Degustatorka. Przy stole Hitlera

- Le assaggiatrici
- 2026-02-20
- 2019-10-02
- Tomasz Kwiecień
Prawdziwa historia kobiety, która codziennie ryzykowała życie dla Hitlera!
Druga wojna światowa. Dwudziestosześcioletnia Rosa Sauer zostaje sama w zbombardowanym i zniszczonym Berlinie. Jej mąż, Gregor, walczy na froncie, a ona — bez pieniędzy, bez wsparcia i bez perspektyw — szuka ratunku u teściów na prowincji. Wierzy, że na wsi będzie bezpieczna. Zamiast tego trafia w sam środek koszmaru.
Pewnego dnia do domu pukają esesmani. Rozkaz jest prosty i przerażający: od tej chwili Rosa wraz z dziewięcioma innymi kobietami będzie próbować posiłków przeznaczonych dla Adolfa Hitlera. Trzy razy dziennie, w tajnej kwaterze Führera w Wilczym Szańcu, będą sprawdzać, czy jedzenie nie zostało zatrute. Każdy kęs może być ostatnim.
Zainspirowana prawdziwą historią Margot Wölk, degustatorki Hitlera w Krausendorf, Rosella Postorino snuje poruszającą opowieść o kobiecie uwięzionej w systemie przemocy — kruchej, a jednocześnie rozpaczliwie silnej. To historia strachu, głodu życia, pożądania i moralnych granic, które w czasach wojny nieustannie się zacierają.
Czy Rosa, codziennie ryzykując własne życie dla przywódcy III Rzeszy, staje po stronie zła? Czy można pozostać niewinnym, gdy każdego dnia służy się potworowi?
W 2025 roku powieść doczekała się ekranizacji Le assaggiatrici w reżyserii Silvia Soldiniego.
Kup Degustatorka. Przy stole Hitlera w ulubionej księgarni
Oceny książki Degustatorka. Przy stole Hitlera
812 użytkowników ma tytuł Degustatorka. Przy stole Hitlera na półkach głównych- Przeczytane 518
- 2021 16
- 2020 16
- 2020 15
- 2019 11
- 2022 9
- Audiobooki 7

OPINIE i DYSKUSJE o książce Degustatorka. Przy stole Hitlera
Napięcie jest dobre na początku, a potem zanika. Oprócz głównej bohaterki degustatorki zdają się być jedną masą. Jak dla mnie średniak.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozczarowałam się.
Tytuł mnie przyciągnął, ale treść niestety zawiodła.
Myślałam, że ta książka wzbudzi we mnie wiele emocji, jak to zwykle bywa, gdy sięgam po lekturę o takiej tematyce. A co tak naprawdę czułam w trakcie czytania?
Nic.
Po prostu nic. Zero.
Momentami czytało mi się ją ciężko. Mam wrażenie, że gdyby napisał ją ktoś inny, efekt mógłby być po prostu lepszy.
Muszę jednak przyznać, że nie wiedziałam wcześniej o istnieniu takich kobiet jak degustatorki Hitlera. Sama historia nie jest zła — po prostu mogła zostać napisana inaczej. Serio miało to potencjał.
Książka opowiada o kobietach, które testowały jedzenie Hitlera w Wilczym Szańcu – brzmi ciekawie. Niestety, bohaterki są tak podobne, że gdzieś w połowie zaczęłam się zastanawiać, czy to nadal ta sama postać, czy już ktoś inny. Może tylko główna bohaterka się wyróżniała, chociaż tyle.. albo może był taki zamiar.
Zakończenie książki jakieś takie zagmatwane. Nie wiem, czy po prostu byłam już zmęczona tą historią, czy może pominęłam jakiś rozdział. Nagle rozwód, nagle nowa żona byłego męża głównej bohaterki... A gdzie w tym wszystkim ten koleś, z którym lądowała w stodole?
Brakowało mi szczegółów.
Choć zazwyczaj nie lubię, gdy książka jest zbyt rozwlekła i przeładowana opisami, tutaj... właśnie tego mi zabrakło, jakby całość została napisana w pośpiechu — „na szybko”.
Rozczarowałam się.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł mnie przyciągnął, ale treść niestety zawiodła.
Nic.
Po prostu nic. Zero.
Warto poznać pierwowzór bohaterki i dzieje degustatorek w Wilczym Szańcu,aby docenić walory historyczne książki. Na faktach autorka nabudowała dla mnie niebagatelną opowieść. Doceniam pracę tłumacza.Audiobook dobrze się słucha.
P.S.
Jedzenie Hitlera nie zabiło Kobiet,zrobili to Rosjanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toP.S.
Jedzenie Hitlera nie zabiło Kobiet,zrobili to Rosjanie.
Książka rozczarowanko! Po "międzynarodowym bestsellerze opartym na prawdziwej historii" o tak chwytliwym tytule spodziewałam się książki, która wzbudzi ogrom emocji i sprawi, że treść na długo pozostanie w mojej głowie. Niestety nic takiego nie miało miejsca. A szkoda! Bo historia zapowiadała się ciekawie i miała w sobie potencjał!
