Transformers. Tom 3: Pojedynek Combinerów

Okładka książki Transformers. Tom 3: Pojedynek Combinerów autora Jorge Corona, Jason Howard, Daniel Warren Johnson, 9788367725781
Okładka książki Transformers. Tom 3: Pojedynek Combinerów
Daniel Warren JohnsonJason Howard Wydawnictwo: NAGLE! Cykl: Transformers - Energon Universe (tom 3) Seria: Energon Universe komiksy
komiksy
Transformers - Energon Universe (tom 3)
Energon Universe
Transformers Vol. 3: Combiner Chaos
2025-09-24
2025-09-24
Tomasz Kupczyk

Kup Transformers. Tom 3: Pojedynek Combinerów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Transformers. Tom 3: Pojedynek Combinerów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Transformers. Tom 3: Pojedynek Combinerów

Transformers Tom 3: Pojedynek Combinerów to kolejny świetnie narysowany komiks z ogromnymi Transformerami - naprawdę czuć ciężar, masę i potęgę tego żelastwa. Kadry aż kipią od energii, a każda walka wygląda monumentalnie i widowiskowo.
Choć seria wciąż mocno stawia na akcję, tym razem dostajemy też coś więcej – niemal ludzką stronę dawnych Deceptikonów. Poznajemy ich motywacje i to, co popchnęło ich na ciemną stronę mocy. Do tego dochodzi rozłam w samym środku tego wybuchowego ugrupowania, co dodaje historii emocjonalnej głębi. Niestety, jak zwykle najbardziej cierpią ludzie, a całe miasta są doszczętnie niszczone. Skala zniszczeń robi wrażenie.
Początek tomu jest naprawdę emocjonujący, potem tempo trochę siada i fabuła momentami potrafi się ciągnąć. Na szczęście końcówka znowu serwuje mocne uderzenie i zostawia czytelnika z solidnym wrażeniem.
Wizualnie komiks nadal zachwyca – szczegółowość, dynamika kadrów i monumentalność scen robią robotę. W drugiej połowie robi się też bardziej mrocznie, co jest miłym i zaskakującym akcentem.
Mocny tom, choć delikatnie słabszy od poprzednich. Mimo wszystko zdecydowanie polecam.

Komiks możesz zobaczyć na moim Instagramie: Lukkegeek

Trochę czasu minęło, ale w końcu jest – trzeci tom Transformers: Pojedynek Combinerów od wydawnictwa NAGLE! Nie chcę zbytnio zdradzać fabuły, ale muszę napisać, że recenzowany komiks wyraźnie przesuwa środek ciężkości opowieści w stronę złoczyńców. Scenarzysta Daniel Warren Johnson wykorzystuje ten fragment serii, by pogłębić motywacje postaci, które dotąd wydawały się jednowymiarowe – a efektem jest historia naznaczona tragedią, moralną szarością i nieustannym ciężarem wojny. Największy atut fabuły to pokazanie genezy Starscreama. Widzimy go jako młodego, idealistycznego robota znanego niegdyś jako Ulchtar, który zostaje wciągnięty w wir wojny i stopniowo zatraca swoje ideały, przemieniając się w megalomańskiego, bezwzględnego przywódcę Deceptikonów. To wątek, który nadaje mu głębi i patosu, a momenty, w których zaczynamy mu współczuć, tylko podkreślają tragedię jego upadku. W ten sposób Johnson udowadnia, że Starscream nie jest już wyłącznie „sługusem” Megatrona, lecz postacią o skomplikowanej psychologii – kimś, kto został ukształtowany przez okrucieństwa wojny.

Cała recenzja:

Trochę zbyt chaotycznie, kto kogo i gdzie czy to dobry czy to zły? Nie wiem nic

Trochę zbyt chaotycznie, kto kogo i gdzie czy to dobry czy to zły? Nie wiem nic

28 użytkowników ma tytuł Transformers. Tom 3: Pojedynek Combinerów na półkach głównych
16 użytkowników ma tytuł Transformers. Tom 3: Pojedynek Combinerów na półkach dodatkowych

Okładka książki Flash. Najszybszy Człowiek na Ziemi Juan Ferreyra, Jason Howard, Ricardo Lopez Ortiz, Kenny Porter
Okładka książki Trees Volume 3- Three Fates Warren Ellis, Jason Howard
Okładka książki The Astounding Wolf-Man #24 Jason Howard, Robert Kirkman
The Astounding Wolf-Man #24 Jason Howard, Robert Kirkman

Okładka książki Dracula Martin Simmonds, James Tynion IV
Dracula Martin Simmonds, James Tynion IV
Okładka książki Kaina i Bezkresne Morze Śniegu tom 01 Tsutomu Nihei, Itoe Takemoto
Kaina i Bezkresne Morze Śniegu tom 01 Tsutomu Nihei, Itoe Takemoto
Okładka książki Sangoma. Przeklęci z Kapsztadu Caryl Férey, Corentin Rouge
Sangoma. Przeklęci z Kapsztadu Caryl Férey, Corentin Rouge
Okładka książki Batman - Detective Comics: Gothamski Nokturn: Akt III Riccardo Federici, Lee Loughridge, Stefano Raffaele, Ram Venkatesan
Okładka książki Bastard tom 2 Kim Carnby, Youngchan Hwang
Bastard tom 2 Kim Carnby, Youngchan Hwang
Okładka książki Batman. Hush Jim Lee, Jeph Loeb, Scott Williams
Batman. Hush Jim Lee, Jeph Loeb, Scott Williams
Okładka książki Asteriks na Korsyce Rene Goscinny, Albert Uderzo
Asteriks na Korsyce Rene Goscinny, Albert Uderzo
Okładka książki Samuraj. Tom 1 Jean-François Di Giorgio, Giorgio Genêt
Samuraj. Tom 1 Jean-François Di Giorgio, Giorgio Genêt

Cytaty z książki Transformers. Tom 3: Pojedynek Combinerów

Dodaj cytat z książki Transformers. Tom 3: Pojedynek Combinerów