Dancing the Dream

Kup Dancing the Dream w ulubionej księgarnii

Dancing the Dream

Oceny książki Dancing the Dream

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dancing the Dream

Ta książka to naprawdę dzieło. Pięknie napisane. Jest tam wiele głębokich przemyśleń ubrane w poezję. Polecam

Jedyną rzeczą, do której mogłabym się w tej książce przyczepić, jest jej opis, po którym spodziewałam się raczej zbioru prostych notatek i listów Michaela, a nie jego wierszy czy opowiadań, jednak absolutnie nie jestem zawiedziona!
Wszystkie dzieła zebrane w tej książce są bardzo mądre i osobiste, nawet w przetłumaczonej wersji w każdej stronie można odczuć ogromny wkład Michaela. Jego wiersze i opowiadania pokazują również, jak mądrym, inteligentnym i wyprzedzającym swoje czasy człowiekiem był!

Na półkach: , , , , ,

„Roztańczyć marzenia” to zbiór wierszy, opowiadań i przemyśleń Michaela Jacksona, obok których nie można przejść obojętnie. W tym zbiorze Król Popu obnaża się w całości, pokazuje się bez żadnych masek; takim, jakim jest naprawdę – wrażliwym, pełnym dziecięcej radości, miłości i nadziei.
Jeśli ktokolwiek kiedykolwiek wątpił w jego dobre intencje, wystarczy przeczytać jego poezję – to szczere słowa płynące z głębi serca! Tyczą się wielu różnych kwestii – religii, sławy, sytuacji na świecie, ekologii czy miłości.

Nie od dziś wiadomo, że Michael Jackson był niesamowicie wrażliwym człowiekiem – wyprzedzał swoją „epokę”! Był naprawdę wyjątkowy – był nie tylko piosenkarzem i tancerzem, ale również filozofem, filantropem, myślicielem, poetą.
Osobiście jestem pełna podziwu dla jego twórczości. Popłakałam się już przy pierwszym wierszu, a później wielokrotnie się wzruszałam. Uwielbiam „Magiczne Dziecko”, „Tu jest skrawek nieba”, „Okruchy nadziei”, „Lustrzany przyjaciel” czy „Wybacz im, bo…” – to piękne wiersze i opowiadania, w których najlepiej widzę samego Michaela a przy okazji najbardziej do mnie przemawiają.

Cały album jest pięknie wydany, posiada zdjęcia, które są całkiem inne niż te sceniczne i pochodzące z gazet – pokazują Michaela w chwilach radości, smutku, zadumy, w otoczeniu pięknej przyrody.
Lektura tego albumu była dla mnie bardzo refleksyjna i nostalgiczna. Pozwala nam poznać Michaela jeszcze lepiej, od strony, której normalnie nie widzieliśmy. Michael Jackson był naprawdę mądrym człowiekiem, którego ludzie nie doceniali tak, jak powinni. Przemawiała przez niego przede wszystkim mądrość życiowa, którą się tu z nami dzieli. Cieszę się, że mogłam zapoznać się z tą książką.

175 użytkowników ma tytuł Dancing the Dream na półkach głównych
83 użytkowników ma tytuł Dancing the Dream na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dancing the Dream

