Przysięga krwi

Okładka książki Przysięga krwi autorstwa Richelle Mead
Okładka książki Przysięga krwi autorstwa Richelle Mead
Richelle Mead Wydawnictwo: Nasza Księgarnia Cykl: Akademia wampirów (tom 4) fantasy, science fiction
Akademia wampirów (tom 4)
Blood Promise
2011-02-23
2011-02-23
angielski
9788310119490
Monika Gajdzińska
Są dni, kiedy budzę się z nadzieją, że wszystko, co ostatnio zaszło, to tylko sen. Jestem Śpiącą Królewną, a koszmar, jaki przeżywam, lada moment się rozwieje i będę mogła poślubić ukochanego księcia, a potem żyć z nim długo i szczęśliwie.

Tymczasem nic w mojej najbliższej przyszłości nie zapowiada szczęśliwego zakończenia. Książę? Cóż, to długa historia. Mężczyzna, którego kochałam, przemienił się w wampira, a dokładnie w strzygę.

Niedawny atak na Akademię Świętego Władimira zatrząsł całym światem morojów. Wielu zginęło. Ale los niektórych uprowadzonych okazał się gorszy niż śmierć…

Szyję Rose zdobi teraz tatuaż doświadczonej zabójczyni strzyg. Ona myśli jednak tylko o Dymitrze Bielikowie. Musi zawędrować na koniec świata, żeby go odnaleźć i dotrzymać złożonej mu przysięgi. Nie wie jednak, czy ukochany nadal pragnie, by go ocaliła…

Czy znajdzie w sobie siłę, by zabić Dymitra? A może poświęci samą siebie w imię wiecznej miłości? Jak pod jej nieobecność poradzi sobie Lissa?

"Akademia wampirów" to cykl powieściowy, który pokochali wielbiciele "Zmierzchu" Stephenie Meyer.

Kup Przysięga krwi w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Przysięga krwi

985 570

Oceny książki Przysięga krwi

Opinie i dyskusje o książce Przysięga krwi

Średnio przepadam za Dymitrem i potwornie się cieszę, że Rose postawiła na pierwszym miejscu siebie i zaczęła podróż na własną rękę. Szkoda tylko, że jest tak mało Adriana i Eddiego.
Ze wszystkich czterech tomów jakie przeczytałam, ten uważam za najnudniejszy. Pierwsze 300 stron ratowało głównie wchodzenie Rose do głowy Lissy - u niej było dużo ciekawiej.
Kolejne 200 stron przeczytałam już praktycznie na raz - cudowne.
Najbardziej podobało mi się, że dowiedziałam się więcej o strzygach. Wcześniej nie rozumiałam tego w jaki sposób osoba za życia jest zupełnie inna niż po przemianie, ale dzięki Dymitrowi wszystko jest jasne. À propos Dymitra - mam przez niego ciary😖
Jeśli chodzi o Rose - niezmiennie pozostaje ona moją idolką (i będę kibicować Adrianowi).

Kolejne 200 stron...

Według mnie trochę gorsza od poprzedniej, ale równie mocno wciągająca. Autorka tak jak w każdej poprzedniej części wprowadza wiele nowych postaci i przysparza naszej bohaterce jeszcze większą ilość wrogów za co duży plus, bo przynajmniej się coś dzieje. Nasza kochana Rose jak zwykle bardzo charyzmatyczna i pełna pomysłów na nowe kąśliwe uwagi, także fani tej postaci się na niej nie zawiodą. Ogólnie bardzo polecam zarówno tę część jak i całą serię :)

Na półkach: , , , ,

Rose staje przed najtrudniejszą decyzją w jej osiemnastoletnim życiu. Czy wierna swej misji zostanie w szkole i będzie chronić najlepszą przyjaciółkę Lissę jako strażniczka? A może, idąc za głosem serca i spełniając przysięgę złożoną Dymitrowi, opuści mury Akademii i ruszy na poszukiwania zaginionego mężczyzny?

