Doktryna tajemna

- The Synesthesis of Science, Religion and Philosophy
- 2024-01-01
- 1995-01-01
- Wanda Dynowska
Helena P. Bławatska (1831-91) rosyjska pisarka teozofka i spirytystka, założycielka istniejącego do dziś Towarzystwa Teozoficznego, autorka kilku książek zarówno o Indiach w których wiele lat mieszkała, jak i przede wszystkim o okultyzmie, spirytyzmie, wiedzy tajemnej. Bodaj najważniejszą z nich jest właśnie Doktryna [...] pisze autorka w przedmowie do książki: nauki zawarte w tych tomach nie są własnością hinduskiej, zoroastriańskiej, chaldejskiej czy egipskiej religii, tak samo jak nie przynależą do buddyzmu, islamu, judaizmu czy chrześcijaństwa. Doktryna tajemna jest istotą ich wszystkich. Wytrysłe z niej różne systemy religijne teraz dopiero mogą być ponownie zanurzone w rodzimym żywiole, a którego wyrosły wszystkie tajemnice i dogmaty, rozwinęły się i uległy zmaterializowaniu. Cel tej pracy może być ujęty w następujący sposób chodzi o wykazanie, iż przyroda nie jest przypadkowym zbiorowiskiem atomów, i wyznaczenie człowiekowi przynależnego mu miejsca w schemacie wszechświata; o wybawienie z poniżenia i zapomnienia prastarych prawd, stanowiących podstawę wszystkich religii oraz udowodnienie podstawowej jedności ich źródła; o wykazanie, iż nauka współczesnej cywilizacji jeszcze nie dotarła do ukrytej dziedziny przyrody. Doktryna tajemna jest książką w służbie ludzkości i tylko ona może ją oceniać.
Kup Doktryna tajemna w ulubionej księgarni
Oceny książki Doktryna tajemna
163 użytkowników ma tytuł Doktryna tajemna na półkach głównych- Chcę przeczytać 129
- Ezoteryka 5
- 🔮 Okultyzm, magia, ezoteryka itp. 4
- 🔎 Zdobyć 4
- Nauka,historia,filozofia,biografie,religia,itp. 4
- Ezoteryka 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Doktryna tajemna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ całym szacunkiem, ale męczyłem się podczas czytania. Z trudem doszedłem do końca.