Michael Jackson
Michael Jackson
Michael Joseph Jackson - amerykański wokalista popowy, określany mianem Króla Popu. Przyszedł na świat w mieście Gary, w stanie Indiana, jako siódme z dziewięciorga dzieci Josepha "Joe" Jacksona i Katherine Scruse. W dzieciństwie występował wraz z braćmi w zespole Jacksons 5, z którym wylansował takie przeboje jak: "ABC", "I'll Be There" czy "I Want You Back". W wieku 14 lat wydał pierwszą solową płytę ("Got To Be There"),która okazała się wielkim przebojem. W 1982 r. działając wraz z producentem Quincym Jonesem nagrał album "Thriller", z którego pochodziło aż siedem hitowych singli. Do tyłowego utworu nagrano kilkunastominutowy teledysk, który do dzisiaj jest określany mianem najlepszego videoklipu w historii muzyki. Ogólnie Michael Jackson zdobył 13 Nagród Grammy, w tym nagrodę pośmiertną. Autor dwóch książek: "Moonwalk" (1988, pierwsze polskie wydanie: "Moonwalk", Wydawnictwo Litera, 1991) oraz "Dancing the Dream" (1992, polskie wydanie: "Roztańczyć Marzenia", Fijorr Publishing, 2010). Michael Jackson zmarł w wieku 50 lat. Nie należy go mylić z Michaelem Jacksonem (1942-2007),brytyjskim ekspertem z zakresu degustacji piwa i whisky. Dwukrotnie żonaty: Lisa-Marie Presley (26.05.1994-18.01.1996, rozwód); 2. Deborah "Debbie" Jeanne Rowe (14.11.1996-08.10.1999, rozwód),2 dzieci: córka Paris-Michael Katherine (ur. 03.04.1998) i syn Michael Joseph "Prince" (ur. 13.02.1997); Michael Jackson miał także syna Prince'a Michaela "Blanketa" (ur. 2002) z nieujawnioną z nazwiska kobietą.