Rose nie może się pozbierać po stracie Dymitra i postanawia opuścić Lissę i Akademię. Wyrusz na poszukiwania Dymitra na Syberii. Początkowo idzie jej strasznie słabo. Nie znajduje żadnego punktu zaczepienia, ale pewnego razu zabija dwie strzygi i tym sposobem poznaje Sydney, alchemiczkę. Dzięki niej przedostaje się do Baji, rodzinnego miasteczka Dymitra i odnajdujego jego rodzinę. Przez jakiś czas zostaje z nimi, ale to nie jest to po co przyjechała. Wyrusza ponownie na poszukiwania ukochanego.

Niestety jej droga ciągle jest usłana porażkami, a do tego łącząca ją więź z Lissą pokazuje jej jak bardzo się oddalają od siebie i pogrążają w ciemności. Ciemność przytłacza nie tylko Rose ale także Lissę. Zmieniają się ich zachowania oraz czucia. Rose powinna jak najszybciej wrócić do Akademii i wspomóc przyjaciółkę.

Rose dowiaduje się nowych rzeczy, zawiera nowe znajomości, a także staje przed ważnymi wyborami. Na koniec po odcięciu się z uzależnienia podejmuje drastyczny krok, który rzutuje na przyszłość.. ale nie wyjawię jaki. Czekam na rozwinięcie tego wątku w kolejnym tomie.

Rose ciągle idzie naprzód. Nie zatrzymuje się. Walczy o swoje przekonania wraz z obietnicami. Jednakże nie zawsze może się ich trzymać. Ten tom jest o tym, by pomimo przeciwności zawsze znaleźć w sobie cząstkę dobroci w walce pomiędzy złem. Nie zawsze też wszystko przyjmuje barwę ciemnego i jasnego, ale musimy pamiętać że wybór należy do nas jaki kolor widzimy oraz jakie podejmujemy decyzje.

Rose nie może się pozbierać po stracie Dymitra i postanawia...

10189 użytkowników ma tytuł Przysięga krwi na półkach głównych
2726 użytkowników ma tytuł Przysięga krwi na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Przysięga krwi

Okładka książki Doctor Who: Thirteen Doctors 13 Stories Naomi Alderman, Holly Black, Malorie Blackman, Eoin Colfer, Neil Gaiman, Charlie Higson, Derek Landy, Richelle Mead, Patrick Ness, Philip Reeve, Alex Scarrow, Michael Scott, Marcus Sedgwick
Richelle Mead
Scorpio Richelle Mead to pisząca dla New York Times i USA Today jedna z najlepszych autorek gatunku urban fantasy. Jej książki adresowane są zarówno dla dorosłych jak i młodzieży. Pochodzi z Michigan, obecnie jednak mieszka w Seattle gdzie pracuje nad nad swoimi trzema seriami. Zanim została pisarką próbowała kilku różnych ścieżek kariery. Ukończyła University of Michigan, MA in Comparative Religion na Western Michigan University. Zdobyła również tytuł Master in Teaching (Middle & High School English) na University of Washington.

