Alfy. Każda z nas ma talent

2010-04-27
2010-04-27
978-83-241-3654-4
Alicja Marcinkowska
Ekscentryczna miliarderka zakłada na egzotycznej wyspie superekskluzywną szkołę dla najzdolniejszych dziewczyn. Ale szczęściary, które dostąpiły zaszczytu przekroczenia jej progów, muszą respektować surowe reguły. Kto nie będzie ich przestrzegał - wyleci. A Skye, Allie i Charlie już pierwszego dnia łamią podstawową zasadę Akademii Alfa, która brzmi: żadnych randek.

Kup Alfy. Każda z nas ma talent w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Alfy. Każda z nas ma talent

1813 664

Oceny książki Alfy. Każda z nas ma talent

OPINIE i DYSKUSJE o książce Alfy. Każda z nas ma talent

Sama tematyka książki jest dość ciekawa, jako że zawiera w sobie nieco elementów science fiction, ale mimo to z jakiegoś względu trudno było mi ją skończyć. Nie przemawia do mnie aż tak bardzo, jak zrobiła to seria "Elita".

Książka ta zalegała na mojej półce od bardzo dawna, ale w końcu po nią sięgnęłam i nie żałuję.

Nie jest to zła pozycja, ale zdecydowanie jest kierowana dla młodszych. Dodatkowo jest to naprawdę króciutka książka, a zakończenie sprawia, że chcemy od razu sięgnąć po 2 tom.

Lekka książka, w zasadzie książeczka, do przeczytania w jeden wieczór.

Jednak przyznaję szczerze - sam pomysł szkoły, wyspy, ogólnie całego miejsca akcji jest naprawdę niesamowity i wydaje się być spełnieniem marzeń większości osób.

Bohaterki bywają momentami głupie i naiwne, jednak jest to przedstawione w naprawdę zabawny sposób, który sprawia, że dziewczyn nie da się nie lubić ;)

Jestem pewna, że ta książka jest idealna dla kogoś, kto chce przeczytać coś lekkiego, coś przy czym nie trzeba zastanowić się nad treścią. Książka jest w zasadzie krótkim opowiadaniem, które zajmie nam godzinę, ewentualnie dwie, a może jeszcze mniej. Czyta się ją bardzo szybko, jednak muszę przyznać, że mimochodem niektóre sytuacje, bądź cytaty (zwłaszcza te motywacyjne) zapadają w pamięć.

Lekka książka, w zasadzie książeczka, do przeczytania w jeden wieczór.

315 użytkowników ma tytuł Alfy. Każda z nas ma talent na półkach głównych
94 użytkowników ma tytuł Alfy. Każda z nas ma talent na półkach dodatkowych

Lisi Harrison
Lisi Harrison
Lisi Harrison jest twórczynią serii Elita, której kolejne tomy są w USA przebojami numer 1. W 2008 roku seria została sfilmowana. Powieścią Alfy. Każda z nas ma talent Lisi Harrison rozpoczęła nowy cykl, który trafił na amerykańskie listy bestsellerów.

