Five Nights at Freddy's. Książka interaktywna #3. Ucieczka z Pizzaplexu

Okładka książki Five Nights at Freddy's. Książka interaktywna #3. Ucieczka z Pizzaplexu autora Scott Cawthon, Lyndsay Ely, 9788368516524
Scott CawthonLyndsay Ely Wydawnictwo: Feeria Young Cykl: Five Nights at Freddy's. Książka interaktywna (tom 3) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Five Nights at Freddy's. Książka interaktywna (tom 3)
Five Nights at Freddy's: Escape the Pizzaplex (Interactive Novel #3)
2026-01-28
2026-01-28
Paulina Wojnakowska

Kup Five Nights at Freddy's. Książka interaktywna #3. Ucieczka z Pizzaplexu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Five Nights at Freddy's. Książka interaktywna #3. Ucieczka z Pizzaplexu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Five Nights at Freddy's. Książka interaktywna #3. Ucieczka z Pizzaplexu

Five Nights at Freddy’s. Książka interaktywna #3. Ucieczka z Pizzaplexu to gra paragrafowa luźno oparta na grze FNAF: Security Breach – prawdopodobnie działająca jako prequel, choć trudna do dokładnego umiejscowienia w chronologii. Miejscami zresztą nawet bardzo luźno oparta, jeśli o moje zdanie chodzi. Ale do tego przejdziemy za chwilę.

W Ucieczce z Pizzaplexu wcielamy się w postać Cassie – dziewczyny, którą można było poznać w DLC RUIN, a także przyjaciółki Gregory’ego – głównego protagonisty Security Breach. Dwójka dzieciaków ma pewien dość specyficzny sposób na spędzanie wolnego czasu; mianowicie: łażenie po Mega Pizzaplexie nocą. Bawią się tam oni w różne rzeczy, mając cały przybytek na wyłączność. Teraz zaś Gregory wpadł na pomysł, by zaangażować do ich igraszek animatroniki i zagrać z ich pomocą w chowanego. Problem w tym, że już za pierwszym razem roboty zaczęły zachowywać się dziwnie, a za każdym kolejnym robiło się tylko gorzej.

Pełna recenzja na: https://popkulturowcy.pl/2026/02/15/five-nights-at-freddys-ksiazka-interaktywna-3-ucieczka-z-pizzaplexu-recenzja-ksiazki/

W Ucieczce z Pizzaplexu wcielamy...

Sama fabuła ma potencjał, jednak ucina się, niczego nie wyjaśniając. Postaci zaczerpnięte z gry mają zupełnie inne charaktery niż w Security Breach, a świat przedstawiony poza Pizzaplexem najwyraźniej nie istnieje, skoro dziecko może sobie bez zapowiedzi zniknąć na 3 dni i nikogo to nie interesuje. Koncept ciekawy, wykonanie - nieszczególne. Lepiej jednak sięgnąć po dwie poprzednie powieści interaktywne z FNAFa niż po tę.

7 użytkowników ma tytuł Five Nights at Freddy's. Książka interaktywna #3. Ucieczka z Pizzaplexu na półkach głównych
4 użytkowników ma tytuł Five Nights at Freddy's. Książka interaktywna #3. Ucieczka z Pizzaplexu na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Five Nights at Freddy's. Książka interaktywna #3. Ucieczka z Pizzaplexu

Cytaty z książki Five Nights at Freddy's. Książka interaktywna #3. Ucieczka z Pizzaplexu

Dodaj cytat z książki Five Nights at Freddy's. Książka interaktywna #3. Ucieczka z Pizzaplexu