Czytelnicy Przysięga krwi przeczytali również

Ognisty dotyk Nicol Mirosławska
Ognisty dotyk
Nicol Mirosławska
🔥MOJA OPINIA🔥 Tytuł: " Ognisty dotyk. W płomieniach chaosu" Tom 1 Autor: Nicol Mirosławska Wydawnictwo: Black Rose (e-book przeczytany na Legimi) To debiutancka powieść autorki. Propozycja skierowana przede wszystkim dla fanów romantasy i histori osadzonych w murach magicznej akademii "Ognisty dotyk" łączy motywy dojrzewania, odkrywania własnej mocy oraz walki z nadciągającym chaosem, tworząc dynamiczną opowieść Powieść opowiada historię 19-letniej Lei, uczennicy Akademii Żywiołów, która mimo posiadania wyjątkowej mocy nie potrafi jej kontrolować. Czuje się słabsza od innych adeptów i zmaga się z brakiem wiary w siebie. Podczas Święta Przesilenia Letniego dochodzi do ataków mitycznych stworzeń, które wyrywają się na wolność i wprowadzają chaos do świata magii. Wydarzenia te zmuszają Leę do zmierzenia się z własnym potencjałem oraz odkrycia prawdy o sobie. W jej życiu pojawia się również tajemniczy strażnik, który komplikuje sytuację i budzi silne emocje. Świat wykreowany przez autorkę opiera się na znanych schematach fantasy - mamy akademię magii, podział na żywioły, tajemniczego strażnika i niebezpieczeństwo czające się poza murami szkoły Lea to postać, z którą łatwo się utożsamić - zmaga się z poczuciem bycia "gorszą" brakiem wiary w siebie i presją otoczenia. Jej rozwój jest jednym z mocniejszych elementów książki. Na uwagę zasługuje także wątek relacyjny - pojawienie się tajemniczego strażnika wprowadza napięcie i romantyczną nutę, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom slow burn i emocjonalnych konfliktów. "Ognisty dotyk" to obiecujący początek serii który najlepiej sprawdzi się jako lekka i emocjonalna lektur dla fanów fantasy z wątkiem romantycznym i szkolnym klimatem. Jestem pod ogromnym wrażeniem tej historii.To było moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki, które uważam że bardzo udane. Z wielką przyjemnością sięgnę po kolejne jej książki. Tak mnie wciągnęła fabuła książki,że nie mogłam się od niej oderwać. Gorąco polecam 🔥
Iza Naglik - awatar Iza Naglik
ocenił na91 miesiąc temu
Serce pochowane na drzewie Iwona Serej
Serce pochowane na drzewie
Iwona Serej
Witajcie Szepty 😊 Dziś zapraszam Was na moje wrażenia z książki 📖 "Serce pochowane na drzewie" od Iwony Serej @kociara_pisze To kolejna książka tej autorki, którą przeczytałam. Już jakiś czas miałam ją na swojej liście TBR. I tym razem styl autorki mnie nie zawiódł. Pani Iwona otworzyła przede mną drzwi do historii z motywami, które bardzo lubię: postapo, magia, szamanizm i technologia. Wszystkie te splecione wątki tworzą bardzo ciekawą i spójną opowieść, w której się zatraciłam. Historia opowiada o świecie po katastrofie, która skaziła ziemię i powietrze. Tylko nielicznym udało się przeżyć i odnaleźć w nowej rzeczywistości. Główną bohaterką jest Sierra, dziewczyna wychowywana na szamankę i strażniczkę plemienia, która za cel stawia sobie uratowanie ciężarnej siostry, Rosy. Bardzo ją polubiłam za otwartość i inne spojrzenie na otaczający ją świat oraz ludzi, z którymi współżyje. Wiedza wśród plemieńców przekazywana jest ustnie z pokolenia na pokolenie, a technologia została uznana za coś złego. Rytm życia wyznaczają natura i rytuały. Wszystko zmienia się pewnego dnia, gdy na terenach nieopodal