ArtykułyCzytamy w weekend. 17 kwietnia 2026
LubimyCzytać313
Artykuły"Malarz" Piotra Chomczyńskiego - mamy dla Was 30 egzemplarzy książki
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosenne porządki w księgarni Matras. Setki hitów już od 5 złotych!
LubimyCzytać1
ArtykułyJak dobrze znasz Katarzynę Bondę? Alfabet pisarki.
LubimyCzytać12
Za twoim śladem

- literatura obyczajowa, romans
- 2026-02-25
- 2026-02-25
Jest rok 1941. Liliana po stracie bliskich podróżuje po kraju, by odnaleźć ukochanego, lecz w miejscu, w którym zrodziła się ich miłość, trafia w ręce swojego największego wroga, funkcjonariusza NKWD. Zostaje osadzona w baranowickim więzieniu, torturowana oraz skazana na wiele lat pracy w Karłagu. Tylko pragnienie spotkania z narzeczonym trzyma ją przy życiu.
Gdy wraz z innymi więźniami Liliana zostaje wywieziona na dalekie tereny ZSRR, nie przypuszcza, że wszystko, co wie o sobie, zostanie wystawione na próbę i jak długą drogę będzie musiała pokonać, by odnaleźć miłość.
Kup Za twoim śladem w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Za twoim śladem
„(…)ludziom zawsze trzeba podawać pomocna dłoń, bo nie wiadomo, jaki wielki krzyż noszą na barkach”. Przed chwilą miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu autorskim z Niną Zawadzką, dzięki @onaczyta i utwierdziłam się w przekonaniu, że to pisarka, która ma nam jeszcze bardzo wiele do zaoferowania. Jej wrażliwość na historię, ogromny szacunek do przeszłości oraz głęboko zakorzeniony patriotyzm wybrzmiewają nie tylko w powieści „Za twoim śladem”, ale również w jej osobistych wypowiedziach. To autorka świadoma odpowiedzialności, jaka wiąże się z opowiadaniem o trudnych kartach naszej historii. „Za twoim śladem” to poruszająca i pełna emocji powieść autorstwa Niny Zawadzkiej, która przenosi czytelnika w mroczne realia roku 1941. To historia o miłości wystawionej na najcięższą próbę, o sile kobiecej determinacji i o nadziei, która nie gaśnie nawet w obliczu niewyobrażalnego cierpienia. Liliana – młoda, odważna i zdeterminowana kobieta wyrusza w niebezpieczną podróż, by odnaleźć ukochanego Cypriana, z którym zaręczyła się jeszcze przed wybuchem wojny. Jej wędrówka przez ogarnięty wojenną zawieruchą kraj staje się symbolem wierności uczuciu i wiary w powrót do utraconego świata. Autorka z ogromną wrażliwością ukazuje nie tylko realia okupacyjnej rzeczywistości, lecz przede wszystkim wewnętrzną siłę bohaterki. Na szczególne uznanie zasługuje kreacja Nikity Nazarowa – wysoko postawionego funkcjonariusza NKWD. To postać budząca grozę, ale jednocześnie wielowymiarowa. Jego obecność wprowadza do powieści napięcie i niepokój, który towarzyszy czytelnikowi niemal na każdej stronie. Dramatyczne sceny uwięzienia w baranowickim więzieniu, brutalne przesłuchania i wyrok dziesięciu lat ciężkiej pracy w Karłagu zostały opisane z przejmującym realizmem. Poniżenie, ból fizyczny, głód i praca ponad siły nie są tu jedynie tłem wydarzeń – stają się doświadczeniem, które hartuje ducha bohaterki. Autorka nie epatuje okrucieństwem, lecz w sposób wyważony i sugestywny pokazuje cenę, jaką człowiek płaci za wierność sobie i swoim uczuciom. Wątek Przemka wnosi do historii promyk nadziei. Jego obietnica złożona Lilianie na stacji kolejowej – że po wojnie ją odnajdzie – brzmi jak cichy manifest wiary w przyszłość. To właśnie nadzieja, mimo wszechobecnego mroku, jest jednym z najmocniejszych filarów tej powieści. „Za twoim śladem” to książka, która wzrusza, porusza i pozostaje w pamięci na długo. To opowieść o miłości silniejszej niż system terroru, o odwadze w obliczu zniewolenia i o człowieczeństwie, które potrafi przetrwać nawet w najtrudniejszych warunkach. Niezwykle emocjonalna, napisana z rozmachem i sercem – z pewnością znajdzie uznanie wśród czytelników literatury historycznej i obyczajowej.❤️❤️❤️
Oceny książki Za twoim śladem
188 użytkowników ma tytuł Za twoim śladem na półkach głównych- Chcę przeczytać 95
- 2026 6
- Współpraca 3
- Literatura polska 2
- Z historią w tle 2
- Proza 1

Cytaty z książki Za twoim śladem
Nikt nikomu nie powinien zabraniać miłości. Ona jest ponad ziemskimi problemami. To porozumienie dusz, w które nie mamy prawa ingerować.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Za twoim śladem
„Za twoim śladem” to książka, która od pierwszych stron daje do zrozumienia, że nie będzie to łatwa, lekka historia ale jednocześnie trudno się od niej oderwać. Czytając ją, miałam wrażenie, że nie tylko poznaję losy bohaterów, ale wręcz idę razem z nimi, krok po kroku, przez trudną i bolesną drogę.
