W cieniu czterech epok. Ksiądz Józef Kmiecik (1894–1971)

- historia
- 2025-01-01
- 2025-01-01
„W cieniu czterech epok” to dogłębne studium życia i działalności ks. Józefa Kmiecika, proboszcza i wikariusza archidiecezji krakowskiej, który żył i działał w latach 1894-1971. Na tle czterech przełomowych epok - schyłku monarchii austro-węgierskiej, II Rzeczypospolitej, II wojny światowej i Polski Ludowej - ukazano sylwetkę kapłana oddanego wiernym, a zarazem uwikłanego w spory społeczne, polityczne i moralne. Książka prezentuje jego drogę od młodości w Świerchowej, poprzez pracę w Lubniu, Choczni i Jeleśni, aż po wieloletnią posługę w Porębie Wielkiej. Szczególne miejsce zajmują opisy zaangażowania w ratowanie ludzi podczas okupacji, konflikt z Józefem Putkiem, kontakty ze środowiskami politycznymi, a także powojenne relacje z władzą komunistyczną. Autor wykorzystuje materiał archiwalny oraz relacje świadków, tworząc obraz człowieka pełnego pasji, odwagi, ale i sprzeczności. To nie tylko biografia księdza, ale także fascynujący obraz człowieka, którego życie splatało się z wielkimi konfliktami i przemianami XX wieku.
Gdzie kupić
Kup W cieniu czterech epok. Ksiądz Józef Kmiecik (1894–1971) w ulubionej księgarni
Oceny książki W cieniu czterech epok. Ksiądz Józef Kmiecik (1894–1971)
Tagi i tematy do książki W cieniu czterech epok. Ksiądz Józef Kmiecik (1894–1971)
Cytaty z książki W cieniu czterech epok. Ksiądz Józef Kmiecik (1894–1971)
Dodaj cytat z książki W cieniu czterech epok. Ksiądz Józef Kmiecik (1894–1971)
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce W cieniu czterech epok. Ksiądz Józef Kmiecik (1894–1971)