Dzieci szczęścia

- literatura obyczajowa, romans
- Z dziejów przytułku położniczego (tom 6)
- 2026-01-15
- 2026-01-15
Przytułek położniczy po kilkunastu latach działalności okrzepł i na stałe wrósł w krajobraz miasta. W 1897 roku czekają go jednak bolesne straty, odejdą bowiem z pracy zarówno starsza akuszerka Jadwiga, jak i doktor Jaworski. Na posterunku zostanie pani doktor Dobrska z położnymi Zosią i Karolcią. Nadejdzie więc pora na dopływ świeżej krwi. O ile przyjęcie dwóch młodych sierot na uczennice wydaje się świetnym pomysłem i odrobinę zapełnia lukę kadrową, o tyle sprowadzenie nowej akuszerki o niejasnej przeszłości okazuje się zarzewiem niespodziewanych kłopotów. Przybrana córka Karoliny szykuje się do wyjazdu na studia, co sprowadza na rodzinę problemy finansowe, rodzina Zosi zaś znów się powiększa. Obie przyjaciółki stają na rozdrożu. Muszą podjąć znaczące decyzje życiowe, które wpłyną nie tyle na ich losy, ile na przyszłość ich dzieci. Weronika Wierzchowska – z zawodu chemiczka, dawniej związana z przemysłem farmaceutycznym i kosmetycznym. Lubi mieszać – zarówno w reaktorach chemicznych, jak i w losach wymyślonych postaci. Fascynuje się historią nauki, zwłaszcza medycyny, kultury materialnej i ulubionego XIX wieku. Dociekliwie zgłębia historie kobiet, najbardziej tych zapomnianych lub lekceważonych, które chętnie przypomina w powieściach. Perypetie postaci historycznych zestawia z losami współczesnych dzielnych i niezwykłych Polek, tworząc opowieści o życiu kobiet.
Kup Dzieci szczęścia w ulubionej księgarni
Oceny książki Dzieci szczęścia
70 użytkowników ma tytuł Dzieci szczęścia na półkach głównych- Chcę przeczytać 47
- 2026 3
- 2026 rok 1
- Literatura polska 1
- Historia 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dzieci szczęścia
Nie piszę że to ostatni tom bo w zeszłym roku jak czytałam "Szkołę akuszerek"to również myślałam że to ostatnia część a było inaczej więc kto wie, może Zosia i Karolina wrócą na kartach innej serii??
W tej części Karolina wpada w finansowe kłopoty chcąc pomóc córce Julii kształcić się za zagranicą.Miło było znowu spotkać się z bohaterami serii, uważam ją za jedną z najlepszych serii z historią w tle 😉
A i akcja przez chwilę toczy się na południu Polski, też w okolicach Nowego Sącza więc mogę dodać w końcu post w ramach wyzwania u @librariada i @czarnooka_czyta #czytamywokolicy
#zbibliotekązapanbrat
@po.prostu.wiola
#wypożyczamzbiblioteki
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej części Karolina wpada w finansowe kłopoty chcąc pomóc córce Julii kształcić się za zagranicą.Miło było znowu spotkać się z bohaterami serii, uważam ją za jedną z...
Tak jak stabilizuje się renoma przytułku położniczego, który stanowi swego rodzaju rewolucję w sferze porodowej, tak w sferze obsady zaczynają się braki. Strasza położna Jadwiga odeszła na emeryturę, odszedł też doktor Jaworski. Pojawia się zaś Gertruda oraz dwie młodziutkie adeptki, marzące o pracy położnej oraz nowe kłopoty.Gertruda wydaje się być zamieszana w nielegalne praktyki aborcyjne, a Zosia już nie ma siły opanowywać wszyskiego, bo sama spodziewa się dziecka.