To, co najbardziej mnie uderzyło, to wielowątkowość tej opowieści. Historia nie skupia się wyłącznie na jednym bohaterze czy jednym wydarzeniu splata wiele ludzkich losów, które łączy wspólny cel i wspólna nadzieja. Każda z postaci niesie ze sobą własny bagaż doświadczeń, strat i marzeń, a jednocześnie wszyscy są częścią czegoś większego. Dzięki temu książka wydaje się bardzo żywa i prawdziwa.
Ogromne wrażenie zrobiło na mnie tło historyczne związane ze szlakiem armii generała Andersa. Autorka pokazuje je w sposób bardzo emocjonalny, ale jednocześnie bez przesadnego patosu. Czuć trud tej drogi zmęczenie, głód, niepewność jutra. To nie jest wyidealizowana wizja historii, tylko raczej jej ludzka, często bolesna strona. I właśnie to sprawia, że czytelnik może naprawdę poczuć, jak wyglądało życie w tamtych czasach.
Wątek miłosny jest tutaj bardzo ważny, ale nie jest banalny ani przewidywalny. To nie jest historia łatwej, romantycznej miłości raczej uczucia, które rodzi się w trudnych warunkach, dojrzewa w cierpieniu i jest wystawiane na próbę niemal na każdym kroku. Bardzo podobało mi się to, że relacja między bohaterami nie jest idealna jest prawdziwa, momentami trudna, ale przez to jeszcze bardziej poruszająca.
Książka mocno pokazuje też temat determinacji i pragnienia przetrwania. Bohaterowie nie są herosami z pomników to zwykli ludzie, którzy w niezwykłych okolicznościach muszą wykazać się ogromną siłą. Ich decyzje często nie są łatwe ani jednoznaczne, a mimo to idą dalej. To daje do myślenia i sprawia, że zaczęłam się zastanawiać, jak ja sama zachowałabym się w podobnej sytuacji.
Motyw patriotyzmu również jest tutaj obecny, ale nie jest przedstawiony w sposób nachalny. To raczej coś, co wynika z działań bohaterów, z ich wyborów i poświęcenia. Widać, jak bardzo zależy im na ojczyźnie, nawet jeśli są od niej daleko i nie wiedzą, czy kiedykolwiek do niej wrócą. Ten aspekt książki szczególnie mnie poruszył, bo pokazuje patriotyzm w bardzo ludzkim, codziennym wymiarze.
Kulminacyjnym momentem całej historii jest droga prowadząca na Monte Cassino. Czuć narastające napięcie, świadomość tego, że wszystko zmierza do czegoś przełomowego. Autorka świetnie buduje atmosferę z jednej strony nadzieja, z drugiej strach i niepewność. To sprawia, że emocje podczas czytania są naprawdę intensywne.
Styl pisania jest bardzo przystępny, ale jednocześnie pełen emocji. Nie ma tutaj zbędnych ozdobników – wszystko jest wyważone i dobrze przemyślane. Dzięki temu historia płynie naturalnie, a czytelnik może skupić się na tym, co najważniejsze na ludziach i ich przeżyciach.