Queen. Ilustrowana historia królowej rocka Phil Sutcliffe
Queen. Ilustrowana historia królowej rocka
Phil Sutcliffe
Prawdziwa perełka dla kolekcjonerów wszystkiego, co dotyczy legendarnego Queenu - "Ilustrowana historia królowej rocka" nie tylko streszcza historię zespołu od młodości wszystkich czterech członków po kolaborację Queen+Paul Rodgers, ale obfituje w (rzadkie!)wysokiej jakości fotografie i skany, recenzje albumów, harmonogramy tras koncertowych, opinie muzyków (m.in. Slasha)i anegdoty osób z otoczenia zespołu. Sutcliffe nie opiera się wyłącznie na opracowaniach, ale sięga po wywiady z Mercurym, Mayem, Taylorem i Deaconem oraz korzysta z relacji naocznych świadków: Jima Huttona, Davida Minnsa, Petera Hince'a, Reinholda Macka, Petera Freestone'a, Chrisa "Crystala" Taylora, i wielu innych. Książka jest dobrze uporządkowana, a dodatkowy plus stanowią selektywna lista źródeł, indeks imienny i spis albumów Queenu wraz z piosenkami. Oczywiście, ze względu na swoją stosunkowo niewielką objętość (ok. 300 stron bogatych w fotografie)oraz ogólny charakter książki, nie jest to biografia wyczerpująca, jednak w bardzo przystępny i (zazwyczaj) pozbawiony błędów sposób przedstawia fenomen Queen, historię powstawania i trwania zespołu, kariery solowe poszczególnych członków i najważniejsze elementy ich życia prywatnego. Z tego względu uważam, że "Ilustrowana historia królowej rocka" nadaje się zarówno dla zagorzałego kolekcjonera, jak i początkującego fana, który chciałby dowiedzieć się czegoś więcej o Queenie. W szczególności warto zajrzeć do oryginalnej wersji językowej, celem uniknięcia translatorskich omyłek, chociaż i tam można znaleźć pewne (na szczęście nie rażące)błędy faktograficzne, jak np. powielenie mitu jakoby Roger Taylor porzucił Dominique Beyrand miesiąc po ślubie (w rzeczywistości ich małżeństwo było formą finansowego zabezpieczenia ich dzieci, a w 1988 roku związek Taylor-Beyrand faktycznie już nie istniał, chociaż para pozostała dobrymi przyjaciółmi aż do dzisiaj).
the_lark - awatar the_lark
Dr House. Oficjalny przewodnik po serialu Ian Jackman
Dr House. Oficjalny przewodnik po serialu
Ian Jackman
Muszę przyznać, że do serialu "Dr House" podchodziłam przez długi czas sceptycznie. W czasie emisji telewizyjnej obejrzałam może 2 odcinki, pobieżnie, bez specjalnego zainteresowania. Kolejne podejście wyglądało już inaczej. Serial często wspominał i zachwalał mój kolega, postanowiłam więc spróbować obejrzeć kilka odcinków w skupieniu na tym co dzieje się na ekranie. I stało się! Opowieść o gburowatym lekarzu - detektywie w momencie podbiła moje serce, pochłonęła uwagę i cały czas wolny. Jak dobrze, że były wtedy wakacje! Dziś wspomniany wyżej kolega jest moim ukochanym i to właśnie od niego pożyczyłam tę książkę. Stanowi ona nie tyle przewodnik po serialu, co opowieść o tym jak powstawał "Dr House". Zawarto w niej rozmowy z twórcami, aktorami i innymi osobami, dzięki którym serial mógł zostać nakręcony. Nie pominięto żadnego aspektu - wypowiadają się nawet projektanci kostiumów i odpowiedzialni za wyżywienie pracowników. Mimo, że nie jestem przyzwyczajona do tego typu lektury (na co dzień sięgam raczej po powieści),książkę przeczytałam z przyjemnością. Jest napisana lekko, zabawnie i przede wszystkim ciekawie. Tekst zawiera wiele odniesień do przypadków medycznych występujących w serialu, do pacjentów, lekarzy. Opisuje bohaterów z punktu widzenia różnych osób. Jest też zbiorem wspaniałych cytatów - głównie wypowiedzi House'a, ale też innych postaci. A wisienką na torcie jest przedmowa napisana przez Hugh Laurie'go, wstęp do przygody. Polecam gorąco
Agata Chmielowska - awatar Agata Chmielowska
oceniła na811 lat temu
1001 albumów muzycznych. Historia muzyki rozrywkowej praca zbiorowa
1001 albumów muzycznych. Historia muzyki rozrywkowej
praca zbiorowa Robert Dimery