wioski pojawia się obcy. Mężczyzna, który, jak się okazuje, przybył z innego świata. Obcy — Reed, posługuje się mową przodków, którą Sierra rozumie. To on odkrywa przed nią tajemnice minionego świata i dąży do ocalenia… siebie, swojego świata, a może kogoś jeszcze? Coś też ukrywa… Reeda również polubiłam za jego tajemniczość i wyważenie, które w sobie nosi. Tych dwoje zaprzyjaźnia się, pomimo że wiele ich dzieli, a społeczność wioski Sierry nie jest do niego przychylnie nastawiona. Pewnego dnia wszystko się zmienia… A co? Tego dowiecie się z książki, która pozwala zatracić się w niej bez reszty. Książka zachwyciła mnie głębią ukazanych relacji, emocji i wyborów, których muszą dokonywać bohaterowie w świecie surowych zasad. Polecam tę książkę każdemu, kto lubi takie klimaty.
Beata - awatar Beata
oceniła na920 dni temu
Półmrok Katarzyna Staniszewska
Półmrok
Katarzyna Staniszewska
Tak jak latem udało mi się idealnie wstrzelić z audiobokami serii “wilcza Dolina”, tak teraz “Półmrok” doskonale sprawdzał się podczas długich zimowych spacerów po ośnieżonym lesie. Immersja na najwyższym poziomie. Było tu brutalnie, krwawo i obrzydliwie, ale było też epicko. Jeśli miałabym opisać klimat tej historii to porównałabym ją do misji Nocnej Straży z Pieśni Lodu i Ognia. Wydarzenia poznajemy z perspektywy Erieny, obdarzonej bożą iskrą i innymi mocami uzdrowicielki i prowadzącej drużyny - jedynej kobiety w Zakonie Czuwania. W tej lekturze znalazłam wszystkie elementy, jakie lubię w highfantasy od wątku zakonu z misją, przez dworskie intrygi i politykę, po potwory, elfy, magię, tajemnice, opętania i proroctwa. Wielowątkowość jest tu zaletą i myślę, że w fabuła może spodobać się zarówno fankom romantasy jak i fanom "męskiego" fantasy. To książka z wątkiem drogi. Dynamiczna akcja z rozdziałami niekiedy jak z horroru przeplata się tu z zabawnymi scenami żartów i przekomarzanek głównej bohaterki z jej zakonnymi braćmi, z którymi odbywa misję. Bywa dramatycznie i bywa wesoło. Co było dla mnie zaskoczeniem to to, że jest tu też wątek trójkąta romantycznego (wybór jak z rasowego romantasy),o którym jeszcze nie do końca wiem co myśleć, ale jestem bardzo ciekawa jak rozwinie się w drugim tomie. Końcówka była… trudno do opisania i po przesłuchaniu ostatniego rozdziału dwukrotnie dalej nie do końca wiem co się stało i liczę, że drugi tom rozwieje tę mgłę niepewności. Myślę też, że jeszcze lepiej przyswoiłabym tę historię gdybym czytała ją w papierowej wersji, bo ilość podobnie brzmiących do siebie imion powodowała, że gdzieś do połowy audiobooka trudno mi było odróżnić od siebie bohaterów. Od razu zabieram się za kolejny tom i jeśli będzie równie dobry, to ta seria będzie zacnym odkryciem i mam nadzieję, że stanie się popularniejsza.
Rudzik Jacob - awatar Rudzik Jacob
Ostatnie poświęcenie Richelle Mead
Ostatnie poświęcenie
Richelle Mead