Jezioro Samotnia Linda Newbery
Jezioro Samotnia
Linda Newbery
Miejsce akcji: stary, tajemniczy dworek w miotanej deszczami Anglii. Już samo to powinno wystarczyć za zachętę, aby tę książkę przeczytać. Czy bowiem istnieje lepsze miejsce akcji niż pełen sekretów i setek drzwi dwór w okolicy, o której pewnie nikt nawet nie słyszał? Taką właśnie okolicą w powieści Newbery jest Słota, niedaleko której znajduje się stary dwór o tajemniczej nazwie Jezioro Samotnia. Pewnego deszczowego dnia przyjeżdżają do niego dwunastoletnia Beta Furlong z matką, Morag. Mama dziewczynki ma objąć w dworze posadę kucharki, Beta zaś poznaje wszystkich jego mieszkańców: Willa - ogrodnika, Davy'ego - jego syna, panią Crump - babcię tegoż, starego Jacka Doughty'ego oraz zarządcę dworu, Finnigana. Właścicielem dworu jest lord Rupert Evershall, jednak, jak się okazuje, oprócz Finnigana nikt nigdy nie widział ani jego, ani jego żony Angel, ani też córki Grety. Wkrótce mają jednak wrócić, a wszystko zostaje na ten powrót przygotowane. Davy jednakże twierdzi, że już wielokrotnie mieli przyjechać, a do tej pory jeszcze tego nie zrobili... Co tak naprawdę stało się z lordem Rupertem, a przede wszystkim z Gretą? Czy oni w ogóle istnieją? A może już nie żyją? Zagadkę będzie próbowała rozwiązać Beta. Największą zaletą powieści jest jej atmosfera. Książka wciąga czytelnika w swój świat, świat tajemniczego dworu i nie mniej tajemniczych ludzi. Zagadka również poprowadzona jest doskonale, w ciekawy sposób. Powieść czyta się świetnie nawet, jeśli zna się już ją na pamięć. A minusy? Jest jeden. Wywaliłabym dwa ostatnie rozdziały, są zupełnie niepotrzebne, psują efekt. Polecam! Bardzo dobra książka, świetna rozrywka i świetna atmosfera. Okładka też śliczna (z brokatem!),chociaż może bez tego domku na dole, który w niczym nie przypomina dworu opisanego w książce. https://arnikaczyta.blogspot.com/2018/07/linda-newbery-jezioro-samotnia.html
Arnika - awatar Arnika
oceniła na88 lat temu
Skrzywdzona Sandra Glover
Skrzywdzona
Sandra Glover
"Skrzywdzoną" przeczytałam na przełomie czerwca i lipca 2011 roku, a więc jako dwunastolatka. Byłam wówczas zafascynowana wszelkimi zagadkami z porwaniami i narkotykami w tle. Trudno mi jednoznacznie stwierdzić, co mnie skłoniło ku tej pozycji najbardziej - tytuł czy fabuła. Jednego jestem pewna - takie książki są potrzebne. Powieść mnie zszokowała, chłonęłam ją fragmentarycznie. Próbowałam sama rozwiązać zagadkę, co finalnie mi się nie udało, ale sama zabawa już mnie satysfakcjonowała. Wielogłosowość i mnogość punktów widzenia niewątpliwie gmatwa historię, ale też ułatwia jej czytanie czysto technicznie. Styl Glover nie należy do wyszukanych, prostota przekazu ułatwia odbiór i pozwala łatwo dotrzeć do docelowej grupy odbiorców. Autorka podjęła się tematyki ważnej i potrzebnej, "Skrzywdzona" ma w sobie wiele walorów dydaktycznych. Jej treść, pomimo kilkunastu lat od wydania, wciąż zawiera istotną przestrogę dla młodych dziewczyn. Niesamowicie szanuję pisarkę za przedstawienie psychiki porwanej w trakcie i po zdarzeniu. Pozwalało mi to współodczuwać wraz z nią, zrozumieć jej emocje i wniknąć w jej myśli. Bardzo podobały mi się też wstawki z perspektywy porywacza i niesamowicie szanuję tłumacza za zachowanie jego tożsamości płciowej w tajemnicy do samego końca - świetny zabieg w kontekście fabuły! https://posladachatramentu.blogspot.com/2020/08/sandra-glover-skrzywdzona-recenzja.html
Marta Stawiarska - awatar Marta Stawiarska
oceniła na85 lat temu
Wtedy lecę wysoko Hilary Freeman
Wtedy lecę wysoko
Hilary Freeman
Osobiście lubię książki tej autorki. Życie, problemy, zagubienia, a przy tym mój ulubiony wątek miłosny. ;) Ale tu chodzi o historię pewnej blogerki. Robinia Hood, a właściwie Ruby to notoryczna złodziejka sklepowa. Choć nie taka zwyczajna… Wszystkie rzeczy oddaje na pieniądze dla ubogich, itd. To dlaczego to robi? Tym bardziej, że o sekrecie, który pragnie trzymać tylko i wyłącznie dla siebie, dowiaduje się pewna osoba... Czy tylko dla biednych tyle ryzykuje? Przecież to może zrujnować całe jej życie! Ale czy tylko jej?! Nie myślałam, że opowieść o jedynaczce z rozwiedzionymi rodzicami tak mnie zachwyci! To nie tylko napięcie. To nie tylko życie przeciętnej nastolatki. To wspaniała książka o miłości, problemach, zagubieniu i wzajemnej pomocy. To także przestroga. Cóż by tu więcej mówić. Powieści tej autorki są ‘specyficzne’. Po prostu szybko się je czyta, i nie wiedząc nawet kiedy, uświadamia nas o błędach, jakie być może popełniamy. Za tymi można by nawet powiedzieć banalnymi słowami kryje się coś więcej. Ja nie mogłam obejść się z myślami: „Co ty robisz?!” czy „Ogarnij się wreszcie…!”. Po prostu przeczytaj choć jedną książkę tej pisarki, a na pewno będziesz szukał kolejnych. Zaliczyłam ją to mojej listy ulubionych, choć dziś już nie znaczy dla mnie tak wiele. Jest idealna do ‘odpoczynku’. Ja lubię sobie czasem odsapnąć od tych wszystkich ciężkich, dających do myślenia długich powieści. I ona tu perfekcyjnie pasuje. Niby łatwa, ale nie banalna jak np. zwykłe romansidło, czy krótkie opowiadanie. Jest… no nie da się tego określić. To co mi się w niej też bardzo podobało to to, że autorka przedstawia punkt widzenia ze strony dwóch osób, a nie jak np. w pamiętniku tylko jednej. Śmieszyło mnie czasem, że podczas tego samego spotkania dwie osoby myślały całkiem o czym innym. Ogólnie - polecam. :)
Ronnie - awatar Ronnie

Cytaty z książki Alfy. Każda z nas ma talent