„1001 albumów...” kupiłem nie dlatego, że jestem miłośnikiem zestawień „best of”, ale dlatego, żeby zderzyć swoje opinie na temat wykonawców i płyt z opiniami autorów i znaleźć inspiracje do dalszych poszukiwań muzycznych perełek. Miałem nadzieję na bardziej encyklopedyczne spojrzenie, którego moim zdaniem brakuje w różnego rodzaju internetowych zestawieniach. I nie zawiodłem się. Oczywiście można narzekać na dobór płyt, ale wybór 1001 płyt marginalizuje ryzyko pominięcia prawdziwych milowych kamieni w historii XX-wiecznej muzyki popularnej. Trudno polecać tą pozycję do czytania od deski do deski. Mnie znużył tez sposób po 30 stronach. Lepiej przyjąć zasadę swobodnego przemieszczania się po ponad 900 stronach, skorzystania z indeksu wykonawców albo skupienia się np. na wybranych latach. Lubię nadal sięgać w wolnej chwili po tą pozycję, zawsze z nadzieją, że znajdę kolejny powód do dania szansy płycie, która wcześniej nie przypadła mi do gustu, a recenzent wychwala ją w notce. Albo żeby trafić na takie zdanie: „Bob Marley, Black Sabbath i Bart Simpson? Zmieszaj ich razem, a otrzymasz Red Hot Chili Peppers”. Moim zdaniem niezbyt w punkt, ale jak to powiedział klasyk: „Pisanie o muzyce, jest jak tańczenie o architekturze”. Zawsze trudno jest opisać muzykę, tym bardziej warto pisać ładnie i ciekawie. Jak w tej książce. Niestety irytujący miejscami przekład przeszkadza w lekturze.
paszczak - awatar paszczak
Echa. Kompletna historia Pink Floyd Glenn Povey
Echa. Kompletna historia Pink Floyd
Glenn Povey
Książka idealna niemal pod każdym względem. Zależy to oczywiście od tego, czego oczekujemy od tego typu publikacji, ale było tak w moim przypadku. Jestem podbita i oczarowana. To nie jest klasyczna "biografia zespołu". Raczej monografia (bo też nie kalendarium, do którego się ją w opiniach sprowadza). I bogom niech będą dzięki. Co za odmiana. Nie znajdziemy tu ani zbyt wielu skandalów, ani wszystkich możliwych szczegółów życia prywatnego muzyków (właściwie ograniczono to do niezbędnego minimum, którego nie dałoby się pominąć rysując tło ich twórczości i koncertów). Autor nie zagłębił się też zbytnio w cały geopolityczny kontekst lat 60., 70. i 80. - i również pochwalam go za to, bo przecież jest on doskonale znany (wielu ludziom z autopsji) i po co nam kolejna minisynteza historii muzyki i kultury XX wieku. Informacje tego rodzaju ograniczono do minimum i sprowadzono do roli swoistych przypisów do głównej narracji (a i te są zresztą bardzo ciekawe - nie wiedziałam na przykład, że ówczesny kanadyjski rząd był aż tak wściekle antykomunistyczny, a we Francji za muzykowanie na ulicy można było trafić do aresztu - nie wspominając już o wszystkich realiach przemysłu płytowego przed Internetem). Nic nie odwraca naszej uwagi od tematu, jakim jest działalność Pink Floyd i - z wyjątkiem rozdziałów o początkach przygody z muzyką i solowych karierach członków, których też nie dało się pominąć - nie rozmienia go na drobne. Dostajemy wyłącznie sam przekrój "maszyny" i informacje o tym, co, kiedy i z kim wypuściła (oddając przy tym honor wszystkim, najdrobniejszym nawet współpracownikom). A te są tak wyczerpujące i szczegółowe, że możemy śledzić działalność zespołu dzień po dniu - co nagrywał, gdzie grał koncert, co na nim zagrał i pod jakim tytułem został zapowiedziany każdy numer (bardzo często do tych informacji dołączone są fragmenty recenzji lub relacji fanów). Właśnie tak, działalność zespołu - nie przebieg porannej toalety Gilmoura i Watersa (nota bene, autor ujął mnie tym, że przedstawił ich bez specjalnego retuszu i źle maskowanej sympatii do któregokolwiek. Nie jest oczywiście wolny od subiektywizmu - któż jest - ale nie narzuca się czytelnikowi. Jeżeli wprost ocenia, to w sposób raczej wyważony; jeśli zaś przedstawia skrajne opinie, to tylko w kategorii cytatu. Co prawda po skończeniu lektury mocno znielubiłam Watersa jako twórcę i człowieka, ale to tylko moje zdanie - inna osoba po przeczytaniu tej książki i zaznajomieniu się z faktami może stanąć w jego konflikcie z resztą Floydów po zupełnie innej stronie). Równocześnie jednak, takie przekrojowe i usystematyzowane podejście, choć może się ono wydawać suche i bezduszne (czy wręcz odhumanizowane),pozwoliło mi - paradoksalnie - bardziej niż kiedykolwiek docenić trud zawodowych muzyków, nie tylko Floydów. Gdy poznajemy ich dorobek tylko za pośrednictwem albumów studyjnych (wydawanych z reguły nie częściej niż raz do roku),a występy widzimy jedynie jako odosobnione epizody w trasach, umyka nam, jak przepracowani są to ludzie. Nagłe zobaczenie niekończącego się ciągu pojedynczych koncertów - jak segmentów w tasiemcu - z których bardzo nieliczne zostały odwołane lub przerwane jakimś okolicznościowym urlopem, jest doświadczeniem naprawdę