Rose myślała, że będzie szczęśliwa, jeśli uda się jej przywrócić ukochanego Dymitra do życia. Ale jak tylko osiągnęła swój cel, jej świat znów się zawalił. Królowa morojów została zamordowana, a Rose oskarżono o zbrodniczy zamach. Jeśli nie udowodni swojej niewinności, zostanie skazana i stracona. Dzięki przekazanemu prze Ambrożego listu, który napisała Tatiana Iwaszkow, o tym, że Lissa prawdopodobnie posiada przyrodnie rodzeństwo wywołało u Rose ogromne zdziwienie i początkowo nie wiedziała co z tą informacją, listem powinna zrobić. Tym bardziej, że znajduje się w więzieniu i czeka na przesądzony proces o zabicie Królowej. Rose zawsze walczyła i ratowała swoich bliskich i tym razem role się odwróciły, Oni postanowili ją ratować. Udało im się ją uwolnić z więzenia, ale drugą stroną medalu było to, że musiała uciekać w nieznane miejsca by się ukrywać. Rose ukrywa się z Dymitrem i Sydney u boku, a pozostali na Dwórze myślą jak oczyścić dobre imię strażniczki. Jednakże Rose nie będzie się siedzieć i ukrywać się bezczynnie. Planuje znaleźć dzięki pomocy Sydney oraz Wiktora rodzeństwo Lissy. Osoby pozstające na dworze także mają ręce pełne pracy, ponieważ Rose przekazała im pomysł by ogłosili nominację Lissy na Królową. Możecie się domyślić, że nominacja przeszła i czekają teraz księżniczkę próby, które musi przejść by zostać Królową. Te próby dadzą czas Rose i innym by znaleźć prawdziwego mordercy Królowej i go schwytać. Nie chcę nic więcej mówić by nie psuć przyjemności z czytania ostatniej części serii. Jednakże mogę powiedzieć, że miłość wytrzyma wszystko, każde przeciwności losu oraz że przyjaciele są na wagę złota.
menatllyongchild - awatar menatllyongchild
Szkarłatna alchemiczka Kylie Lee Baker
Szkarłatna alchemiczka
Kylie Lee Baker
4,5/5 ⭐ Brakowało mi jakiejś dobrej azjatyckiej fantastyki, bo w końcu nie można w kółko czytać kilku tych samych książek. Miałem cichą nadzieję, że Czyste serce trafi do tego grona, ale niestety okazało się niewypałem. Więc następna w kolejności była Szkarłatna alchemiczka. I jakie to było dobre! System magiczny stosunkowo prosty, ale ciekawie wykorzystany i dobrze opisany sprawił, że słuchanie tej książki było czystą przyjemnością. Do tego nieprzewidywalna fabuła z plot twistami, które nie próbują być czymś wielkim, bo również są proste, a przy tym logiczne. Momentami było trochę (bardzo) brutalnie, ale po notce na końcu książki z tłem historycznym nabrało to sensu, w końcu postać Cesarzowej była inspirowana Wu Zetian, a autorka też chciała stworzyć coś podobnego do Wojen makowych. W kwestii Wojen, podobieństwa, które mi się rzuciły w oczy, to (oczywiście) brutalność I szczegółowe opisy niezbyt ciekawych elementów (zwłoki, zabijanie, przemoc) oraz same egzaminy. Podobało mi się, że chociaż bohaterowie mieli sporo do zrobienia na początku (zdanie egzaminów) oraz później, to nie przychodziły im te rzeczy z łatwością i nie dostawali pomocy od magicznych wróżek, których pojawienie się nie było w żaden sposób logiczne. Stawali przed trudnościami, szczęście im nie sprzyjało i jakoś musieli sobie z tym radzić, bez załamywania się. Do tego wszystkiego odrobina humoru i poboczny wątek romantyczny stanowiły idealny dodatek, który balansował tę brutalność. Ma ta książka swoje minusy, chociaż teraz mi nie przychodzą żadne konkretniejsze do głowy. Na pewno brakowało mi tutaj jakichś dokładniejszych, bardziej rozbudowanych opisów, ale jak się nad tym zastanowić, taki styl narracji wcale nie odejmował książce, raczej dodawał jej akcji. Brakowało mi też napięcia, ale to pewnie dlatego, że słuchałem na przyspieszeniu i nawet nie miałem czasu się jakąś trudną sytuacją bardziej przejąć. Co do samego audiobooka nie mam zastrzeżeń, lektorka czytała książkę z sensowną prędkością, więc nie musiałem jej dać na 3.0 i ubolewać nad tym, że 3.0 to limit. Chyba tyle, niedługo się zabiorę za drugi tom, bo to zakończenie sprawia, że chcę krzyczeć, BO CO TO MIAŁO BYĆ ZILAN???
