Jezusa (zjednoczonego),czy choćby – audycji o Depeche Mode, nadawanej w publicznym radiu. Kulminacją i metaforą udanego mariażu starego z nowym jest – dokonana przez jednego z bohaterów – zamiana teorii permanentnego rozpadu kapitału w teorię permanentnego pochuizmu.
Powieść porównywana była na Ukrainie do "Ulissesa" Joyce'a, "Moskwy-Pietuszki" Jerofiejewa, "Podróży do kresu nocy" Céline'a i innych "kultowych ksiąg drogi".
Kup Depeche Mode w ulubionej księgarnii
- Europa 2
Tagi i tematy do książki Depeche Mode

Inne materiały dotyczące książki Depeche Mode

Cytaty z książki Depeche Mode
Teraz mam trzydzieści lat. Co zmieniło się przez ostatnie piętnaście lat? Prawie nic. (...) Nie zmienił się klimat - zimy są jednak tak samo długie, a wiosny - długo oczekiwane. Zmienili się przyjaciele, czyli jedni na zawsze zniknęli, natomiast inni się pojawili. Zmieniła się pamięć - stała się dłuższa, ale nie stała się lepsza.
Rozwiń ZwińPrzez ostatnie piętnaście lat miałem więcej niż dość powodów, by nie lubić tego życia, a życie od początku, kiedy tylko zacząłem je odbierać, okazało się rzeczą podłą i niewdzięczną, od razu nabrało obyczaju obracać się w takie obsrane sytuacje, o których wspominać się nie chce, ale które zapamiętuje się na długo.
Przez ostatnie piętnaście lat miałem więcej niż dość powodów, by nie lubić tego życia, a życie od początku, kiedy tylko zacząłem je odbierać...
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Depeche Mode
Nieudolna próba ukraińskiego Trainspotting.
Nieudolna próba ukraińskiego Trainspotting.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie porywa. Liczyłam na coś więcej mimo wszystko, miast na pijacki wschodni bełkot.
Zamęczyłam się tą powieścią. Wolę pijacką podróż z Moskwy do Pietuszek Jerofiejewa. Żadan mnie nie pociągnął.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo już moja trzecia książka Żadana i wychodzi na to, że potrafi pisać tylko o młodych ludziach, dla których główną siłą napędową w życiu jest alkohol. Więcej już nie zdzierżę. Pas!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam!
Uwielbiam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Depeche Mode" przybliża nam losy grupki przyjaciół z Charkowa, intrygujących ludzi, zagubionych w swojej rzeczywistości. Codzienne zmagania tej młodzieży z wątpliwą przyszłością, są przedstawione z godną podziwu autentycznością, dzięki której mocno da się wczuć w panujący w ich środowisku klimat. A w tym boleśnie prawdziwym, przepełnionym beznadzieją obrazie, jest coś fascynującego.
"Depeche Mode" przybliża nam losy grupki przyjaciół z Charkowa, intrygujących ludzi, zagubionych w swojej rzeczywistości. Codzienne zmagania tej młodzieży z wątpliwą przyszłością, są przedstawione z godną podziwu autentycznością, dzięki której mocno da się wczuć w panujący w ich środowisku klimat. A w tym boleśnie prawdziwym, przepełnionym beznadzieją obrazie, jest coś...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBrawurowo napisane
Ponadprzeciętnie błyskotliwe
Trochę jak wojna polsko-ruska, ale jeszcze grubsze i cięższe
Chłopaki próbują wejść w dorosłość, ale dorosłość ma ich w dupie i radzą sobie tak jak umieją
Brawurowo napisane
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPonadprzeciętnie błyskotliwe
Trochę jak wojna polsko-ruska, ale jeszcze grubsze i cięższe
Ostatnia wypowiedź Żadana dla polskich czytelników w niedawnej "Polityce", a raczej apel obok innych ukraińskich pisarzy wysłany gdzieś tam z jądra wojennej ciemności był dość klarowny - pisanie wtedy w czasach gdy powstawało "Depeche Mode" a teraz to kompletnie dwie różne sprawy, pomiędzy którymi wielka przepaść wieku i doświadczeń. Jeszcze nie wiem co i jak jest w literaturze Żadana teraz bo chyba nie do końca jestem na to gotowa, ale stare bardzo ciepło mi się kojarzy. Z własnymi głupotkami, z młodością, szlajaniem się po cudzych kwadratach i taszczeniem całego tego niepokoju egzystencjalnego, który potem już nic nie znaczy, a który był taki ważny. 'Dlatego "D.M." polecam ufnie i z czułością.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla fanów - lektura obowiązkowa!
Dla fanów - lektura obowiązkowa!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toU Żadana zawsze jest wielu przyjaciół, takich przede wszystkim do wypicia, powędrowania po barach, powłóczenia się po nocy. Jednak zazwyczaj okazuje się, że ci przyjaciele są kimś więcej, niż kompanami od kufelka. Tak jest i tym razem, i chociażby warto przeczytać tę książkę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z tych książek, która podobała się w trakcie czytania, ale do której raczej nie chce się już wracać. Podobał mi się styl pisania autora, ale nie dojrzałam w nim nic oryginalnego - potoczna mowa, zdania wielokrotnie złożone, błyskotliwa ironia, komizm sytuacyjny, niekończące się strumienie świadomości, w których na pierwszy rzut oka można by się łatwo zgubić, ale czytając, łapiemy się doskonale. Świetnie odtworzony codzienny język mówiony, bez sztuczności i nadęcia. Mimo autobiograficznego charakteru książki, szczerze wątpię, by opisane "przygody" były faktami. W każdym jednak razie wydaje się, że atmosfera środowiska i tychże lat odtworzona z najmniejszymi detalami.
Tak, na marginesie dodam, że Żadan jest reprezentantem sławnego i uważanego za literacką stolicę Ukrainy miasta Charkowa.
Jedna z tych książek, która podobała się w trakcie czytania, ale do której raczej nie chce się już wracać. Podobał mi się styl pisania autora, ale nie dojrzałam w nim nic oryginalnego - potoczna mowa, zdania wielokrotnie złożone, błyskotliwa ironia, komizm sytuacyjny, niekończące się strumienie świadomości, w których na pierwszy rzut oka można by się łatwo zgubić, ale...