otwierającym oczy. Książka nie jest też, czego moim przedmówcom brakowało, "pogłębionym spojrzeniem" na dorobek Pink Floyd. I moim zdaniem bardzo dobrze. Bo po co fanowi gotowe analizy tych tekstów i ich pełna, detaliczna geneza. Czy nie powinien raczej - co zrozumiałe w przypadku takiej książki - założyć słuchawek na uszy i osobiście zanurzać się w dźwiękach równolegle do lektury (a po niej posłuchać wszystkiego jeszcze raz z tekstem i samemu pobawić się w interpretowanie, gdybania i wyciąganie wniosków, których nasunie się mnóstwo),zamiast pochłaniać papkę przerobioną przez kogoś wcześniej, czyli przysłowiowo rozmawiać przez telefon o kolorach? A przy okazji, jeśli nie było się dotąd fanatykiem Pink Floyd, a chciałoby się tej grupie bardzo wnikliwie przyjrzeć (jak udało się to mnie),książka również służy pomocą lepiej, niż gdyby była jednolitą gawędą podzieloną na rozdziały - oddaje się nam bowiem jako podręcznik do samodzielnej "nauki", zawierając zarówno kompletną dyskografię, jak i bardzo obszerny zbiór innych materiałów (listę filmów, do których Floydzi tworzyli muzykę, urywki z rozkładówek płyt, wycinki z gazet - w tym z prasy studenckiej, bardzo niszowej i raczej niedostępnej - czy towarzyszące koncertom materiały promocyjne, rozpiski, plakaty, a nawet bilety na poszczególne widowiska, często będące małymi arcydziełami wzornictwa),z których można kompleksowo poznawać ten zespół. Znacznie wyżej cenię takie podejście do pisania o grupach niż tworzenie wyciągu z kilku biografii (jakby nie dało się wydać serii, w której poznajemy każdego z osobna - i tam byłoby miejsce na rozpisywanie się o nim od narodzin),a potem rozpatrywanie ich twórczości wyłącznie jako produktu tego, co przeżyli, jak miał na imię ich kanarek i co lubią jadać. Kontekst - w tym biograficzny - jest ważny, ale przecież nie powinien przesłaniać dzieła. Dodatkowe plusy książka zbiera oczywiście za jakość wydruku, przebogaty materiał ilustracyjny i samo wydanie (w tym wspaniały papier, który udało mi się zmoczyć wodą i wysuszyć bez śladu) i polski przekład (w zasadzie bezbłędny z wyjątkiem kilku fragmentów opisów koncertów, przetłumaczonych wszędzie indziej, a tu i tam pozostawionych w oryginale - jestem to jednak w stanie zrozumieć ze względu na ogrom tego dzieła). Całości dopełnia solidna korekta. Jedynym poważnym mankamentem ze strony wydawcy jest omyłkowe nałożenie kilku linijek tekstu na fotografie i uczynienie go przez to nieczytelnym, ale dopatrzyłam się tego tylko raz czy dwa w trakcie całej, trwającej ponad dwa miesiące lektury. Tak się wydaje albumy ilustrowane (do których książka również należy).
Nifelinord - awatar Nifelinord
The Beatles. Nieznane fotografie Tim Hill
The Beatles. Nieznane fotografie
Tim Hill Marie Clayton
Obowiązkowa pozycja i prawdziwa gratka dla każdego fana zespołu The Beatles! W tym albumie wszystko robi wrażenie : zarówno starannie wyselekcjonowane,czarno-białe zdjęcia pochodzące z archiwów gazety Daily Mail (wiele z nich nigdy nie było wcześniej publikowanych),jak i wyczerpujący zapis wielu lat niezwykłych dziejów zespołu. Moim zdaniem ogromnym plusem tych zdjęć jest to,że większość z nich jest spontaniczna,niepozowana,zrobiona znienacka.Takie zdjęcia cenię sobie najbardziej,ponieważ pozwalają dotrzeć do prawdziwego,nierzadko nieznanego oblicza fotografowanego obiektu,jakiego w innym przypadku nigdy byśmy nie dostrzegli.Jest to szczególnie cenne,jeśli chodzi o zespół,o którym wszystko już chyba napisano i powiedziano. Na biografię zespołu składają się drobiazgowe życiorysy jego członków oraz ich doskonale udokumentowana wędrówka na szczyt popularności. Dzięki temu łatwiej nam zrozumieć,skąd się wzięła i czym była beatlemania. Album zabiera nas w fascynującą podróż śladami Johna,Paula,George'a i Ringo ; przemierzamy razem z nimi drogę od pierwszego występu w Hamburgu,poprzez ich kolejne,spektakularne sukcesy,rodzinne perypetie,psychodeliczne zawirowania,aż do rozpadu grupy. Lecz na tym historia przecież się nie kończy ; dodatkowym smaczkiem są materiały traktujące o dalszych losach i solowej karierze Lennona,McCartneya,Harrisona i Starra. To wyjątkowy,przepięknie wydany album,który powinien chociażby przejrzeć każdy,kogo po dziś dzień wzruszają dźwięki "Let it be"...
Isadora - awatar Isadora
oceniła na915 lat temu