Radom. Ilustrowany atlas architektury

- sztuka
- 2026-01-01
- 2026-01-01
To drugi (po Łodzi) tytuł z serii ilustrowanych atlasów miast, wydawanych przez Fundację Centrum Architektury. Serię wyróżnia atrakcyjny projekt graficzny, którego autorką jest Magdalena Piwowar. Wszystkie obiekty są ilustrowane za pomocą rysunków. Dzięki temu, mimo różnorodności przedstawionych form architektonicznych, cały atlas jest graficznie spójny i czytelny. Syntetyczny rysunek pozwala pokazać obiekt bez elementów przypadkowych i nietrwałych, takich jak inne zasłaniające obiekty czy niekorzystne przebudowy, ukazać jego najbardziej charakterystyczne cechy i podkreślić ideę, jaka przyświecała projektantom. Rysunek jest też interpretacją, czyli świadectwem bezpośredniego i zaangażowanego spojrzenia na architekturę.
Atlas przedstawia 60 obiektów – są wśród nich budynki i założenia urbanistyczne, pomniki i detale architektoniczne, z różnych epok i różnych rejonów miasta. Każdemu rysunkowi towarzyszy krótki opis w języku polskim i angielskim. Prezentacje architektury poprzedzone są dwujęzycznym wstępem z zarysem historii Radomia. Atlas zawiera także indeks osób i pracowni architektonicznych oraz bibliografię.
Autorkami wyboru obiektów i tekstów są Monika Lipko i Olga Stawczyk, radomianki, historyczki sztuki, znawczynie i miłośniczki miasta.
Monika Lipko –absolwentka historii sztuki na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz studiów podyplomowych Konserwacja Zabytków Architektury i Urbanistyki na Politechnice Krakowskiej. Od 2007 r. zawodowo związana z Wojewódzkim Urzędem Ochrony Zabytków. Swoje zainteresowania koncentruje wokół tematyki międzywojennego modernizmu. Autorka artykułów i tekstów z zakresu historii sztuki w kwartalniku „Renowacja i Zabytki”, „Roczniku Konserwatorskim”, albumie Ostra sztuka. Gotyk na ziemi radomskiej, broszurze Radomski modernizm XX-lecia międzywojennego, wydanej w ramach projektu Radomski Szlak Modernizmu.
Olga Stawczyk – radomianka z urodzenia i z wyboru. Absolwentka kierunku Ochrona Dóbr Kultury ze specjalizacją konserwatorstwo na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Bada i dokumentuje radomskie zabytkowe schody żeliwne. W swojej działalności łączy wiedzę konserwatorską z misją edukacyjną, propagując dziedzictwo materialne Radomia. Inicjatorka i współzałożycielka Katalogu Zabytkowej Architektury Radomia, członkini Radomskiego Towarzystwa Naukowego. Od dekady zawodowo związana z radomską Delegaturą Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków w Warszawie.
Autorami rysunków są Mateusz Gryzło i Peter Łyczkowski.
Kup Radom. Ilustrowany atlas architektury w ulubionej księgarni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Radom. Ilustrowany atlas architektury