Paweł - awatar Paweł
ocenił na81 miesiąc temu
Proroctwo Dioriness A.M. Engler
Proroctwo Dioriness
A.M. Engler
To bardzo dobra fantastyka - krwawa, emocjonalna i momentami okrutna. Pełna niezwykłych istot, trudnych relacji i uczuć, które rodzą się mimo niesprzyjających warunków. Autorka stworzyła niesamowicie rozbudowany świat. Ilość nazw, zasad, postaci, religii i historii robi ogromne wrażenie. Widać, że wszystko zostało dobrze przemyślane - nie zauważyłam luk fabularnych, choć momentami natłok informacji potrafił mnie lekko przytłoczyć. Zdarzyło mi się też gubić w postaciach - kto jaką moc posiada i kto stoi po której stronie. Z drugiej strony sprawiało to, że nie było miejsca na nudę. Podczas czytania towarzyszyło mi mnóstwo emocji - napięcie, ciekawość, żal, smutek, złość, ale też radość i nadzieja. Były momenty, w których łzy stawały mi w oczach, ale też takie, które wywoływały uśmiech albo szok i niedowierzanie. Prawie 600 stron lektury pozwoliły mi się w pewnym sensie zżyć z bohaterami. Mam swoich ulubieńców - Falena i Ellie. Niestety momentami Alec i Rin działali mi na nerwy, ale jestem szczerze ciekawa jak ich losy potoczą się w kolejnym tomie. Ogromnym plusem jest różnorodność postaci i mocy. Oprócz Strażników znajdziemy tu wampiry, zmiennokształtnych, zwykłych ludzi oraz osoby posiadające wyjątkowe zdolności - jak wizje przyszłości czy magia lecznicza. Bardzo podobał mi się też motyw zagadek i tajemnic. Nie zawsze wiadomo, co jest prawdą, a co tylko legendą. To dodaje historii głębi i klimatu. Przez pierwsze 50-100 stron byłam lekko zagubiona w fabule i ciężko było mi się wciągnąć. Później jednak wszystko zaczęło się układać i czytało mi się znacznie lepiej. Muszę przyznać, że autorka potrafi fundować świetne zwroty akcji, których zdecydowanie się nie spodziewałam. Potrafi też przyprawić o stres i złamane serce... Na plus zasługuje również wydanie książki, które bardzo mi się podoba - okładka, mapka i zdobienia przy rozdziałach są naprawdę piękne, a sam tekst czyta się bardzo komfortowo. Fajnym dodatkiem są też przypisy oraz ściągawka na końcu książki, które pomagają odnaleźć się w tym rozbudowanym świecie. Mi to zdecydowanie bardzo pomogło. Podsumowując, to książka zdecydowanie warta uwagi. Mimo momentów, w których potrzebowałam przerwy, nie żałuję czasu spędzonego z tą historią. Jestem bardzo ciekawa kontynuacji i tego, jak potoczą się dalsze losy bohaterów. Chcecie poczytać dobrą, rozbudowaną i emocjonalną fantastykę? Sięgnijcie po ,,Pieśń krwi i powietrza. Proroctwo Dioriness" 💚 [Współpraca reklamowa. Bardzo dziękuję @wydawnictwo_novaeres ]
Czytanietostylzycia - awatar Czytanietostylzycia
oceniła na810 dni temu
W szponach mrozu Richelle Mead
W szponach mrozu
Richelle Mead
"𝓝𝓪𝔃𝔂𝔀𝓪𝓶 𝓼𝓲ę 𝓡𝓸𝓼𝓮 𝓗𝓪𝓽𝓱𝓪𝔀𝓪𝔂. 𝓜𝓪𝓶 𝓼𝓲𝓮𝓭𝓮𝓶𝓷𝓪ś𝓬𝓲𝓮 𝓵𝓪𝓽 𝓲 𝓼𝔃𝓴𝓸𝓵ę 𝓼𝓲ę 𝔀 𝓸𝓬𝓱𝓻𝓸𝓷𝓲𝓮 𝔀𝓪𝓶𝓹𝓲𝓻ó𝔀 𝓲 𝔃𝓪𝓫𝓲𝓳𝓪𝓷𝓲𝓾 𝓼𝓽𝓻𝔃𝔂𝓰. 𝓙𝓮𝓼𝓽𝓮𝓶 𝓫𝓮𝔃𝓷𝓪𝓭𝔃𝓲𝓮𝓳𝓷𝓲𝓮 𝔃𝓪𝓴𝓸𝓬𝓱𝓪𝓷𝓪 𝔀 𝓷𝓲𝓮𝔀ł𝓪ś𝓬𝓲𝔀𝔂𝓶 𝓶ęż𝓬𝔃𝔂ź𝓷𝓲𝓮, 𝓪 𝓶𝓸𝓳𝓪 𝓷𝓪𝓳𝓵𝓮𝓹𝓼𝔃𝓪 𝓹𝓻𝔃𝔂𝓳𝓪𝓬𝓲ół𝓴𝓪 𝔀𝔂𝓴𝓪𝔃𝓾𝓳𝓮 𝔃𝓭𝓸𝓵𝓷𝓸ś𝓬𝓲 𝓶𝓪𝓰𝓲𝓬𝔃𝓷𝓮, 𝓴𝓽ó𝓻𝓮 𝓶𝓸𝓰ą 𝓭𝓸𝓹𝓻𝓸𝔀𝓪𝓭𝔃𝓲ć 𝓳ą 𝓭𝓸 𝓸𝓫łę𝓭𝓾. 