Słuchając Cézanne’a, Degasa i Renoira

- sztuka
- 2025-09-09
- 2025-09-09
- Artur Foryt
Najpiękniejsza kobieta, jaka kiedykolwiek żyła, nie miała swojego portretu malowanego, rysowanego czy rytowanego częściej niż Vollard – przez Cézanne’a, Renoira, Rouaulta, Bonnarda… Ale mój kubistyczny portret jest z nich wszystkich najlepszy.
Pablo Picasso
Ambroise Vollard – ekscentryczny paryski marszand, kolekcjoner i wydawca – był kimś więcej niż tylko pośrednikiem między artystami a światem. Był wyczulonym słuchaczem, niepozornym uczestnikiem wielkiej rewolucji w malarstwie przełomu XIX i XX wieku. To dzięki niemu nazwiska takie jak Cézanne, Degas czy Renoir trafiły pod dachy kolekcjonerów i do świadomości szerokiej publiczności.
Słuchając Cézanne’a, Degasa i Renoira to wyjątkowa relacja z pierwszej ręki – zbiór rozmów i anegdot, które układają się w barwny portret epoki, pełen ironii, szczerości i nieoczekiwanych zwrotów. W nowym przekładzie Artura Foryta książka zyskuje świeżość języka, nie tracąc nic z ducha oryginału.
Całość została opatrzona wnikliwym wstępem i bogatymi przypisami Agnieszki Kijas – krytyczki sztuki – które osadzają wypowiedzi artystów w szerokim kontekście kulturowym, towarzysząc czytelnikowi jak cierpliwy przewodnik po świecie impresjonizmu.
To opowieść o sztuce, ale też o pasji, ryzyku i nieoczywistych przyjaźniach. Dla miłośników malarstwa, historii i literatury wspomnieniowej.
Kup Słuchając Cézanne’a, Degasa i Renoira w ulubionej księgarni
Oceny książki Słuchając Cézanne’a, Degasa i Renoira
29 użytkowników ma tytuł Słuchając Cézanne’a, Degasa i Renoira na półkach głównych- Chcę przeczytać 21
- Sztuka 1
- Lista 2023 1
- Historia sztuki 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Słuchając Cézanne’a, Degasa i Renoira
Słuchając Cézanne’a, Degasa i Renoira to przede wszystkim zbiór rozmów i anegdot, ale to także barwny portret epoki i jej przedstawicieli. Interesującym dodatkiem są bogate przypisy krytyczki sztuki - Agnieszki Kijas, które sprawiają, że jeszcze lepiej można zrozumieć wypowiedzi i są świetnym uzupełnieniem tego wydania. To opowieść nie tylko o znanych malarzach, ale również o nieoczywistych przyjaźniach i cennych wspomnieniach.
Autorem książki jest Ambroise Vollard, który był paryskim marszandem, kolekcjonerem i wydawcą. Był również świetnym słuchaczem i uczestnikiem rewolucji w malarstwie. Dzięki jego publikacji możemy lepiej poznać artystów takich jak Cézanne, Degas i Renoir, ale nie tylko. Poznajemy również wiele innych postaci i ich historie, które czasem bywają zabawne, a czasem poważne. Autor dzieli się tutaj swoimi wspomnieniami, przytacza rozmowy z malarzami, opowiada o ich losach i o ich sztuce. Każdy z trzech artystów był inny, ale łączyły ich dzieła, które zapisały się w historii i które warto zobaczyć. Niektóre z tych dzieł nie były od razu docenione, nie chciano nawet ich oglądać. Dopiero z czasem zyskały uznanie. Nie znałam do tej pory Cézanne’a, Degasa i Renoira. Ich nazwiska pewnie gdzieś słyszałam, ale nie wiedziałam o nich prawie nic. Okazało się, że ich losy są naprawdę interesujące, że warto lepiej ich poznać za sprawą osoby, która znała ich wszystkich i może podzielić się rozmowami i wspomnieniami. Nie jest to lekka książka do przeczytania w jeden czy dwa wieczory. Czyta się ją dobrze i jest jak najbardziej zrozumiała, ale sporo w niej informacji i przypisów, które znajdują się na ostatnich stronach. Za każdym razem, gdy pojawiał się nowy przypis, przechodziłam do końcowych stron, aby od razu się z nimi zapoznać. Trzeba poświęcić tej publikacji trochę czasu, ale moim zdaniem warto.
Paul Cézanne nie miał łatwego charakteru, miewał swoje zmienne nastroje i był introwertyczną osobą. Przez długi czas był uważany za dziwaka, często też prowokował i eksperymentował tworząc swoje dzieła. Rysował i malował od dziecka, z czasem doskonalił swoje umiejętności. Przyjaźnił się z francuskim pisarzem Zolą, choć w późniejszych latach ich relacja trochę się zmieniła. Edgar Degas nie ufał ludziom i nie był dobrym rozmówcą. Miał swoje dziwactwa, np. nienawidził kwiatów na stołach. Był postacią złożoną, a przez niektórych nielubianą. Tworzył ciekawe kompozycje i to właśnie historia Degasa najbardziej mnie zaciekawiła. Auguste Renoir miał w sobie pogodę ducha i przyjemnie się z nim rozmawiało. Traktował impresjonizm z dystansem. W późniejszych latach choroba stawów coraz bardziej mu doskwierała, więc znalazł sobie pomocnika. Wspomnę o jednej ciekawostce, która bardzo mnie zaskoczyła. Powstała pewna teoria mówiąca o tym, że jeden z wyżej wymienionych malarzy mógł być seryjnym mordercą Kubą Rozpruwaczem. Takiej informacji zupełnie się nie spodziewałam. Dodam jeszcze, że w książce można znaleźć piękne ilustracje z dziełami malarzy, które robią wrażenie. Natomiast przypisy krytyczki sztuki Agnieszki Kijas świetnie dopełniają całości tej interesującej treści.
