Kowbojskie tango

Cowboy Tango
2026-01-28
2026-01-28
Justyn Hunia

Kup Kowbojskie tango w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kowbojskie tango

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kowbojskie tango

Książka z gatunku literatury pięknej będąca zbiorem 10 różnorodnych opowiadań, które obejmują historie powstające na przestrzeni dekady, osadzone w różnorodnych sceneriach – od rancza w Montanie po paryskie katakumby, Hollywood, wyspę na Pacyfiku czy też komunistyczną Rumunię. I właśnie tą różnorodnością charakteryzują się ów opowowiadania. Pewnym motywem przewodnim są tu portrety „ludzi poranionych i spragnionych”, których słabości autorka traktuje z dużą dozą empatii, a jednocześnie chłodnym, analitycznym dystansem. Bohaterowie często zmagają się z poczuciem izolacji lub emocjonalnym zagubieniem, nierzadko występuje tu również motyw intymnych relacji młodych kobiet z facetami w średnim wieku, ukazując w ten sposób zależność, zarówno finansową jak i emocjonalną. Wyatępuje tu także motyw wpływu przeszłości, kłamstw i niewypowiedzianych żali na teraźniejszość bohaterów. Autorka jest znana głównie z takich powieści jak "Wielki krąg" czy "Zaskocz mnie" (miałem przyjemność ją czytać, dobra powieść 🔥) za które otrzymała liczne nominacje do literackich nagród 😁

Proza Shipstead charakteryzuje się precyzyjnym, ładnym językiem i umiejętnym wykorzystaniem niedopowiedzeń (ciszy),co buduje napięcie bez uciekania się do zbędnego patosu. Nie są to łatwe i banalne teksty, często nawiązujące do prawdziwych wydarzeń, ale nie zawsze zakończone mocną puentą. Wręcz czasami brakuje tego efektu wow, godnego zapamietania zakończenia. Pod tym względem wiele z tych opowiadań zawodzi, inne za to kończą się z przytupem, nierzadko tragicznie. Przyznam szczerze, że kilka z tych opowiadań nie zrobiło na mnie wielkiego wrażenie, były nazbyt melancholijne, wyrwane z pewnego kontekstu, raczej bazujące na emocjach, które ze mną nie zarezonowały (pewnie też dlatego, że to były doświadczenia w jakiś sposób skrzywdzonych młodych kobiet). Choćby przez fakt, że los tych postaci nie potrafił mnie zainteresować 🤷‍♂️ de facto 3 może 4 opowiadania z tego zbioru były takie, że wywarły na mnie jakiś wpływ i czytałem je z zaintrygowaniem 😁 myślę, że nie ma sensu opisywać poszczególnych opowiadań, mijałoby się to z celem. Ale wspomnę o tym, które podobało mi się najbardziej pt. "La moretta", które było rasowym thrillerem psychologicznym z genialnym, zaskakującym i robiącym wrażenie makabrycznym zakończeniem. Nie będę ukrywał, że jest to jedyne opowiadanie, które mocno zapadło mi w pamięci 🫣 bardzo dobre też były dwa opowiadania pełne czarnego humoru i groteski pt. "Podziękowania" i "Anielska ciągotka". Tytułowe opowiadanie też ma coś w sobie, jest dość oryginalnym przedstawieniem niecodziennego trójkąta miłosnego, niestety brakuje w nim ciekawej puenty, co jak pisałem wcześniej jest charakterystyczną przypadłością tych opowiadań 🤭 reasumując mamy w tym zbiorze nieodwzajemnioną miłość, przerośnięte ego pewnego mściwego, małostkowego pisarza, rodzinne tajemnice sprzed lat, które komplikują losy najmłodszych pokoleń czy też pełne czarnego humoru rozliczenie się z przeszłością mężczyzny zmagającego się z kryzysem wieku średniego, a także patologiczne relacje partnerskie gdzie autorka skupia się na układach, w których jedna strona ma przewagę (finansową, wiekową, statusową) na drugą (najczęściej starszy mężczyzna i młoda kobieta). Dużo w tych opowiadaniach jest inteligentnej ironii, acz autorka też nie unika pewnego chaosu w narracji 🫣 przyznam, że czasem się gubiłem w tych przeskokach czasowych 🤭