Po skończeniu tej książki miałam wrażenie, że zostaje ona ze mną na dłużej. To nie jest historia, którą się szybko zapomina. Zostawia po sobie refleksje, emocje i wiele pytań. Myślę, że to idealna książka do rozmowy o historii, o miłości, o wyborach i o tym, co w życiu naprawdę ma znaczenie.
„Za twoim śladem” to dla mnie opowieść o tym, że nawet w najtrudniejszych momentach człowiek potrafi znaleźć w sobie siłę, żeby iść dalej. I że czasem to właśnie te najtrudniejsze drogi prowadzą do najważniejszych miejsc nie tylko na mapie, ale też w naszym życiu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo, co najbardziej mnie uderzyło, to wielowątkowość tej opowieści....
Recenzja w całości na https://czytadlapegrota.blogspot.com
Autorka po raz kolejny napisała powieść z historią w tle. „Za twoim śladem” jest więc książką dla tych wszystkich, którzy zaczytują się w tego typu powieściach.
Nina Zawadzka serwuje nam pełną emocji fabułę, w której ogromny nacisk kładzie na determinację, odwagę i patriotyzm. Liliana, główna bohaterka zostaje wystawiona na ciężką próbę nie tylko dlatego, że poszukuje swojego ukochanego, ale także z powodu tortur, które dzielnie znosi...Czy ostatecznie uda się Lilianie odnaleźć swoją miłość i szczęśliwie żyć? Co jeszcze spotka Lilianę podczas poszukiwań ukochanego? I jak skończy się ta trzymająca w napięciu historia?
Tematyka powieści jest trudna i wymagająca, a czytelnik zdaje sobie sprawę z tego, że opisane wydarzenia miały miejsce w rzeczywistości. Pomimo tego książkę czyta się przyjemnie i szybko dzięki stylowi, którym posługuje się autorka. Ogromnie zachęcam Was do sięgnięcia po powieść „Za twoim śladem”. Jeśli kiedykolwiek czytaliście inną historię autorki, to macie świadomość tego, jak dobra musi być opisywana przeze mnie lektura. Niech Wam się dobrze czyta! A później dajcie znać jakie macie przemyślenia ;) Z książkowym pozdrowieniem ;)
Recenzja w całości na https://czytadlapegrota.blogspot.com
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNina Zawadzka napisała po raz kolejny powieść, którą trudno odłożyć. Główna bohaterka i jej losy tak mnie zainteresowały, że każde przymusowe odejście od lektury wywoływało we mnie irytację. Dlatego warto mieć zapas czasu, jeśli chcecie przeczytać tę powieść ;)
Autorka po raz kolejny napisała powieść z historią...
Kolejna opowieść Niny Zawadzkiej z historią w tle.
Piękna i mądra Lilianna po wybuchu wojny traci z oczu wszystko, co znała i kochała. Jej narzeczony przepada bez wieści, nie wie, gdzie jej Matka, Ojciec i Rodzeństwo, pozostała jej tylko nadzieja, że znajdzie schronienie u ukochanej Ciotki... Rezydencja Ciotki niestety tez opustoszała, śladów narzeczonego też nie odnajduje, a zamiast tego trafia na swojego prześladowcę, który postanawia zemścić się za odrzucenie, upokorzyć i zchańbić dziewczynę, bo taką posiadł władzę, wstępując do NKWD...
To, co przeszła Julianna w baranowickim więzieniu, potem na zesłaniu na Syberię, przyprawia o dreszcze, natomiast jej siła i dążenie do wolności budzi najprawdziwszy podziw. Jej dodatkową motywacją stała się znajomość ze współwięźniem, Przemysławem, a ich codzienne "rozmowy", wystukiwane alfabetem Morse'a po rurach wieziennych instalacji sprawiły, że mimo wszystkich ran odnalazła w sobie apetyt na życie. Polecam lekturę wszystkim, którym bliskie są takie klimaty, aa z pewnością spodoba sie wam nowa powieść Niny Zawadzkiej
Kolejna opowieść Niny Zawadzkiej z historią w tle.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna i mądra Lilianna po wybuchu wojny traci z oczu wszystko, co znała i kochała. Jej narzeczony przepada bez wieści, nie wie, gdzie jej Matka, Ojciec i Rodzeństwo, pozostała jej tylko nadzieja, że znajdzie schronienie u ukochanej Ciotki... Rezydencja Ciotki niestety tez opustoszała, śladów narzeczonego też nie...