Jak zwykle u tej autorki można się spodziewać zaskakujacych zwrotów akcji, nieoczekiwanych kłopotów, ale i scen rodem z ksiazki sensacyjnej. Nie brak także odniesień do faktów historycznych, co ubarwia całość a i pozwala na zrozumienie opisywanych wydarzeń. Jak zwykle ciepło myślę o Zosi z serduchem na dłoni, ale i o przebojowej Karolinie, dziewczynie w której wciaż gra krew z Kercelaka. Trudno sie też rozstawać ze Śrubą, gwarantem bezpieczeństwa. Czy autorka pozwoli tym bohaterom jeszcze zagościć w naszych czytelniczych progach nie wiem, ale ja widzę ogromny potencjał w kolejnej części :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzósta książka o przytułku położniczym o akuszerkach w nim pracującym i doktor Annie Dobrskiej. To chyba najsłabsza część cyklu- mało o szpitalu, kobietach ,porodach czyli tym co było głównym i bardzo ciekawym tematem poprzednich opowieści. Autorka skupia się na rodzinnych kłopotach dwóch położnych : Karoliny i Zosi, za mało historii zostali mężowie, dzieci, trochę powiało nudą. Nie ratuje wyprawa Śruby do Ropy po odbiór długu, wycieczki cyklistów. Ciekawie wypada poruszony tu temat spędzania płodu - czyli aborcji. Usługa ta była znana już i stosowana w XIX wieku. Jak zawsze wychodzi stara
prawda, bogate kobiety zapłacą i sobie poradzą, biednym zostaje śmierć , samobójstwo lub porzucenie dziecka. Nic się nie zmieniło przez lata. Dla wiernych czytelników przytułku położniczego pozycja obowiązkowa.
Szósta książka o przytułku położniczym o akuszerkach w nim pracującym i doktor Annie Dobrskiej. To chyba najsłabsza część cyklu- mało o szpitalu, kobietach ,porodach czyli tym co było głównym i bardzo ciekawym tematem poprzednich opowieści. Autorka skupia się na rodzinnych kłopotach dwóch położnych : Karoliny i Zosi, za mało historii zostali mężowie, dzieci, trochę...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak cała seria - chce się czytać i czytać :)
Jak cała seria - chce się czytać i czytać :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejne losy dziewczyn z przytułku polozniczego. Nie nudzi mi się ta seria mimo 6 tomu. Aż jestem ciekawa czy będzie kolejna......?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę mnie już znacie i wiecie, że lubię sagi historyczne i często po nie sięgam.
Czas płynie nieubłaganie i naszych bohaterów czekają zmiany. Zmienia się bowiem obsada przytułku, gdyż część z jego pracowników odejdzie z pracy. Doktor Anna zmuszona jest przyjąć nowe osoby. Jakie się okażą? Czy będą umiały współpracować z Zosią i Karoliną, akuszerkami znanymi nam z poprzednich części? Tego dowiecie się z książki.
Niezmiennie zachwyca mnie klimat tej sagi, doskonale oddane tło historyczne oraz mnogość detali, które świadczą o kwerendzie przeprowadzonej przez autorkę.
Mamy w niej obraz Warszawy, końcówki XIX wieku, Warszawy rządzonej przez Rosjan, Warszawy podzielonej przez biedotę i bogaczy. Widzimy tu więc mroczne i ciemne zaułki ale i butę bogatych arystokratów. poznajemy ich grzeszki i ogromną pychę oraz dwulicowość.
A sami bohaterowie a przede wszystkim bohaterki, są niezwykle silne, nie tylko psychicznie. Potrafią walczyć o swoich bliskich oraz kobiety będące pod ich opieką.
Z ogromną przyjemnością odbyłam znów tę klimatyczną podróż w przeszłość. Czytałam o opiece nad położnicami, ale też towarzyszyłam naszym położnym w prywatnym życiu.
Podobało mi się również, jak Karolina i Zosia się wspierają i pomagają sobie.
To naprawdę saga, po którą sięgam z ogromną ciekawością. I Was też do niej zachęcam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ dziejów przytułku położniczego Weroniki Wierzchowskiej to jedna z nich. "Dzieci szczęścia" to już szósty tom tego cyklu.