𝓒óż, 𝓷𝓲𝓴𝓽 𝓷𝓲𝓮 𝓹𝓸𝔀𝓲𝓮𝓭𝔃𝓲𝓪ł, ż𝓮 𝓼𝔃𝓴𝓸ł𝓪 ś𝓻𝓮𝓭𝓷𝓲𝓪 𝓽𝓸 𝓫𝓾ł𝓴𝓪 𝔃 𝓶𝓪𝓼ł𝓮𝓶." Pozwoliłam sobie zamieścić ten cytat, bo to jedno zdanie lepiej obrazuje o czym jest drugi tom, niż zobrazuje cała moja recenzja. ✨ Rose w dalszym ciągu wzdycha do swojego instruktora Dymitra, a po uroku, który rzucił na nich Daszkow, wie, że nie jest mężczyźnie obojętna. Jednak on trzyma dystans i sprawia wrażenie, że jego uwagę absorbuje inna kobieta. Zbliżają się ferie zimowe, jednak Rose to nie cieszy. Dymitr ją ignoruje, jej przyjaciel Mason jest w niej zakochany, a jakby tego było mało, pojawia się kolejny mężczyzna interesujący się nią. Śmiały i zorganizowany atak sztyg na jedną z rodzin królewskich skutkuje zwiększeniem liczby strażników w Akademii. Wśród nich pojawia się sama Janine Hathaway, matka Rose. Spotkania matki i córki nie będą należały do sielanki. Sytuacja robi się coraz bardziej niebezpieczna, a zagrożenie zaczyna ich osaczać każdej strony. Rose czeka walka na śmierć i życie. ✨ Roza jest w swoim żywiole - wzdycha do Bielikowa, nie widząc Masona przed nosem. Dodatkowo Adrian.. oj ten namiesza. Natomiast bardzo lubię Christiana, to czarny koń tej serii i z przyjemnością śledzę jego dynamikę relacji z Lisą. Akcja jest dynamiczna, nie ma czasu na nudę. Szykują się zmiany skostniałego porządku dzięki głównej bohaterce, która jest trochę potępiana. Uwielbiam takie zabiegi w książkach. Po drodze autorka zaserwuje nam jeszcze dużo zawiłości zanim wszystko dobrze się skończy. Polecam Wam jeśli lubicie wartką akcję, wampiry i walkę o miłość!
Kasia - awatar Kasia
oceniła na97 miesięcy temu
Phantasma Kaylie Smith
Phantasma
Kaylie Smith
Zabójcza gra, przerażające istoty, gorący romans… a to wszystko w klimacie mrocznego piekła przeplatającego się z Nowym Orleanem 🖤🔥 Ophelia pochodzi z rodu nekromantów. Po śmierci matki dziedziczy nie tylko jej zdolności, ale też ogromne długi. W tym samym czasie do miasta przybywa Phantasma - przerażająca gra inspirowana poziomami piekła. Wygrana? Spełnienie dowolnego życzenia. Cena porażki? Nawet własna dusza. Gdy Ophelia odkrywa, że jej siostra potajemnie dołączyła do gry, sama wkracza do piekielnej rozgrywki, by ją uratować. Tam poznaje tajemniczą (i piekielnie przystojną) zjawę, która proponuje jej pewien układ… Zacznę od fabuły - sam pomysł na grę i jej etapy naprawdę mi się podobał. Klimatem całość może przywodzić na myśl Squid Game czy Alice in Borderland, ale z elementami horroru. Mroczne istoty, niepokój i momenty, w których faktycznie czułam dreszczyk emocji to zdecydowanie największe plusy tej historii 🫣 Jeśli chodzi o romans… początek zapowiadał się naprawdę obiecująco. Liczyłam na dużo napięcia i mroku. Niestety wszystko rozwija się bardzo szybko i bez większej głębi, a przemiany emocjonalne głównej bohaterki w ciągu kilku dni wydały mi się conajmniej dziwne. To co mi się podobało to wątek nerwicy natręctw. Ciekawie pokazano przeżycia osoby zmagającej się z takimi trudnościami, co nadaje Ophelii dodatkowej głębi. Były momenty, gdy jej mrok, asertywność i indywidualizm naprawdę mi się podobały. Natomiast „sceny łóżkowe”… 🫠 Zazwyczaj nie mam z nimi problemu, jeśli są dobrze poprowadzone. Tutaj jednak było ich (jak na mój gust) za dużo, za szybko i zbyt szczegółowo🤪 aż później zaczęło mnie to bawić w trakcie czytania😂 Druga połowa książki dała mi nadzieję na mocny finał. No i… moje podejrzenia się sprawdziły, ale tylko częściowo. Liczyłam mimo wszystko na dużo więcej dramatyzmu🥹 Mimo to jestem ciekawa, w jakim kierunku autorka pójdzie w drugim tomie, dlatego za pewne sięgnę po drugi tom👀🖤
Mari - awatar Mari
ocenił na71 dzień temu