"Słuchając Cézanne’a, Degasa i Renoira" to interesująca książka nie tylko dla fanów sztuki. Myślę, że warto przeczytać publikację o takiej tematyce i dowiedzieć się czegoś nowego. Dobrze się ją czyta, choć trzeba poświęcić jej trochę czasu. Opowiada historie znanych artystów, które potrafią zaintrygować i które warto poznać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📖 Polecam ciekawą lekturę o życiu i twórczości trzech genialnych francuskich malarzy: Cézanne'a, Degasa i Renoira.
🖼️ Jest to propozycja od Wydawnictwa SBM,
które ma doświadczenie w wydawaniu książek związanych ze sztuką.
✒️ Jak jest napisana?
W sposób lekki i przystępny! Nie brakuje tu anegdot i humoru!
🤔 Wiedzieliście, że Cézanne był rozrzutny, a Degas wciąż poprawiał swoje prace?
Dzięki publikacji możemy przyjrzeć się artystom, ich ekscentrycznym zachowaniom i procesom twórczym.
📔 Autor to Ambroise Vollard.
Ten paryski marszand znał artystyczny świat jak własną kieszeń i pozostawił po sobie ciekawe zapiski.
Wspierał artystów czy bezwzględnie ich wykorzystywał dla pieniędzy?
Myślę, że o samym Vollardzie można by napisać niejedną książkę.
Wrażenie robi solidna twarda okładka oraz reprodukcje obrazów. Na uwagę zasługują także wstęp i przypisy krytyczki sztuki Agnieszki Kijas, które ułatwiają zrozumienie realiów epoki.
Czytajcie! Warto!
Może i Wy coś zmalujecie? 🤭
[współpraca recenzencka z Wydawnictwem SBM].
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🖼️ Jest to propozycja od Wydawnictwa SBM,
które ma doświadczenie w wydawaniu książek związanych ze sztuką.
✒️ Jak jest napisana?
W sposób lekki i przystępny! Nie brakuje tu anegdot i humoru!
🤔 Wiedzieliście, że Cézanne był rozrzutny, a Degas wciąż...
Trochę powierzchowne......
Trochę powierzchowne......
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to" Słuchając Cezanne'a, Degasa i Renoira" Ambroise Vollarda to opowieść o sztuce.
Jest to niewątpliwie gratka dla miłośników malarstwa oraz historii.
Ta lektura zawiera opis życia oraz twórczości trzech znanych malarzy. Jest to zbiór rozmów oraz anegdot z pierwszej ręki napisany przez znanego paryskiego marszanda Ambroise Vollarda. Wspierał on malarzy, często kupując ich dzieła, ale jednocześnie sprzedawał je potem z dużym zyskiem
Książka zawiera reprodukcje obrazów tytułowych bohaterów.
Dodatkowo lektura opatrzona jest wstępem Agnieszki Kijas- krytyczki sztuki, dzięki temu ta propozycja stanowi przewodnik po świecie impresjonizmu.
Uważam, że jest to bardzo ciekawa pozycja
Myślę, że miłośnicy malarstwa będą usatysfakcjonowani.
Zachęcam gorąco do poznania tej ciekawej książki.
Dziękuję Wydawnictwu SBM za egzemplarz do recenzji.
Ambroise Vollarda Słuchając Cezanne'a, Degasa i Renoira
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to niewątpliwie gratka dla miłośników malarstwa oraz historii.
Doskonale napisana książka przybliżająca postaci trzech wybitnych francuskich malarzy, napisana przez osobę która ich doskonale znała i często z nimi rozmawiała. Fantastyczna pozycja dla miłośników sztuki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Słuchając Cézanne’a, Degasa i Renoira” to pozycja niezmiernie intrygująca. Życie i twórczość trzech tytułowych malarzy ukazane z bardziej prywatnej strony. Znajdziemy tutaj nie tylko fakty z ich życia, ale również wiele anegdot czy prywatnych rozmów. Poznajemy różne dziwactwa artystów, dwoistość
natury czy wybuchowy temperament. Jak w przypadku Cézanne’a, którego nastrój zmieniał się w ułamku sekundy, a swoją złość wyładowywał na płótnach, nad którymi potrafił pracować godzinami. Poznajemy opinie krytyków, a także ówczesnej społeczności na temat dzieł artystów, często nieprzychylne.
A wszystko to z pierwszej ręki, Ambroise’a Vollarda. Kim właściwie był autor tej książki?
Vollard był marszandem z głową do interesów. Był człowiekiem potrafiącym wykorzystać każdą okazję. Często kupował obrazy za grosze, aby później sprzedać je z dużym zyskiem.
Istotną rzeczą, na którą zawsze zwracam uwagę w książkach o sztuce, są reprodukcje obrazów. A ta pozycja to zapewnia. Całość dopełnia wstęp oraz komentarze od polskiej krytyczki sztuki, Agnieszki Kijas.
„Słuchając Cézanne’a, Degasa i Renoira” to książka, która pozwoliła mi się na chwilę zatrzymać, przenieść do XIX-wiecznego Paryża i lepiej poznać tytułowych artystów.
Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tonatury czy wybuchowy temperament. Jak w przypadku Cézanne’a, którego nastrój...