Remain

Okładka książki Remain autora M. Night Shyamalan, Nicholas Sparks, 9798217154043
Okładka książki Remain
angielski

Kup Remain w ulubionej księgarnii

Oceny książki Remain

OPINIE i DYSKUSJE o książce Remain

Przyjemnie było po dłuższej przerwie wrócić do twórczości autora, choć był to Sparks w nieco innym wydaniu niż zwykle. Tym razem otrzymujemy romans z dodatkiem paranormalnym. Książki o takich zjawiskach lubię, ale tego autora znam przecież z innego gatunku, więc byłam ciekawa, co tym razem mi zaserwuje.
Oczywiście się nie zawiodłam - historia jest ciekawa, wciąga od samego początku, a im dalej czytałam, tym trudniej było mi się od niej oderwać. Malownicze Heatherington zostało przestawione w uroczy sposób, bardzo charakterystyczny dla pióra Sparksa. Mam kilka ulubionych powieści autora, do których z największą przyjemnością i sentymentem wracam. Ten tytuł nie zdołał ich przebić, ale i tak cieszę się, że go poznałam.
Wren i Tate to ciekawe postacie, jednak ich relacja nie porwała mnie tak bardzo jak w przypadku innych bohaterów, chociażby z „Najdłuższej podróży”, „Listu w butelce”, „Pamiętnika” czy „Wyboru”.
Autor jak zwykle porusza w swojej powieści ważne tematy. Tym razem mamy do czynienia m.in. z depresją oraz leczeniem psychiatrycznym i, jak zawsze, zostało to dobrze wplecione w fabułę. Niektórym może się wydawać, że obecne tu wątki paranormalne sprawią, iż książka będzie zbyt fantastyczna, jednak nic bardziej mylnego. Sparks ma dar opowiadania o rzeczach niezwykłych w taki sposób, że wydają się one możliwe i wiarygodne.
Cieszę się, że sięgnęłam również po tę nowość, spędziłam z nią naprawdę przyjemny czas.

Oczywiście się nie zawiodłam - historia jest ciekawa, wciąga od samego...

Zastanawiałam się przez moment, czy dobrą decyzją będzie wybranie lektury Nicholasa Sparksa we współpracy z reżyserem M. Nightem Shyamalanem. Miałam wątpliwości co do prawdopodobieństwa zbyt dużo posuniętej ingerencji oraz równoczesnego zaburzenia jakości i proporcji w znanym i uwielbianym stylu pisarskim Sparksa, który szczególnie charakteryzuje się w delikatnym, finezyjnym opowiadaniu o miłości, przyjaźni. Z takim przedstawianiem wątków romantycznych oraz opisywania tlących się relacji międzyludzkich, to moim zdaniem, przynajmniej przed laty, w pierwszych autorskich powieściach obyczajowych, to naprawdę mało kto potrafił tak dobrze, tak pięknie to robić! Z czasem jednak ten charakterystyczny i ujmujący język romantyzmu przypisywaniu Sparksowi przestał tak zachwycać, zapierać dech w piersi. Nie dość, że przyznajmy to szczerze, sposób narracji spowszedniał, to jeszcze w różnych lekturach był złudnie podobny..

Po wielu lekturach Sparksa mogę powiedzieć, że już dawno opadły pierwsze fajerwerki, ten osobisty zachwyt wdrażania się i angażowania się w relacje bohaterów i w tym miejscu uważam, że wątek kryminalny zrobił tutaj naprawdę niezłą, wręcz kluczową robotę.
Co prawda, nie przemówił do mnie wątek o zjawiskach paranienormalnych i istnieniu duchów w połączeniu z romantycznym stylem pisarskim Sparksa, niemniej, to budowanie napięcia, strachu, a nawet grozy przy równoczesnym poczuciu ekscytacji, totalnie ten zabieg stworzył i uzupełnił jakościowo całość treści!
Prawdę mówiąc, gdyby nie to stopniowe rozbudowywanie kryminalnego wątku, moim zdaniem, po raz kolejny lektura Sparksa miałaby przeciętną notę, a jej treści prędko wyleciałyby z głowy. Niemniej, pamiętam to osobiście odczuwane napięcie, niemożność odłożenia książki związana z rosnącą ciekawością, jak potoczą się losy głównego bohatera oraz tajemniczej niewidzialnej Wren, której pojawienie się w życiu Tate'a nie było przypadkowe. Mimo totalnie nierealnej i specyficznej relacji ujmijmy to w ten sposób, obie postaci spotykają się w odpowiednim dla siebie momencie życia, a każde z nich da coś od siebie naprawdę bezcennego, tak bardzo potrzebnego i wyzwalającego...

Fajnie lekko szybko się czytało. Polecam

Fajnie lekko szybko się czytało. Polecam

977 użytkowników ma tytuł Remain na półkach głównych
181 użytkowników ma tytuł Remain na półkach dodatkowych

Nicholas Sparks
Nicholas Sparks
Współczesny amerykański pisarz, którego książki o łącznym nakładzie przekraczającym 105 milionów egzemplarzy ukazały się w ponad 50 językach. Serca czytelników podbił w 1997 roku swoim debiutem – powieścią Pamiętnik. Kolejne – m.in. Noce w Rodanthe, Anioł Stróż, Ślub, Prawdziwy cud, I wciąż ją kocham, Wybór, Ostatnia piosenka, Szczęściarz, Bezpieczna przystań oraz Dla ciebie wszystko, Najdłuższa podróż – znajdowały się przez wiele miesięcy w czołówce światowych rankingów sprzedaży. Większość książek Sparksa została przeniesiona na duży ekran, a w filmowych adaptacjach wystąpiły takie gwiazdy amerykańskiego kina, jak Rachel McAdams i Ryan Gosling (Pamiętnik),Diane Lane i Richard Gere (Noce w Rodanthe) czy Robin Wright i Kevin Costner (List w butelce).

Cytaty z książki Remain