"Za twoim śladem" to powieść z historią w tle, które uwielbiam. Dlatego z ogromną ciekawością sięgnęłam po ten tytuł i przepadłam śledząc wojenną tułaczkę Liliany.
Wojna wywraca poukładane życie wszystkich w tym nastoletniej Liliany, która zostaje rozdzielona z rodziną. Trafia do baranowskiego więzienia gdzie jest maltretowana przez oficerów NKWD. Jak pozostali więźniowie zostaje wywieziona w głąb Zawiązku Radzieckiego. Gdzie każdy dzień to walka o przetrwanie, nadzieję daje jej kiełkujące uczucie do Przemka, również więźnia. Kobieta po amnestii rusza na poszukiwanie matki i sióstr, również wywiezionych w głąb Rosji. Czy uda jej się odnaleźć bliskich ? Kogo wybierze poznanego Przemka czy narzeczonego z przed wojny Cypriana? "Za twoim śladem" to piękna ale też poruszająca opowieść o wojennej zawierusze, sile odwadze kobiet, które walczyły o przetrwanie. To także opowieść o wielkiej miłości, która nadaje życiu sens i dodaje sił. Polecam gorąco.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWojna wywraca poukładane życie wszystkich w tym nastoletniej Liliany, która zostaje rozdzielona z rodziną. Trafia do baranowskiego więzienia gdzie jest maltretowana przez oficerów NKWD. Jak pozostali więźniowie...
⭐️RECENZJA⭐️
W tejże historii autorka skupiła się na ukazaniu ogromnej determinacji, odwadze w walce o lepsze jutro oraz patriotyzmie. Wszystko zostało poprowadzone tak, żeby porwać czytelnika od samego początku w wir ciężkich, wojennych wydarzeń, które w niektórych momentach wpływały na mnie bardzo mocno. Nie było tutaj taniej sensacji, lub czegoś, co by mnie odrzuciło, czy byłoby naciągane. Całość, to naprawdę dobrze rozbudowywana, pełna emocji fabuła, która ma parę wątków w sobie i niekiedy kilka zaskoczeń. Temat wojny bywa bardzo trudny, ale jest on ważny i zawsze podziwiałam te osoby, które tak zaciekle walczyły o swoje przetrwanie, jak i tych najbliższych ich osób.
Bohaterowie zostali pokazani wielowymiarowo i nie zabrakło w nich tych prawdziwych, wyczuwalnych emocji oraz namacalnych uczuć.
Liliana, to kobieca postać, która miała w sobie tak wiele siły, odwagi i determinacji, żeby przetrwać to piekło na ziemi, że to było aż zachwycające. Może w tym wypadku, to słowo nie było na miejscu, jednakże tak uważam. To, co przeszła, z czym się mierzyła - nawet sobie tego nie wyobrażam. Tak naprawdę pokazała swoją siłę i chęci do walki oraz nadzieję i wyczekiwanie. Reszta bohaterów także została ukazana w odpowiedni sposób, lecz skupiłam się głównie na Lilianie.
Końcówka zmiażdżyła mnie i spowodowała, że łzy leciały mi ciurkiem. Chyba spodziewałam się troszkę innego zakończenia i może stąd taka moja reakcja. Autorka w bardzo spójny oraz klarowny sposób ukończyła te wcześniej rozpoczęte wątki, dając nam jasny obraz wszystkiego oraz pozostawiła taką furtkę na refleksję, za co dziękuję.
"Za twoim śladem" to lektura, która uczy, że jeśli czegoś chcemy, mimo, że na pierwszy rzut oka wygląda na to, że się nie uda, to należy dążyć do tego. Bo w końcu miłość wszystko zwycięży!
Polecam z całego Szpakowatego serca! 🤗
🥺
Współpraca barterowa z @wydawnictwofilia 💚
⭐️RECENZJA⭐️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Za twoim śladem" to kolejna, wciągająca powieść od pisarki @nina_zawadzka_autorka, z którą jestem od początku. Bardzo lubię i cenię książki autorki i każde Wam polecam!