Nigdy nie ukrywałem, że nie jestem wielkim fanem zbiorów opowiadań, na ogół brakuje mi w nich puenty, a także pozostaje niedosyt w sytuacji gdy dana historia mnie zainteresuje. W przypadku tego zbiorku nie jest inaczej, wszak każda z przeczytanych przeze mnie historii w jakiś sposób mnie zainteresowała, lecz może poza jednym nie poczułem się usatysfakcjonowany i chciałbym więcej lub mniej chaotycznie, poznać lepiej bohaterów, ich intencje, a nie tylko drobny wycinek 🤭 nie zmienia to faktu, że Maggie Shipstead ma genialny styl, potrafi w zgrabny, skondensowany sposób nakreślić bohaterów, których losy od razu są na swój sposób przejmujące. Autorka w tych opowiadaniach podejmuje bardzo różnorodne tematy, ale wszystkie krążą wokół ludzkiej natury, problemów miłosnych, finansowych czy emocjonalnych 😁 literacko ten zbiór jest świetny, ale od strony poszczególnych historii co najwyżej średni, poza jednym opowiadaniem nie poczułem efektu wow 🤷‍♂️

Czytałam sobie jedno opowiadanie dziennie i czułam się jakbym czytała dziennie jedną powieść i tak przez 10 dni. Każda równie dobra, każda o czym innym, każda dała mi do myślenia i zabrała gdzie indziej. Moja ulubiona historia to ,,Znajoma z miejsca 10A", o dziewczynie z Hollywood, która daje się omamić sekcie i rodzi dziecko dla ,,guru" po czym zostaje sama i wspomina swoje dziwne życie. ,,La moretta" z kolei skradła moje serce kochające thrillery i historie kryminalne z mocnym wątkiem romansowym. Wszystkie jednak miały dla mnie ,,to coś" czy to literacko, jeśli chodzi o styl, kompozycję czy samą historię. Wszystkie wyróżniają się czymś innym i każde warte jest lektury. Będę miło wspominać ten codzienny relaks z Shipstead na pokładzie. Poleca m

Cenię sobie krótką formę fikcji literackiej. Ostatnio olśniła mnie Samantha Schwelbin, widziałem też opowiadania wszystkie Huellego - nie omieszkam zakupić jak już będzie w promocji :)
Kowbojskie tango to z kolei 10 tekstów na wskroś amerykańskich, satyrycznych, żartobliwych, nieco prześmiewczych, ale szczerych do bólu, mądrych i głębokich. Czytają się doskonale, więc jeśli cenisz sobie ludzkie historie zgłębiające szarzyzny miłości, pożądania, lojalności, ambicji i skrywanego gdzieś żalu, Shipstead uwiedzie Cię tak jak mnie.

Autorce udało się tu uchwycić emocjonalne negocjacje, które zachodzą w długotrwałych związkach, rodzinach i przyjaźniach. Każda historia ma wiele warstw, znaczeń. Ukazuje jak drobne decyzje mogą wpływać na całe, długie lata. W pamięć zapadło mi najbardziej pierwsze, tytułowe opowiadanie - ten kowbojski klimat, niedopowiedzenia między bohaterami, delikatność. Zresztą wszystkie te historie są dopracowane w najmniejsyzm szczególe. Mocna siódemka.

176 użytkowników ma tytuł Kowbojskie tango na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Kowbojskie tango na półkach dodatkowych

Maggie Shipstead
Maggie Shipstead
Maggie Shipstead – autorka trzech powieści i zbioru opowiadań, bestsellerów „New York Timesa”. Jej powieść Wielki krąg była nominowana do Nagrody Bookera i Women’s Prize for Fiction. Shipstead jest absolwentką Iowa Writers’ Workshop, stypendystką National Endowment for the Arts i laureatką Dylan Thomas Prize i L.A. Times Book Prize for First Fiction. Mieszka w Los Angeles.

Cytaty z książki Kowbojskie tango

Dodaj cytat z książki Kowbojskie tango