Cytaty z książki Przysięga krwi

-Musimy być razem - nalegał.
-Dlaczego?- spytałam miękko.
Usłyszał, choć gniewne podmuchy wiatru zagłuszyły moje słowa.
-Bo cię pragnę.
Posłałam mu smutny uśmiech, zastanawiając się, czy spotkamy się jeszcze w krainie zmarłych.
-Zła odpowiedź - odparłam.
(...)
Spojrzałam mu w oczy.
-Zawsze będe cię kochać - szepnęłam, po czym wbiłam ostrze w jego pierś.(...) Dymitr przestał walczyć. Patrzył na mnie z niedowierzaniem, otworzył usta, prawie się uśmiechnął, chociaż widziałam ból na jego twarzy.
-Ja powinienem był to powiedzieć... - wyszeptał

-Musimy być razem - nalegał.
-Dlaczego?- spytałam miękko.
Usłyszał, choć gniewne podmuchy wiatru zagłuszyły moje słowa.
-B...

Rozwiń
Richelle Mead Przysięga krwi Zobacz więcej

Wypaliłaś mi ślad w umyśle na zawsze. Nie ma na tym świecie niczego, niczego co mogłoby to kiedykolwiek zmienić.

Richelle Mead Przysięga krwi Zobacz więcej

Całowałam go dłużej niż zwykle, zarówno próbując pohamować łzy i sprawić, by ułożył się w wygodny dla mnie sposób. Moja ręka zamknęła się wokół nogi krzesła, którą ukryłam w kieszeni mojej bluzy. Będę pamiętać Dymitra przez resztę mojego życia. I tym razem nie zapomnę jego lekcji.
Z szybkością, na którą nie był gotowy, przesunęłam się i wbiłam kołek w jego klatkę piersiową. Włożyłam w to całą swoją siłę, przesuwając kołek przez jego żebra i wbijając go w jego serce.
I kiedy to robiłam, czułam jakby moje serce również zostało przebite.

Rozwiń