Nina Zawadzka to autorka, po którą sięgam, ponieważ wcześniejszymi książkami przekonała mnie do tego, co pisze. Nowa powieść „Za twoim śladem” dotyka w dużej mierze Szlaku Nadziei generała Andersa, który zaprowadził głównych bohaterów różnymi drogami pod wzgórze Monte Cassino, gdzie „czerwone maki zamiast rosy piły polską krew, po tych makach szedł żołnierz i ginął, lecz od śmierci silniejszy był gniew”. Gdzie bohaterowie kochają, nienawidzą, stają na rozdrożu i muszą dokonać życiowych wyborów.
Ale zanim to się stanie, jesteśmy w Baranowiczach, Białowieży, Bydgoszczy. Tu poznajemy bohaterów, których losy zaplatają się w jedną całość. To opowieść o gorącej miłości, która rodzi się w pięknych okolicznościach przyrody, w więziennych kazamatach NKWD. Towarzyszy jej też gigantyczna nienawiść i to nie skrywana, ale uzewnętrzniana i zbierająca żniwo. Cierpienie przeplata się z uczuciem, nienawiść tworzy bardzo wyraźne postaci Nikity i Cypriana. To także opowieść o miłości tej wynikającej z więzów krwi, która nakazuje bohaterom podejmowanie wysiłków ponad miarę swoich możliwości. Jest piękna Liliana, która rozkochuje w sobie niejednego mężczyznę. I to właśnie oni kształtują losy bohaterki od gorącej miłości podlotka przez cierpienie szybko dorastającej kobiety, wypełnianie obietnicy na zesłaniu, po gorącą miłość, gdy jest wolna i zmierza do Armii Andersa, aż po konieczność wyboru skąpanej w cierpieniu innych pielęgniarki ratującej życie i opatrującej rany żołnierzy pod Monte Cassino.
Nie, nie, nic nie spojleruję. Nie rozwinę żadnego wątku, bo one sprawnie są rysowane piórem autorki, która, jak sama pisze w posłowiu, opiera ją na wątkach prawdziwej postaci i na riserczu dokumentów dotyczących Armii Andersa, bitwy pod Monte Cassino. Powiem jedno, posługując się współczesnym językiem – dzieje się! Dużo…
Mam jednak odrobinę niedosytu i to, co gorsza, którego nie potrafię nazwać… To jest jak z potrawą, która jest niedoprawiona i nie smakuje tak, jak się spodziewaliśmy, że będzie smakować. Może to są zbyt wygórowane oczekiwania. Nie wiem… Może ktoś mi podpowie, kto przeczytał też tę książkę, czy ma podobne odczucie.
I na koniec… Nie rozumiem i uznaję za niepotrzebne wrzucanie słów ogólnie uznanych za nieprzyzwoite w dialogi lub przemyślenia bohaterów. To nic nie wnosi, bo bez nich i tak zarysowanie ich charakterów jest na tyle silne, że nie potrzebują „ozdobników”.
Nie zmienia to mojego zdania na temat pisarstwa Niny Zawadzkiej. Będę czekał na kolejne książki i namawiał do czytania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSą autorki, które z ogromną wrażliwością i empatią, starają się przybliżyć nam czytelnikom, realia, czasem bardzo trudnych i dramatycznych czasów. I ludzi, którym przyszło w tych czasach żyć.
Taką autorką bez wątpienia jest Nina Zawadzka. "Za twoim śladem" to kolejna książka autorki, kolejna, która poruszyła mnie do żywego. I choć główna bohaterka Liliana, jest postacią fikcyjną, to tysiące takich historii zdarzyło się naprawdę.
Autorka nie koloruje rzeczywistości, nie pudruje, upiększa. Jej opisy są dosadne, momentami wręcz wstrząsające. Do mnie szczególnie przemówiły fragmenty, dotyczące uwięzienia Liliany i brutalnych przesłuchań. To było bardzo poruszające, brutalne, mocne. Ale i w tym, zapomnianym przez Boga miejscu, pojawiły się okruchy dobra i nadziei. Wsparcie, jakie dawali sobie więźniowie...podarowanie okruchów chleba, podzielenie odzieżą czy rozmowa, która przynosiła ukojenie. Ludzie potrafią być dobrzy i nawet w takich najczarniejszych chwilach życia, potrafią nieść światło.
