Kropla nadziei

Okładka książki Kropla nadziei autora Oliwia Tybulewicz, 9788368425215
Okładka książki Kropla nadziei
Oliwia Tybulewicz Wydawnictwo: Wydawnictwo Brda Cykl: Kropla Życia (tom 2) Seria: Kropla Życia fantasy, science fiction
Kropla Życia (tom 2)
Kropla Życia
2025-10-10
2020-01-22

Kup Kropla nadziei w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kropla nadziei

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kropla nadziei

Czy wiedzieliście, że istnieje miejsce gdzie wszystkie stworzenia fantastyczne (wampiry, gnomy, krasnale) spotykają się w spokoju i przyjaznej atmosferze? A towarzyszą im czasem zwykli ludzie tacy jak my...?

A czy wiecie, że czasem jedno niewielkie zlecenie może spowodować więcej zamieszania i kłopotów niż można sądzić?

Jeśli nie wiedzieliście - to zapraszam do przeczytania Kropli Nadziei od @oliwia.tybulewicz_autorka i @wydawnictwo_brda ...

Znajdziecie tam duuuużo fantastyki i magii, ale też wątek kryminalny i historię miłosną, która rozpoczęła się już dawno temu...
Ciekawostka: jest to drugi tom serii, jednak bez problemu możecie przeczytać je osobno 👌

Pomimo, że fantastyka to nie moje klimaty to jednak tą książkę czytało mi się dobrze... A mniej więcej w połowie,gdy rozpoczęła się najciekawsza akcja to można rzec, że ją pochłonełam...dziękuję za możliwość udziału w tym bt jego organizatorce @monika_i_ksiazki78 ❤️

#booktour #btzkropląnadziei @kroplanadziei #fantastyka

Jeśli nie wiedzieliście - to zapraszam do...

Lekka urban fantasy. Kontynuacja Kropli życia więc powracamy do Wioletty u baru Luna. Niestety ten sam schemat nam towarzyszy, mamy magiczny przedmiot potem długo nic bo odczarowanie wilkołaka, kłótnia kochanków i dociekanie kto ma zgłosić się po tytułową Krople Nadziei nie wprawiają o szybszą akcje... Krótki finał i happy end. Dla mnie trochę za nudno ;)

Cykl „Kropla życia” Oliwii Tybulewicz to propozycja z pogranicza urban fantasy i lekkiej fantasy obyczajowej, która świadomie stawia na rozrywkę, humor i wyrazistą bohaterkę, a jednocześnie konsekwentnie buduje własny, spójny świat nadprzyrodzony.

Świat przedstawiony: pub jako centrum wszechświata
Najmocniejszym punktem obu tomów jest świat przedstawiony, osadzony wokół pubu Luna – miejsca, gdzie ludzie i istoty nadprzyrodzone funkcjonują obok siebie w pozornym chaosie. Wampiry, eliksiry, dziwaczne hybrydy zwierzęce czy magiczne artefakty nie są tu egzotyczną ciekawostką, lecz codziennością, z którą bohaterowie muszą sobie radzić tak samo jak z remontem domu czy brakiem pieniędzy. Tybulewicz umiejętnie balansuje między fantastyką a prozą życia, dzięki czemu wykreowany świat jest barwny, ale nieprzesadzony – rządzi się swoimi prawami i pozostaje konsekwentny w kolejnych tomach.

Wioletta
Centralną postacią cyklu jest Wioletta, kelnerka z Luny, która zamiast heroicznej postawy prezentuje zestaw cech bliższych zwykłemu czytelnikowi: ciekawość, impulsywność, zmęczenie rzeczywistością
i talent do pakowania się w kłopoty. W pierwszym tomie („Kropla życia”) amnezja po wypiciu tajemniczego eliksiru staje się pretekstem do dynamicznej, pełnej absurdu fabuły, ale też do stopniowego odkrywania samej siebie. Wioletta nie jest „wybrańcem losu” – to bohaterka reagująca, potykająca się, ucząca na błędach, co działa na jej korzyść i budzi sympatię.

W drugim tomie („Kropla nadziei”) postać dojrzewa: nadal popełnia błędy, ale jest bardziej świadoma konsekwencji. Relacje z wampirzą hrabiną Kraus, tajemniczym Arturem czy ekscentryczną Sabiną pogłębiają się, a świat nadprzyrodzony przestaje być tylko źródłem gagów – staje się przestrzenią realnych wyborów.

Humor jako znak rozpoznawczy
Humor w cyklu Tybulewicz jest lekki, sytuacyjny i dialogowy. Autorka chętnie sięga po absurd, ironię i kontrast między powagą nadprzyrodzonych zagrożeń a przyziemnymi problemami bohaterów. Skrzyżowanie psa z krokodylem, wampirze kliki czy matka próbująca wyswatać córkę w najmniej odpowiednim momencie – wszystko to tworzy mieszankę, która nie przytłacza, lecz bawi. Co ważne, żart nie niszczy fabuły ani świata przedstawionego; jest jego naturalną częścią.

Podsumowanie
„Kropla życia” i „Kropla nadziei” to książki, które nie udają mrocznej epopei fantasy. Ich siłą jest spójny, pomysłowy świat, sympatyczna i wiarygodna bohaterka oraz humor, który skutecznie rozbraja nadprzyrodzone napięcia. To lektura dla czytelników szukających urban fantasy z przymrużeniem oka, gdzie magia idzie w parze z codziennością, a pub Luna faktycznie chce się odwiedzać – najlepiej częściej niż raz.

Świat przedstawiony: pub jako centrum wszechświata
Najmocniejszym punktem obu tomów jest świat przedstawiony, osadzony wokół...

165 użytkowników ma tytuł Kropla nadziei na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Kropla nadziei na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kropla nadziei

Cytaty z książki Kropla nadziei

Dodaj cytat z książki Kropla nadziei