Ardea

Okładka książki Ardea autora Paola Gampo, 9788397290846
Okładka książki Ardea
Paola Gampo Wydawnictwo: Działalność Wydawnicza Paola Gampo Cykl: Aythya (tom 3) romantasy
romantasy
Aythya (tom 3)
2026-03-13
2026-03-13

Kup Ardea w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ardea

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ardea

Jaki macie stosunek do trylogii? Lubicie? Nie lubicie? Skończyliście jakąś ostatnio?

"Ardea" to trzeci i zarazem ostatni tom debiutanckiej trylogii Paoli Gampo. Przyznaję, że rzadko sięgam po polską fantastykę - w zasadzie nie wiem czemu - ale cieszę się bardzo, że trafiłam na ten cykl.

Ardea to jedna z córek niesławnego Czarnego Kruka, siostra Aquilii i Aythyi, wojowniczka i przebiegła kobieta, pragnąca przede wszystkim wolności. Od dziecka władała energią ognia, po zniewoleniu Albatrosa zdobyła energię wody. Była bronią. Była ogniem. Była burzą.

Ogromnie się cieszę, że pomimo narracji z wielu perspektyw tytułowa bohaterka jest jedną z kluczowych postaci tej części! Nie tylko lepiej poznajemy jej charakter oraz motywację, ale obserwujemy przemianę, która w niej zachodzi. Odkrywamy wraz z nią wszystkie tłumione dotychczas emocje i jesteśmy świadkami "narodzin" nowej Ardei.

Trzeci tom oczywiście domyka całą historię, opartą na magii żywiołów i równowadze w naturze. Nasi bohaterowie muszą zmierzyć się ze złem, za które poniekąd są odpowiedzialni. Wraz z nimi powoli odkrywamy kolejne elementy układanki i gwarantuję Wam - wielu się nie spodziewacie. Autorka nie pożałowała nam ciekawych i zaskakujących zwrotów akcji, jak również emocjonujące końcówki.

Oczywiście nadal śledzimy rozwój wielu burzliwych, wzruszających, czy niespodziewanych relacji. Nie brakuje tutaj spicy scen i obsesyjnego wręcz pragnienia.

Styl autorki niezmiennie jest bardzo przyjemny, przez co książkę czyta się szybko. Świat nie jest skomplikowany, więc łatwo nadążyć za akcją.

Co do samego tempa wydarzeń - na początku nieco mnie nużyło, jednak im bliżej finału, tym więcej emocji się pojawiało.

Uważam, że zakończenie jest satysfakcjonujące i domyka całą opowieść tak, jak na to zasługuje. Zdecydowanie polecam!

Współpraca reklamowa z @paolagampo_autorka

Ardea to jedna z córek niesławnego Czarnego Kruka, siostra Aquilii i Aythyi,...

💙„ARDEA” to niezwykle emocjonujący finał serii w którym akcja rozpędza się w zastraszającym szybkim tempie. Jest to romantasy,które się kocha od pierwszych stron,a czym bliżej końca,to pragniemy jeszcze więcej.

💙Tytułowa ARDEA to typowa wojowniczka,która wreszcie stała się wolna.Dzięki wolności doświadcza mnóstwa nowych rzeczy o których nie wiedziała.Również bliskość drugiej osoby jest czymś nowym,które powoduje szybsze bicie serca i chęć czucia tego na dłużej.Jednakże walka o spokój nie pozostawia wątpliwości i ona staje się najważniejsza.

💙Ta historia to mieszanka wybuchowa i ogromnie dynamiczna. Wszystko to za sprawą pojawiających się Aythyi & Aquili. One są nieodłącznymi postaciami tej opowieści. Rozdziały z perspektywy Aythyi i innych bohaterów nakreślają działającą akcję i pozwalają jeszcze bardziej zrozumieć fabułę i dziejące się wydarzenia. A powiem szczerze-dzieje się sporo,szybko i często jest niebezpiecznie. Pojawiające się stwory i atakujące smoki zmuszają do połączenia sił,by pokonać wroga. Czuć magię i nadprzyrodzone zdolności i one przyprawiają o ciarki na skórze!

💙„ARDEA” to wyśmienite romantasy z zachwycającymi wydarzeniami i decyzjami bohaterów,które wielokrotnie budują ogromne napięcie.Każde zdarzenie i słowa są istotne,by nie tylko odkryć prawdę,ale także pogodzić się z nieuchronną stratą.Lecz to daje początek czegoś nowemu…
💙To wyborna uczta dla fantów romantasy📖
💙Jestem zachwycona tą historią 🥹
💙Czytajcie-polecam📖

kilka słów o romantasy dla dorosłego czytelnika ( bo spicy "momenty" są) ,też macie wysokie wymagania lament bęc finałowego tomu 🤔bo ja bardzo ,a to stwarza presję dla autora , na szczęście są tacy którzy są w stanie temu podołać i Paola Gampo w trzecim tomie Ardea pokazuje co to znaczy finał przez duże F ,a książkę miałam przyjemność przeczytać w ramach współpracy ,za co jeszcze raz bardzo dziękuję 💙To co gotowi na morską przygodę z trzecią z sióstr 🤔jeśli tak to czytajcie dalej .
Uwaga na spojlery ...bo to 3 tom

Krajobraz po bitwie sprawia że przyszłość nie wygląda różowo , magiczna energia zachwiała równowaga świata i z tego narodziły się potwory , teoretycznie dawny wróg zniknął ,czemu więc nic nie jest takie jak powinno 🤔Gdzieś czai się jeszcze potężniejszy przeciwnik , może nawet wśród swoich 🤔Ardea całe życie musiała być twardą wojowniczką , musiała udawać i teraz ma szansę odkryć prawdziwą siebie , czy pozwoli sobie na miłość 🤔Aythya usiłuje pozbierać się po ostatnich wydarzeniach a Aquila gdzieś zniknęła ,zbliża się ostateczna bitwa i trzeba będzie nowych sojuszników żeby mieć w niej jakieś szanse …

Poprzednie tomy bardzo mi się podobały, ale ten finał mnie zachwycił , wszystkie puzzle wskoczyły na swoje miejsce ,szalona Ardea co nie daje sobie w kaszę dmuchać bardzo mi przypadła do gustu , do tego smoki i liczne zwroty akcji , po mistrzowsku rozegrane zakończenie to było dla mnie wow 🔥💙🔥i aż szkoda że to już koniec , choć może będzie coś jeszcze z tego uniwersum 🤔ostanie zdanie jest jak początek kolejnej historii 😅Z pewnością chętnie sięgnę po kolejne książki autorki , a ten finałowy tom oceniam 10/10 🔥🔥🔥💙💙💙dając duży plus za więcej fantastyki 💪, jeśli szukacie wciągającego ROMANTASY dla dorosłego czytelnika to warto zwrócić uwagę na tę pięknie wydaną serie 😁

35 użytkowników ma tytuł Ardea na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Ardea na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ardea

Cytaty z książki Ardea

Dodaj cytat z książki Ardea