Monte Casino...na pewno słyszeliście o nim...kto by nie słyszał. Ale naprawdę to niewiele wiemy o tym, czego doświadczyli żołnierze walczący o to wzgórze. Dzięki autorce, choć trochę możemy poczuć klimat tamtych wydarzeń. Ale i kazachskie stepy, spływały krwią polaków. Autorka zabiera nas do Karłagu i pozwala śledzić losy zesłańców. To mocne, naprawdę mocne sceny.
Ale znajdziemy tu i miłość. Miłość, pozwalającą przetrwać najgorsze katusze, miłość dodającą siły i dającą nadzieję. Bo miłość nie pyta, miłość przychodzi.
Nina Zawadzka ma plastyczne pióro i tę historię wręcz "widzimy" podczas czytania. I choć są to czasem obrazy wywołujące łzy, sprawiające, że drży ci serce to niewątpliwie warto sięgnąć po tę książkę.
To przejmująca opowieść o odwadze, determinacji, harcie ducha, wytrzymałości i miłości. Opowieść, która jeszcze długo w nas pozostaje po przeczytaniu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTaką autorką bez wątpienia jest Nina Zawadzka. "Za twoim śladem" to kolejna książka autorki, kolejna, która poruszyła mnie do żywego. I choć główna bohaterka Liliana, jest postacią...
„Za twoim śladem” to moje kolejne spotkanie z twórczością Niny Zawadzkiej i muszę przyznać, że ponownie bardzo udane. Autorka po raz kolejny udowadnia, że potrafi tworzyć historie pełne emocji, które poruszają i nie pozwalają o sobie zapomnieć.
Przenosimy się do czasów, gdy świat pogrążony był w chaosie, a każda decyzja mogła kosztować życie. Poznajemy Lilianę - młodą kobietę, która po bolesnych stratach nie traci nadziei i wyrusza w pełną niebezpieczeństw podróż, by odnaleźć ukochanego. Jej droga okazuje się jednak znacznie trudniejsza, niż mogła przypuszczać… Trafia w ręce bezwzględnego wroga i zostaje zmuszona do walki o przetrwanie w nieludzkich warunkach.
To historia o sile ducha, niezłomności i ogromnej potrzebie miłości, która potrafi być jedynym światłem w najciemniejszych momentach. Autorka w niezwykle poruszający sposób ukazuje, jak wiele człowiek jest w stanie znieść, kiedy ma dla kogo żyć. Emocje dosłownie wylewają się z każdej strony - od strachu, przez rozpacz, aż po nadzieję.
Bardzo doceniam klimat tej powieści, surowy, momentami wręcz przytłaczający, ale jednocześnie autentyczny. To nie jest lekka lektura, ale zdecydowanie warta poznania. Historia Liliany zostaje w głowie na długo i skłania do refleksji nad tym, co w życiu naprawdę ważne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzenosimy się do czasów, gdy świat pogrążony był w chaosie, a każda decyzja mogła kosztować życie. Poznajemy Lilianę - młodą...
Jest rok 1941. Liliana po stracie bliskich podróżuje po kraju, poszukując swojego narzeczonego- Cypriana. Jednak w miejscu, gdzie narodziła się ich miłość, trafia w ręce funkcjonariusza NKWD, mężczyzny znanego jej z przeszłości, który pała do niej nienawiścią. Zostaje osadzona w baranowickim więzieniu, znanym z wyjątkowo brutalnych przesłuchań. Zostaje wywieziona z innymi więźniami na tereny ZSRR.
Nina Zawadzka jest cenioną autorką powieści z historią w tle. Jest to moja pierwsza przeczytana książka jej pióra, wiem już, że muszę poznać pozostałe! Jestem pod wrażeniem tej lektury, wywołała wiele emocji.
To niesamowicie piękna, choć bolesna, przejmująca historia, która pozostaje w pamięci na długo.
Opisy tortur podczas przesłuchań, ściskają serce i wyciskają łzy. Podziwiam tych, którzy nie złamali się, mimo bólu jaki im zadano, nie zdradzili.
Niepewność o los bliskich, stracona młodość, wyniszczenie organizmu katorżniczą pracą, niedożywieniem i przejmujące zimno Syberii.
Miłość, przyjaźń, patriotyzm, nadzieja, która podtrzymuje przy życiu.
