A niech to sałata! Czyli jak dogadać się z innymi, pozostając sobą

- literatura dziecięca
- Opowieści z Kurzej Łapki (tom 1)
- A niech to sałata! Czyli jak dogadać się z innymi, pozostając sobą
- 2025-10-04
- 2025-10-04
Trzy historie pełne humoru, z których każda niesie ze sobą wartościowe przesłanie. Dzięki nim dziecko dowiaduje się, że
- fajnie jest być pierwszym, ale równie fajnie jest się tym dzielić,
- spokojna rozmowa sprawdza się lepiej, niż krzyk i pomaga rozwiązywać konflikty z rówieśnikami,
- nie zawsze warto naśladować rówieśników, czy sezonową modę.
Staszek Fistaszek ciągle chce być pierwszy - pierwszy biegnie do łazienki, pierwszy zjada naleśniki i pierwszy odbiera paczkę od kuriera. Młodsze siostry Staszka - Kwik i Fik - też chciałyby być pierwsze! Na szczęście Staszkowi udaje się wypracować rozwiązanie, dzięki któremu tym pierwszeństwem można się dzielić.
Beza wciąż wykrzykuje - z podekscytowania, ze złości oraz w wielu innych sytuacjach. Szybko okazuje się, że jej krzyk wprowadza nieporozumienia i prowadzi do przeróżnych (humorystycznych) incydentów.
Dzięki wsparciu Micha Zdzicha bohaterka dochodzi do wniosku, że spokojna rozmowa sprawdza się zdecydowanie lepiej, niż krzyk.
Lucek zauważa, że wszyscy mieszkańcy Kurzej Łapki z lubością zasłuchują się w piosenkach zespołu Najlepszych Wieprzy. Bohaterowi zdecydowanie nie podoba się ten rodzaj muzyki, ale mimo tego, za namową przyjaciół, również postanawia zostać fanem modnego zespołu. Finalnie Lucek czuje się niesamowicie zmęczony i sfrustrowany, dzięki czemu dochodzi do wniosku, że ta konkretna moda nie jest dla niego i że warto być sobą.
Po każdym opowiadaniu na czytelnika czekają pytania związane z fabułą oraz propozycje tematów do rozmowy z rodzicem.
Książka w całości została skonsultowana z psycholożką dziecięcą.
Kup A niech to sałata! Czyli jak dogadać się z innymi, pozostając sobą w ulubionej księgarni
Oceny książki A niech to sałata! Czyli jak dogadać się z innymi, pozostając sobą
14 użytkowników ma tytuł A niech to sałata! Czyli jak dogadać się z innymi, pozostając sobą na półkach głównych- Przeczytane 10
Tagi i tematy do książki A niech to sałata! Czyli jak dogadać się z innymi, pozostając sobą
Cytaty z książki A niech to sałata! Czyli jak dogadać się z innymi, pozostając sobą
Dodaj cytat z książki A niech to sałata! Czyli jak dogadać się z innymi, pozostając sobą
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce A niech to sałata! Czyli jak dogadać się z innymi, pozostając sobą
A niech to sałata! Ta książka jest naprawdę dobra! Trzy opowieści, dzięki którym łatwiej (i dzieciom i dorosłym) zrozumieć siebie i być sobą. Językowo i ilustracyjnie na wysokim poziomie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajnie się czytało, dopracowana książka pod każdym względem, dobrze napisana, ładnie wydana i estetyka też na plus. Postaci sztos :)