Biorąc ten tytuł w ręce spodziewałam się, że Autorka skupi się na pracy degustatorek i tym samym nawiąże do samego Führera, jego zwyczajów żywieniowych. Myślałam, że lektura pozwoli spojrzeć na największego zbrodniarza w historii od strony kuchni. Niestety Autorka postanowiła stworzyć coś innego - chaotyczną i miałką historię zakazanego romansu z pracą degustatorek w tle. Zabrakło mi tu emocji i odczuć bohaterek, które codziennie poświęcały życie dla Hitlera.
Czytając tę powieść miałam wrażenie, że historiami degustatorek rządzi chaos. Były jakby od niechcenia wrzucane w fabułę i może właśnie dlatego nie wywołały we mnie absolutnie żadnych uczuć. Same bohaterki były bardzo płaskie, wręcz przezroczyste. Rosa, główna bohaterka, wprawdzie wzbudzała trochę emocji, ale niestety tylko negatywnych. Jawiła się jako głupiutkia, infantylna i irracjonalna dziewczyna, a jej rozmyślania wtrącane co rusz w fabułę sprawiły, że cała historia stawała się dodatkowo nużąca. Uważam, że ta część fabuły z pseudofilozoficznymi rozważaniami Rosy z powidzeniem mogłaby zostać pominięta. Nie dość, że nic nie wnosiła do treści, to jeszcze odciągała od i tak mało porywającego wątku głównego.
Książka "Przy stole z Hitlerem" zupełnie nie trafiła w mój gust. Całość czytało mi się opornie, wręcz wymęczyłam tę lekturę. Żałuję, że nie rzuciłam jej w kąt po pierwszych kilkudziesięciu stronach. Osobiście nie polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBiorąc ten tytuł w ręce spodziewałam...
Ciekawa historia, o której się nie słyszało a przecież oparta na faktach. Historia grupy kobiet, których zadaniem było sprawdzanie dań, które ma zjeść Hitler. Dzień za dniem zabawa w rosyjską ruletkę, która może się skończyć tragicznie. Trudno sobie wyobrazić chodzenie do takiej "pracy". Mało tego, żołnierze, którzy przyglądają się temu obojętnie. Poświęcenie, które państwo III Rzeszy jest skłonne podjąć. A kobiety w tak niewyobrażalnej sytuacji próbują rozmawiać, żyć normalnie.. Choć może nie jestem zachwycona tak bardzo książką, ale jestem wdzięczna, że dzięki niej usłyszałam o czymś takim
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie do przebrnięcia dla mnie.
Opowieść o kobietach testujących jedzenie Hitlera w Wilczym Szańcu. Bohaterki są tak "napisane", że w połowie książki (do tego momentu dotrwałem) czytelnik nie odróżnia ich od siebie.
Nieudana próba fabularyzacji ciekawej historii.
Moja ocena - zdecydowanie nie warto.
Nie do przebrnięcia dla mnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiałki nijaki potok słów bez głębszego (no może oprócz próby wybielenia "dobrych" Niemców) sensu.
Nieudana próba fabularyzacji ciekawej historii.
Moja...
Niestety pomimo chwytliwego tytułu i moich wielkich oczekiwań, ksiazka okazała się niewypałem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety na książce się zawiodłam. Koniec i wiele innych fragmentów były dla mnie niezrozumiałe. Książka mnie czasami zwyczajnie nudziła i nie miała sensu. W postaciach łatwo się pogubić, jednak mnie zaciekawiły, mimo irytacji na główną bohaterkę. Na początku fabuła jeszcze mnie trzymała, ale z czasem zaczęło się to ciągnąć i ciągnąć. Pod koniec się polepszyło, zwrot akcji mnie zaskoczył...i na koniec naciąganie znowu wróciło. Da się przeczytać i coś z tego wyciągnąć, ale może trzeba się w to bardziej zagłębić? Mnie osobiście za bardzo nie przypadła, ale nie żałuję przeczytania jej.
Niestety na książce się zawiodłam. Koniec i wiele innych fragmentów były dla mnie niezrozumiałe. Książka mnie czasami zwyczajnie nudziła i nie miała sensu. W postaciach łatwo się pogubić, jednak mnie zaciekawiły, mimo irytacji na główną bohaterkę. Na początku fabuła jeszcze mnie trzymała, ale z czasem zaczęło się to ciągnąć i ciągnąć. Pod koniec się polepszyło, zwrot akcji...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDłużyła się ta powieść będąca próbą pokazania Niemców podczas drugiej wojny z innej perspektywy. Nie przemówiła do mnie niestety, choć tytuł chwytliwy. Dałam się na niego złapać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRosa Sauer jest degustatorka dan, które ma spożyć Hitler. Ogarnięty wojna kraj wierzy w zbawiciela jakim ma być wódz. Ona jednak odczuwa najbardziej stratę swojego męża, którym nie zdążyła się nacieszyć po ślubie. Nie ma potomka, a cała jej rodzina zginęła. Mieszka więc z teściami i oczekuje powrotu męża.
Z tęsknoty jaka nią targa po otrzymaniu listu o zaginięciu męża, wpada w romans z jednym ze strażników. Historia pokazuje relacje między kobietami, które razem pracują a także ich rozterki w czasie pracy i w życiu prywatnym.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ tęsknoty jaka nią targa po otrzymaniu listu o zaginięciu męża,...