Choć nie mieli niemal nic, potrafili się dzielić, wspierać, często ryzykując swoim życiem.
Nie pozostali bierni, nie pogodzili się z losem, a walczyli o wolność. W tej historii mamy też wątek bitwy pod Monte Cassino i słynnej armii generała Andersa.
Czytając czy słuchając opowieści o czasach wojny, myślę zawsze o tym jak różnili się Ci ludzie od współczesnych. Charakteryzowali się niezwykłą wolą życia, każdy dzień to walka o przetrwanie, wielokilometrowe wędrówki w poszukiwaniach bliskich, praca ponad siły, głód, brak odzieży, środków higienicznych, brak dostępu do leków, odmrożenia.
Czy dla nas żyjących współcześnie życie ma aż tak wielką wartość? Czy bylibyśmy w stanie tyle znieść? Czy kochamy nasz kraj i drugiego człowieka, tak by poświęcić za nie swoje życie? Obawiam się, że nie. Jestem pewna, że nie wytrwalibyśmy długo, jesteśmy słabi i poddalibyśmy się.
Autorka niezwykle realistycznie opisuje świat w tamtych czasach, w taki sposób, iż czytelnik czuje jakby był uczestnikiem tych wydarzeń. Widzimy ten krajobraz, bohaterów, współodczuwamy ich emocje.
Moje serce zdobył Przemek i bardzo chciałam, żeby dla Lilki stał się ważny.
Jest zaręczona z innym, widzimy w związku z tym targające nią uczucia.
Jednak wiem, że to trudne doświadczenia łączą ludzi mocniej. Do końca jednak nie wiemy jak dziewczyna postąpi, którego z mężczyzn darzy większym uczuciem. Nie zdradzę zakończenia, przekonajcie się sami.
Gorąco polecam, jeśli lubicie literaturę wojenną będziecie z pewnością zachwyceni równie mocno jak ja.
"[...] czasem ważniejsze niż pieniądze są dla mnie emocje, porywy serca, uniesienia, przyjacielskie spotkania. [...] Na nic pieniądze, na nic sława i ordery, jeśli nie ma się z kim dzielić tego sukcesu. Pieniądze to jedynie narzędzie, dzięki któremu możemy nakarmić ciało. Emocje zaś karmią naszą duszę. To one często wyznaczają bieg naszych dni, to one wyznaczają nam drogę w życiu".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzęsto sięgacie po książki o tematyce wojennej? Ja patrząc z perspektywy czasu ostatnio sporo ich przeczytałam. I właśnie skończyłam czytać kolejną od Niny Zawadzkiej pod tytułem "Za twoim śladem". Autorka przenosi nas do roku 1941. Liliana to młoda i bardzo odważna kobieta, która wyrusza w niebezpieczną podróż by odnaleźć narzeczonego Cypriana. Ich miłość zostaje wystawiona na najcięższą próbę. Kiedy kobieta trafia w ręce funkcjonariusza NKWD odziana ze swojej godności zmuszona jest walczyć o przetrwanie fizyczne i psychiczne. Autorka nie unika drastycznych opisów, które momentami powodowały że potrzebowałam chwili by ochłonąć. Ale Liliana miała cel i to on trzymał ją przy życiu. W tej walce o życie na jej drodze stanął Przemysław współwięzień, który lekko skomplikował emocjonalny świat kobiety. Czy nas zgliszczach bólu i cierpienia może zrodzić się coś dobrego? Czy kobiecie uda się odnaleźć narzeczonego? Nie jest to łatwa historia. Pełno tu bólu, cierpienia, brutalności ale i walki o zachowanie godności. Autorka nie próbuje koloryzować wojennej rzeczywistości lecz rzetelnie pokazuje machinę sowieckiej propagandy. Dzięki temu jest ona tak autentyczna.
Często sięgacie po książki o tematyce wojennej? Ja patrząc z perspektywy czasu ostatnio sporo ich przeczytałam. I właśnie skończyłam czytać kolejną od Niny Zawadzkiej pod tytułem "Za twoim śladem". Autorka przenosi nas do roku 1941. Liliana to młoda i bardzo odważna kobieta, która wyrusza w niebezpieczną podróż by odnaleźć narzeczonego Cypriana. Ich miłość zostaje...