Kunigas

- Józef Ignacy Kraszewski (tom 129)
- Klasyka literatury polskiej [Kraszewski]
- 2025-01-01
- 1956-01-01
Józef Ignacy Kraszewski uznawany jest za najbardziej poczytnego polskiego pisarza. Jako autor ponad 600 książek uchodzi za rekordzistę w polskiej literaturze.
Seria książek poświęcona twórczości Józefa Ignacego Kraszewskiego. Znajdziemy w niej najsłynniejsze dzieła tego wybitnego polskiego pisarza. To tytuły, które powinny znaleźć się w każdej domowej biblioteczce. Tej wspaniałej, klasycznej literaturze nadano odpowiednią, ekskluzywną oprawę.
Kup Kunigas w ulubionej księgarni
- Wolne lektury 1
- Czekające 1
- Polska 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kunigas
Przystępny styl i kronikarska precyzja. Bardzo cenię Kraszewskiego za wszechstronności i łączenie dbałości o realia historyczne z dobrą fabułą. Może nie są to teraz popularne książki, ale dla mnie klasyka jest zawsze dobra!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolak PATRIOTA !!!
Jeden z moich ulubionych polskich autorów.
Nazywany " Ojcem polskiej powieści ".
Współzałożyciel Macierzy Polskiej.
Sejm Rzeczpospolitej Polskiej ustanowił rok 2012 Rokiem J. I. Kraszewskiego.
Książki autora to jedne z pierwszych historycznych powieści jakie przeczytałem.
Pisarz szybki jak AK-47 i tak samo niezawodny.
Dwutomową powieść potrafił napisać w ciągu 10 dni.
Pisał przez 57 lat.
Rekordzista pod względem liczby napisanych książek, ok. 600 w tym 232 powieści, 88 to powieści historyczne.
Książka napisana pięknym językiem, niesamowite opisy itd, itp. za długo by trwało wypisywanie tych wszystkich naj.. naj...
Arcydzieło polskiej literatury.
Cały czas szukam współczesnego polskiego pisarza, obdarzonego przynajmniej namiastką talentu autora.
Są dzieła literackie, które wypada i trzeba przeczytać.
To jest jednym z nich.
Gusty są różne.
Po przeczytaniu możesz oceniać pozytywnie, negatywnie , albo wcale nie oceniać.
Przeczytać tak czy tak, MUSISZ.
Z czystym sumieniem POLECAM !!!
Polak PATRIOTA !!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeden z moich ulubionych polskich autorów.
Nazywany " Ojcem polskiej powieści ".
Współzałożyciel Macierzy Polskiej.
Sejm Rzeczpospolitej Polskiej ustanowił rok 2012 Rokiem J. I. Kraszewskiego.
Książki autora to jedne z pierwszych historycznych powieści jakie przeczytałem.
Pisarz szybki jak AK-47 i tak samo niezawodny.
Dwutomową powieść potrafił napisać w...
Marger staje na czele obrońców grodu w Pillenach.
Marger staje na czele obrońców grodu w Pillenach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Kunigas" to powieść, która moim zdaniem powinna utworzyć "świętą trójcę" z "Grażyną" i "Konradem Wallenrodem". Jest ona bowiem niejako rewersem, dopełnieniem tematyki tych dwóch utworów. "Kunigas" to walka z Krzyżakami, ale opisana z zupełnie innej perspektywy.
Powieść Kraszewskiego urzekła mnie. Opowiada ona historię Margera/Jerzego. Właśnie on jest tytułowym Kunigasem, litewskim księciem. Krzyżacy napadli na jego rodzinny gród i uprowadzili go, gdy miał koło dwóch lat. Od tego momentu Jerzy stał się jakby projektem naukowym zakonników. Mnisi postanowili z Margera zrobić rycerza zakonnego, zataili przed nim jego przeszłość i pochodzenie, wychowywali go na Krzyżaka. I Jerzy rósł oderwany od swej tożsamości, aż do momentu, gdy przypadkiem usłyszał kilka słów wypowiedzianych w litewskim języku. Wróciły do niego mgliste wspomnienia z dzieciństwa. Od tej chwili budzi się w Jerzym nienawiść do zakonu i pragnienie ucieczki. Poznaje dwójkę innych Litwinów, którzy tak jak on, zostali uprowadzeni jako dzieci: Rymnosa i Baniutę. Razem planują powrót do swoich, ale przecież nie znają ziemi litewskiej.
I wtedy pojawia się Szwentas...Nie jest to postać pozytywna. To krzyżacki szpieg, który zbiera dla zakonników informacje na temat obronności grodów, liczebności mieszkańców i dróg, jakimi można się do nich dostać. Z drugiej strony na zlecenie matki poszukuje on Margera. Szwentas postanawia zaprowadzić trójkę uciekinierów do Pilawy, rodzinnego grodu Kunigasa.
Ciekawą postacią w utworze jest Reda, matka Margera. Kobieta nigdy nie straciła nadziei na odnalezienie uprowadzonego synka, a po śmierci męża stanęła na czele grodu i dzielnie go broniła. To ona sprawiła, że Pilawy były ostatnim niepokonanym przez Krzyżaków grodem. Nie podobało mi się tylko to, że w momencie pojawienia się syna, Reda oddaje mu władzę...U Kraszewskiego Marger oczywiście staje na wysokości zadania, ale uważam, że to jest akurat wątek fantastyczny ;)
Oczywiście, jak na tego typu powieść przystało, nie mogło zabraknąć wątku miłosnego: Marger i Baniuta pokochali się od pierwszego spojrzenia, a ich miłość umacnia wspólny los.
Szwentas także przechodzi przemianę, żałuje, że szpiegował dla Krzyżaków i daje dość do głosu swojej tożsamości.
Ale ta historia nie jest bajką, gdzie wszyscy żyją długo i szczęśliwie. Krzyżacy muszą podbić Litwę, potrzebują jej lasów, jej ziemi. A Pilawy to jedyny niepokonany gród. W dodatku Jerzy wymknął im się z rąk. Trzeba więc zorganizować wyprawę na Pilawy i podbić je.
Gród jest dobrze ufortyfikowany, ale Krzyżaków jest więcej...
Zakończenie całej historii jest iście hamletowskie - trupów stos, w dodatku spalonych.
Bardzo żałuję, że wcześniej nie wpadła mi w ręce ta powieść. Problem walki z wrogiem i kwestia zachowania tożsamości narodowej jest w niej ukazana w nieco inny, choć przecież standardowy sposób. W wydaniu, które czytałam były zamieszone także ilustracje Andriollego. Naprawdę polecam "Kunigasa", dla mnie literacka perełka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść Kraszewskiego urzekła mnie. Opowiada ona historię Margera/Jerzego. Właśnie on jest tytułowym Kunigasem,...