Felix, Net i Nika oraz Koniec Świata Jaki Znamy

Okładka książki Felix, Net i Nika oraz Koniec Świata Jaki Znamy autora Rafał Kosik, 9788367845571
Okładka książki Felix, Net i Nika oraz Koniec Świata Jaki Znamy
Rafał Kosik Wydawnictwo: Powergraph Cykl: Felix Net i Nika (tom 15) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
audiobook
Felix Net i Nika (tom 15)
2024-09-23
Janusz Zadura

Kup Felix, Net i Nika oraz Koniec Świata Jaki Znamy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Felix, Net i Nika oraz Koniec Świata Jaki Znamy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Felix, Net i Nika oraz Koniec Świata Jaki Znamy

Miłość mojego dzieciństwa zawiodła po raz kolejny, zastanawiam się, czy pierwsze części, które czytałem w gimnazjum też miały tyle problemów.
Jednak nadal te książki są super, gdy opisują szkołę i codzinnie życie bohaterów. Pierwsze 40% super, potem nudy, naiwność bohaterów, groteska, intryga całkowicie nieanagażująca. Miałem ogromną nadzieję, że autor pokaże "życie codzienne" po tym "końcu świata", jak ludzie siedzą zamknięci w domach bez prądu, komunikacji, z ograniczonym dostępem do żywności itd, był ogromny potencjał, niestety skończyło się na ganianiu wszytskich bohaterów po całym kraju.

Jedna z lepszych pozycji w serii

Jedna z lepszych pozycji w serii

Powiem tak, że zupełnie inaczej sobie wyobrażałam ten koniec świata (jaki znamy). Moja pierwsza myśl była taka, że po prostu wyłączy się wszystko, a nami bohaterowie będą po prostu musieli sobie radzić bez elektroniki. Tymczasem Rafał Kosik mnie zaskoczył (znowu).

Bohaterowie mocno dojrzewają, jak dojrzewa również styl pisania. Nie przypominam sobie, żeby w poprzednich częściach było tyle o lejącej się krwi, szaleńczej ucieczce przed bardzo bezpośrednio i wprost zagrażającej życiu sytuację. Główni bohaterowie mają coraz to bardziej dorosłe problemy, a w tej części wreszcie doczekaliśmy się punktu widzenia samych dorosłych. I okazuje się, że oni wcale nie siedzą cały czas na tyłku i czekają na rozwiązanie sprawy.

Szkoda, że nie było Laury. Po poprzedniej części myślałam, że żegnamy się z trójką, a witamy z dwójką. To chyba jeszcze nie tym razem.

1178 użytkowników ma tytuł Felix, Net i Nika oraz Koniec Świata Jaki Znamy na półkach głównych
339 użytkowników ma tytuł Felix, Net i Nika oraz Koniec Świata Jaki Znamy na półkach dodatkowych

Okładka książki Gorzka czekolada i inne opowiadania o ważnych sprawach Paweł Beręsewicz, Wojciech Cesarz, Barbara Kosmowska, Andrzej Maleszka, Katarzyna Ryrych, Katarzyna Terechowicz
Okładka książki Zasada jednego Ashley Saunders, Leslie Saunders
Zasada jednego Ashley Saunders, Leslie Saunders